У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Mobile-only банк в Україні: виходить з дому тепер не обов’язково?

Фінанси 08.09.2017
2

Компанія Fintech Band, створена колишніми топ-менеджерами ПАО КБ «Приватбанк», анонсувала дещо нове на українському ринку – Mobile-only банк. У такого банку є свої особливості. Перша: для його використання знадобиться лише смартфон. Друга – це відділення, а точніше їхня відсутність.

За останнє десятиліття в світі з’являється все більша кількість таких банків і багато з них досить успішні (Hello bank! Від BNP Paribas Group, Soon Banque від Axa Banque, BankMobile, Atom Bank, GoBank, Тінькофф Банк і т. п.)

Mobile-only банк – це децентралізована b2b-платформа, яка займається випуском кредитних карт, не прив’язаних до певного банку. На перший погляд, це всього лише IT-сервіс, до якого будуть під’єднуватися бажаючі банки. Зараз таких банків-партнерів вже два (ПАТ «УНІВЕРСАЛ БАНК» та ПАТ «АЙБОКС БАНК»). Як підкреслює один з творців Mobile-only банку в Україні Дмитро Дубілет:

«Відділення – одна з головних витратних статей у банків. Завдяки тому, що у нас їх не буде, ми економитимемо колосальні кошти. За рахунок цього зможемо, по-перше, пропонувати клієнтам найвигідніші на ринку умови. По-друге, більше інвестувати в наш мобільний додаток».

Але виникає дуже багато питань. Яким чином укладатимуться договори? Як відбуватиметься подання, перевірка і звірка документів? Як клієнт банку може захистити себе від непередбачених ситуацій?

Відповіді ми отримаємо тільки тоді, коли Mobile-only банк розпочне свою роботу, що відбудеться вже цієї осені. Але поки що всю інформацію про майбутнє банку можна отримати тільки з коментарів, інтерв’ю та постів в соціальних мережах, які публікують його створювачі. Засновники Fintech Band 24 липня 2017 року заявили про зміну банку-першовідкривача, з якого і почнеться історія Mobile-only банку в Україні. Замість Айбокс Банку, на перший план виходить Універсал Банк, який, за словами творців, технічно буде готовий раніше, і саме він почне випуск банківських карт і мобільного застосування, якому вже зараз присвоєно назву Monobank.

На офіційному сайті Універсал Банку вже анонсували переваги такого додатку: «Monobank – це проект, за допомогою якого клієнти зможуть отримувати банківські послуги з мобільного телефону, не відвідуючи відділення банку. У мобільному додатку буде доступний широкий спектр банківських послуг – безкоштовні переклади і комунальні платежі, зручні і функціональні виписки». Серед переваг також позначені: «Найіноваційніша і вигідна кредитна карта, вигідний кредитний ліміт до 100 000 грн і чесний кешбек до 20%».

Як стало відомо, договір на відкриття рахунку в Mobile-only банку має бути максимально простим, всього на 1 сторінку (за аналогією з договором ПриватБанку). На 99% ми можемо бути впевнені, що це буде договір приєднання. Виходячи зі статті 634 Цивільного кодексу України, договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, і який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Наприклад, у Айбокс Банку на офіційному сайті розміщені у вільному доступі «Умови банківського обслуговування фізичних клієнтів в ПАТ «Айбокс Банк», які займають більше 70 сторінок. Тобто, підписуючи короткий договір на одну сторінку, тим самим, можна погодитися з переліком умов, про які навіть і не підозрює звичайний клієнт.

Цікаво буде проаналізувати договір, який пропонуватиметься клієнтам майбутнього банку. Чи він буде з новоствореною юридичною особою, чи з уже діючим банком? Ймовірніше, це буде договір з функціональними банками-партнерами (ПАТ «УНІВЕРСАЛ БАНК» та ПАТ «АЙБОКС БАНК» »). Ці банки вже мають ліцензію на надання банківських послуг і є учасниками Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Для клієнтів, які підписали договір з таким банком, це буде гарантією захищеності в разі визнання такого банку неплатоспроможним, так як, згідно з Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» №4452-VI від 23 лютого 2012 року, кожному вкладнику Фонд гарантування вкладів фізичних осіб гарантує виплату грошей (до 200 тисяч гривень).

На питання первинної ідентифікації відповів Дмитро Дубілет. Він оголосив, що буде існувати якась мережа «точок», куди зможе звернутися клієнт або можна буде викликати кур’єра, і він зробить ідентифікацію. Тобто, як уточнив Дмитро Дубілет, все буде за правилами Національного банку України.

Саме моменти нормативно-правової відповідності є ключовими в питаннях взаємин Банку і Клієнта. Адже довіра до вітчизняної банківської системи невисока, так як за останні кілька років багато людей мали проблеми з банками, що луснули. Ось і з Айбокс Банком, який до недавнього часу був головним хедлайнером Mobile-only банку, все не так просто… За Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, станом на 04 серпня 2017 року статутний фонд складає 122 454 500 гривень, що майже в 2 рази нижче встановленого. Сподіваємось, що банк вирішить цю невідповідність законодавству позитивно і, як у нинішніх, так і в майбутніх клієнтів не залишиться причин для хвилювання.

Сам факт появи на українському ринку Mobile-only банку, а як наслідок, впровадження сучасних технологій і здорова конкуренція (яка, як ми вважаємо, змусить поліпшити якість мобільних банківських додатків і обслуговування в банках в цілому) позитивно позначиться на банківській галузі, поверне довіру до неї і оздоровить фінансовий потенціал України.

У 2013 році в Україні вже була спроба відкрити подібний банк без відділень – BitBank, мав продавати банківські послуги, з моделлю на зразок російського банку Тінькофф. Тоді творці не змогли залучити клієнтів і призупинили роботу, а мобільний додаток, вихід якого планувався на 2014 рік, так і не з’явився.

Часткова технологізація банків вже присутня: онлайн банкінг, термінали для оплати і багато іншого. Все це – рішення для мінімізації походів до банківських відділеннь або скорочення часу в останніх. Усе частіше великі банки створюють відділення нового формату – без співробітників. Так, до кінця 2017 Bank of Ameriсa планує відкрити до 60 нових відділень, які будуть повністю автоматизованими, а якщо клієнтам потрібно буде заручитися підтримкою фахівців, то все це можна буде зробити шляхом відеоконференції. Слід зазначити, що в багатьох українських банках є прототип таких відділень – зона цілодобового обслуговування (зона 24/7).                                                                                                                                                                                                

В’ячеслав Саприкін,                                                                                                                                                                              юрист практики супроводження бізнесу Juscutum

 

 

Інші матеріали розділу Фінанси

Україна отримала четвертий транш МВФ

Україна у вівторок, 26 березня, отримала четвертий транш від Міжнародного валютного фонду у рамках програми Механізму розширеного фінансування (EFF). Його розмір становить $880 млн, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, інформує портал PromPolitInform  “Кошти допоможуть покрити пріоритетні бюджетні видатки та підтримувати… Продовження…


«Ощадбанк» продовжить термін дії платіжних карток до вересня

Ощадбанк оголосив про продовження дії усіх виданих ним платіжних карток до 30 вересня 2024 року. Це також стосується карток, виданих для внутрішньо переміщених осіб. Про це, інформує 24 канал, повідомили в банку, передає портал PromPolitInform…. Продовження…


Мінфін розмістив військових облігацій на 10,5 млрд гривень та $150 млн

Міністерство фінансів 19 березня розмістило військових облігацій на 10,5 млрд гривень та 150 млн доларів. Про це йдеться у повідомленні Мінфіну, передає портал PromPolitInform. Розміщені папери з терміном обігу 1 рік на 3 018 млн… Продовження…


Україна отримала перший транш 4,5 млрд євро за новою програмою фінансової допомоги Євросоюзу

Європейська комісія у середу, 20 березня, перерахувала Україні перший транш макрофінансової допомоги за новою програмою підтримки. Його розмір становить 4,5 млрд євро, повідомила президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн на брифінгу в Брюсселі, інформує портал PromPolitInform. Ці гроші… Продовження…


Які галузі платять найбільше податків до бюджету — податкова

Галузь фінансової та страхової діяльності за перші два місяці 2024 року збільшила рівень надходжень до бюджетів усіх рівнів у 12 разів порівняно з аналогічним періодом 2023-го. Про це повідомляє пресслужба Державної податкової служби України, інформує портал PromPolitInform…. Продовження…


Посли ЄС погодили виділення €5 мільярдів для військової підтримки України

Комітет постійних представників ЄС на рівні послів затвердив додаткове фінансування для Європейського фонду миру в обсязі 5 мільярдів євро протягом поточного року. Про це повідомляє Цензор.НЕТ з посиланням на Бельгійське головуванням в Раді ЄС в соцмережі Х, інформує… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: