У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Путінські союзники не захотіли скасовувати ЗВТ з Україною

НовиниПолітика 22.12.2015
55

Країни Євразійського економічного союзу – Казахстан, Білорусь, Киргизстан і Вірменія – не підтримали Росію в питанні відмови від зони вільної торгівлі з Україною, що діє в рамках СНД.

Про це журналістам повідомив голова колегії Євразійського економічного союзу Віктор Христенко після зустрічі президентів країн ЄАЕС у Москві, передає УНІАН.

“Упродовж цього півроку мають бути відпрацьовані й правові механізми, які дозволяють національним урядам реалізовувати своє право, закладене в союзі, а саме: право на дії одностороннього національного рівня в рамках наднаціональної системи, коли є право на вжиття заходів у відповідь, яким має відповідати ефективний механізм їх адміністрування”, – сказав Христенко.

За його словами, “впродовж цього терміну буде здійснюватися не тільки моніторинг над наслідками Угоди України і ЄС, а й вироблення інструментів як правового, так і техніко-технологічного характеру в тому, що стосується обміну інформацією”.

Крім цього, президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що питання імплементації угоди про зону вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом обговорювалося у вузькому складі президентами країн Євразійського економічного союзу.

“Ми прийняли рішення – впродовж першого кварталу ряд питань ми вивчаємо і розглядаємо, як вчинити, насамперед, Казахстану і Білорусі, щоб підтримати нашу союзницьку Росію, той указ, який підписав президент РФ, і впродовж півроку ми переходимо повністю на електронне декларування товарів, що будуть переміщуватися в рамках ЄАЕС”, – сказав Лукашенко.

“Ви знаєте, що з 1 січня 2016 року почне діяти угода про зону вільної торгівлі між Україною і Європейським Союзом. Складається серйозна ситуація щодо зони вільної торгівлі СНД. Не тільки в Росії, а й у всіх у нас є певні занепокоєння з цього приводу”, – сказав він.

За словами Лукашенка, “може скластися ситуація, коли товар буде заміщений товаром Євросоюзу в Україні, їх товар хлине на нашу територію”.

“Ще більше у нас побоювання, що товар Євросоюзу з нульовим митом, потрапивши в Україну, якщо ми не захищаємося, по зоні вільної торгівлі СНД потрапляє на територію всього СНД”, – відзначив він.

Раніше повідомлялося, що президент РФ Володимир Путін підписав указ про припинення Росією з 1 січня 2016 року дії договору про зону вільної торгівлі щодо України.

Проте пізніше стало відомо, що тристоронні переговори щодо імплементації угоди про асоціацію України з ЄС за участі Росії, заплановані на 21 грудня в Брюсселі, не скасовувалися, однак завершилися без досягнення компромісу.

Також раніше повідомлялося, що ЄС зупинить переговори з Росією, якщо та запровадить продуктове ембарго проти України.

При цьому Росія збирається продовжувати переговори з Україною щодо співробітництва в галузі торгівлі, незважаючи на призупинення з 1 січня 2016 року дії договору про зону вільної торгівлі.

Інші матеріали розділу НовиниПолітика

Поле бою, зброя, захист міст та інфраструктури. Володимир Зеленський провів засідання Ставки ВГК

Президент України Володимир Зеленський провів засідання Ставки ВГК. Про це він повідомив у Телеграмі, передає портал PromPolitInform. «Чергова Ставка. Пройшлися по основних питаннях: поле бою, зброя, захист міст, громад і критичної інфраструктури. Найперше – фронт. Була… Продовження…


Німеччина схвалила експорт озброєння: скільки виділили Україні

Україна отримає 74% виділених коштів від Німеччини та залишиться основною країною-отримувачем німецького експорту озброєнь. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Міністерство фінансів Німеччини, інформує портал PromPolitInform. Згідно з попередніми даними, у першому кварталі 2024 року було… Продовження…


Візит до Харкова делегації представників Данії, Естонії, Франції, Швеції та високопосадовців ООН

21 квітня до Харкова прибула міжнародна делегація послів Данії та Естонії, заступників дипломатичних місій Франції, Швеції та високопосадовців ООН. Про це у Telegram повідомив Харківський міський голова Ігор Терехов, передає портал PromPolitInform. «Організація візиту потужної… Продовження…


Засідання Ради Україна – НАТО: Володимир Зеленський назвав нагальні потреби України

Українська армія потребує посилення, їй потрібні системи ППО Patriot, артилерійські снаряди, далекобійна зброя, авіація, і всі рішення щодо таких поставок мають ухвалюватися швидко. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву Президента України Володимира Зеленського під час засідання… Продовження…


США пояснили, чому не збиватимуть дрони над Україною, як в Ізраїлі

У Білому домі пояснили, чому США не будуть допомагати збивати дрони над Україною, як вони це зробили разом із союзниками під час атаки Ірану на Ізраїль. Про це, передає Укрінформ, сказав радник Білого дому Джон… Продовження…


План США відокремити фіндопомогу Україні та Ізраїлю є політикою та ганьбою для світу – Володимир Зеленський

Якщо Сполучені Штати Америки (США) ухвалять законопроєкт про фінансову допомогу, яка не включатиме кошти для України, це буде ганьбою для світу й демократії. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на президента Володимира Зеленського під час інтерв’ю PBS… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: