У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Михайло Саакашвілі повернувся в Україну

Політика 11.09.2017
313832

Вчора, 10 вересня, екс-президент Грузії і колишній глава Одеської ОДА Михайло Саакашвілі прибув до Львова, де його зустрічали народні депутати і прихильники.

Про це він повідомив в ході відеотрансляції на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook, передає ПромПолітІнформ.

Екс-голови Одеської обладміністрації супроводжували голова фракції «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» у Верховній Раді Юлія Тимошенко, депутат від  Батьківщини» Сергій Власенко, позафракційні депутати Дмитро Добродомов, Юрій Дерев’янко та інші прихильники.

На імпровізованому мітингу екс-президент Грузії подякував усім, хто допоміг йому повернутися в Україну, піддав критиці дії влади, які намагалися не допустити того, щоб він «вручив паспорт прикордонникам» і заявив про те, що «українці – це люди з гідністю, і він ними пишається».

«За цю Україну я готовий віддати своє життя, так як якщо вона відбудеться, то стане супер-державою», – сказав Саакашвілі.

Про свої подальші плани Саакашвілі не повідомляв, крім наміри випити кави з Садовим.

Спочатку планувалося, що Саакашвілі буде перетинати кордон через пункт пропуску «Краковець». Там зібралося дуже багато його прихильників, а також були «тітушки», сталася навіть бійка з поліцією. В результаті заворушень було затримано більше ста чоловік. З огляду на все це, в «Русі нових сил» прийняли рішення, що Саакашвілі поїде в Україну на потязі з Перемишля.

Однак поїзд затримався, як повідомили в «Укрзалізниці» через людину, яка не має підстав для в’їзду в Україну. Мався на увазі, очевидно, Михайло Саакашвілі.

В результаті, пасажири поїзда, а разом з ними і Саакашвілі, пересіли на автобус і попрямували до пункту пропуску «Шегині». Через польський кордон автобус пропустили, але українська частина пункту пропуску виявилась закрита, нібито через мінування. Таким чином Саакашвілі і люди, з якими він їхав, виявилися в транзитній зоні між Польщею та Україною. Тим часом на «Шегинях» прихильники екс-голови Одеської ОДА та президента Грузії влаштували політичну акцію, результатом якої і став прорив кордону.

Кілька бійців Національної гвардії України отримали тілесні ушкодження в результаті прориву прихильників Михайла Саакашвілі через держкордон з Польщею, повідомляє прес-центр Державної прикордонної служби.

«Під час інциденту кілька бійців Національної поліції і прикордонної служби отримали тілесні ушкодження», – йдеться в повідомленні.

У Держприкордонслужбі підкреслили, що активісти влаштували бійку з Національною поліцією і прикордонниками, прорвалася в пункт пропуску та сприяли незаконному перетинанню державного кордону групи осіб, в тому числі і народних депутатів.

У зв’язку з проривом в Україну екс-голови Одеської ОДА та екс-президента Грузії Михайла Саакашвілі, поліція Львівської області внесла до єдиного реєстру досудових розслідувань (ЕРДР) відомості за ознаками злочину про незаконне переправлення осіб через державний кордон України. Про це написав на своїй сторінці в Facebook речник Міністерства внутрішніх справ України Артем Шевченко.

«Поліція Львівщини внесла в ЕРДР відомості з очевидних на цьому відео ознаками злочину передбаченого ст.332. “Незаконне переправлення осіб через державний кордон України”: організація незаконного переправлення осіб через державний кордон України, керівництво такими діями або сприяння їх вчиненню порадами, вказівками, наданням засобів або усуненням перешкод – карається позбавленням волі на строк від двох до п’яти років з конфіскацією транспортних або інших засобів вчинення злочину. 2. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, – караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років з конфіскацією засобів вчинення злочину», – повідомив він.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман назвав злочином прорив українського кордону екс-голови Одеської ОДА та екс-президента Грузії Михайла Саакашвілі і його прихильників. Про це глава уряду написав у Facebook.

«Силовий прорив українського кордону – це злочин і ті, хто причетний до організації цього прориву, повинні понести відповідальність», – зазначив він.

На думку Гройсмана, особливо жорсткою повинна бути відповідальність для тих, «хто дозволяв собі принижувати і піднімав руку на тих хлопців, які захищають нашу державу і його межі».

Прем’єр переконаний, що те, що сталося в неділю в Шегені, це не просто порушення закону.

«На мій погляд, це початок чергової атаки деяких наших політиків проти української державності. Я не буду говорити нічого про Міхо Саакашвілі, у нього свої цілі і свої мотиви. Я говорю про тих наших політиків-популістів, які діють за принципом чим гірше, тим краще», – підкреслив він.

Гройсман нагадав, що зараз можна очікувати активізації спроб дестабілізувати ситуацію в країні з боку тих, «хто не зацікавлений в успіху України».

«На жаль, так і відбувається. У світлі сьогоднішніх подій, я хочу ще раз закликати депутатів, політиків – не розкручувалася маховик руйнації і хаосу. Давайте спільними зусиллями зробимо все, що необхідно, щоб Україна стала успішною. Сьогодні час боротися не за владу, а за державу», – резюмував Гройсман.

У Польщі ж вважають, що українська влада не мали законних підстав для заборони в’їзду Саакашвілі в країну. У зв’язку з цим посла України викликають сьогодні до Міністерства закордонних справ Польщі для пояснень по «справі Саакашвілі». Про це повідомив євродепутат Яцек Саріуш-Вольський, пише «Радіо Свобода».

Саріуш-Вольський назвав дії української влади нецивілізованими, в зв’язку з чим хоче підняти це питання на найближчому засіданні Європейського парламенту.

У коментарі польським ЗМІ євродепутат припустив, що українська влада не мала законних підстав для заборони в’їзду в Україну екс-голови Одеської ОДА, колишнього президента Грузії Міхаїла Саакашвілі.

«Ми вважаємо, що це суперечило б всім європейським стандартам, які взяла на себе зобов’язання дотримуватися Україна відповідно до договору про Асоціацію з ЄС», – зазначив польський політик.

 

 

Інші матеріали розділу Політика

США пояснили, чому не збиватимуть дрони над Україною, як в Ізраїлі

У Білому домі пояснили, чому США не будуть допомагати збивати дрони над Україною, як вони це зробили разом із союзниками під час атаки Ірану на Ізраїль. Про це, передає Укрінформ, сказав радник Білого дому Джон… Продовження…


План США відокремити фіндопомогу Україні та Ізраїлю є політикою та ганьбою для світу – Володимир Зеленський

Якщо Сполучені Штати Америки (США) ухвалять законопроєкт про фінансову допомогу, яка не включатиме кошти для України, це буде ганьбою для світу й демократії. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на президента Володимира Зеленського під час інтерв’ю PBS… Продовження…


Макрон запропонує світове перемир’я включно з Україною на час Олімпіади

Президент Франції Емманюель Макрон заявив про свою ініціативу щодо припинення вогню в основних конфліктах, які тривають у світі, у тому числі у війні в Україні, на час проведення Олімпійських ігор та розраховує на допомогу лідера… Продовження…


МЗС України рішуче засуджує іранські масовані атаки проти Ізраїлю

Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує іранські масовані атаки проти Держави Ізраїль. Про це повідомляє портал PromPolitInform із посиланням на заяву МЗС. «Подібні дії є абсолютно неприйнятними, безвідповідальними та несуть ризик безпрецедентної подальшої ескалації ситуації на Близькому… Продовження…


Дональд Трамп підтримав допомогу Україні, але не у вигляді «подарунка». Європа має активізуватися

Колишній президент США Дональд Трамп натякнув, що підтримає продовження фінансування допомоги Україні. Проте республіканець вважає, що допомога повинна бути не у вигляді «подарунка», а у форматі позики. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву Трампа на пресконференції… Продовження…


Сергій Кислиця в ООН: 97% ударів росія завдає по цивільних об’єктах в Україні

Лише 3% російських ракет, дронів та керованих бомб  влучають у воєнні цілі. Інші ж 97% ударів завдаються по цивільних об’єктах. Про це, інформує «Ми – Україна»,  заявив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: