У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Як зміняться «маски-шоу» для бізнесу

Суспільство 11.10.2017
1

5 жовтня 2017 року генеральний прокурор Юрій Луценко підписав лист щодо недопущення порушень прав суб’єктів господарювання.

Юристи Juscutum моментально відреагували на цю новину, і розповіли про такі головні моменти:

– законність дій правоохоронних органів відповідно до листа Генпрокурора;

– масштаби безпідставних обшуків українських компаній і їх власників в Україні;

– наслідки таких обшуків правоохоронними органами, зухвалого вилучення комп’ютерної техніки і серверів в офісах;

– внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України в частині заборони вилучення інформаційних систем і їх частин, що це дасть українським бізнесменам.

Незважаючи на реформи, зміни в Кримінальний процесуальний кодекс України та гучні гасла, в нашій країні з продовжує процвітати тиск правоохоронців на бізнес. Обшуки підприємств на сьогодні часто проводять в жорсткій формі, з вилученням техніки і серверів, що призводить до зупинки діяльності фірм і їх закриття.

Артем Афян, адвокат, керуючий партнер Juscutum розповів, що обшуку піддається практично кожна компанія. В Україні не існує успішного бізнесу, по якому не було б кримінальної справи з компанією «маски-шоу». Компанії, які платять податки і сумлінно ведуть свій бізнес, не застраховані від візиту районного слідчого з озброєними автоматниками, вибиванням дверей, ламанням меблів. За завдані матеріальні збитки такий слідчий притягнутий до відповідальності не буде. У правоохоронців колосальний імунітет до збитку, який вони завдають бізнесу.

«Нікчемний відсоток справ, в рамках яких проводилися обшуки українського бізнесу, закінчувалися хоча б обвинувальним висновком. Я не кажу вже про вирок. Ми маємо справу з порожнім тормошеніем бізнесу, яка не кореспондується розкриттям злочинів і боротьбою зі злочинністю», – Артем Афян.

У листі Генпрокурора закріплено позицію щодо обмежень вилучення техніки, а також надана можливість здійснювати копіювання інформації. ГПУ закликає вести обов’язкову відеозапис обшуку і надавати безумовний допуск адвоката навіть після закінчення обшуку.

«Обшук залишається істотним важелем тиску на бізнес. Тому увагу ГПУ до цієї теми навіть через призму змін до КПК ще довго буде підігрівати до неї інтерес»- коментує Денис Овчаров, адвокат, Партнер практики безпеки бізнесу Juscutum.

У адвоката є великі сумніви, наскільки обов’язковим для слідчого і прокурора на обшук буде лист. І головне питання, як бізнес зможе пережити обшук?

Як показує практика, листи та інструкції часто не виконуються. Такі заспокійливі заяви вже були. Наприклад, лист і. о. Генпрокурора Ю. Севрука від 22.02.2016 р, де він чітко вказував на необхідність дотримання ч. Ч. 4, 5 ст. 46 КПК України, в частині допуску адвоката до проведення обшуків. Нічого не сталося, адвокатів і раніше не допускають на обшук.

Кілька днів тому були проведені обшуки у телеком-операторів і провайдерів: «Евротранстелеком», «Фіорд», Мікснет та інших. Обшуки проводилися в Києві, Одесі, Харкові, Дніпрі приблизно на 28 об’єктах, в тому числі і в офісах компаній, місцях проживання їх акціонерів.

14 вересня 2017 року на зустрічі в форматі «Діалог між владою та бізнесом» за участю Президента України, Прем’єр-міністра, Генпрокурора, працівників силових структур та представників бізнесу було заявлено «Маски-шоу стоп!». Домовилися, що всі силові структури відмовляться від використання силових операцій на підприємствах. Але обшуки в IT-компаніях тривали, а адвокатів допускали в кращому випадку на складання протоколу після завершення обшуку.

Компанії зазнають мільйонних збитків від зупинки бізнес-процесів. На сьогодні вкрай важливо внести зміни до КПК України в частині заборони вилучення інформаційних систем і їх частин. З прийняттям Закону про внесення змін правоохоронці будуть копіювати інформацію, а не забирати сервера, мобільні термінали, системи зв’язку для перевірки даних. Це мінімізує кількість обшуків, які не стосуються реальних розслідувань злочинів, необґрунтованому вилученню електронних інформаційних систем, скоротить вилучення майна підприємств, які не мають відношення до мети розслідування. Копіювання інформації без вилучення серверів і її носіїв дозволить компаніям продовжувати роботу в звичайному режимі без зупинки діяльності.

За словами Народного депутата Романа Семенюка, новий Законопроект буде внесений до парламенту наступного тижня. У ньому передбачено врегулювання термінологічності апарату (внесення термінології в КПК, пов’язаної з електронними носіями, копіюванням інформації), впровадження відповідальності силових структур за безпідставне застосування силових обшуків, прописана процедура проведення обшуків.

«Присутність адвокатів під час обшуків в будь-який момент і без перешкод попередить стан афекту співробітників компаній, що часто роблять», – повідомив він.

Інші матеріали розділу Суспільство

Українські абітурієнти тепер можуть реєструватись на НМТ через «Дія»

Нещодавно Міністерство цифрової трансформації України представило чергове нововведення, яке допоможе абітурієнтам. Тепер реєстрація на національний мультипредметний тест (НМТ) стала можливою через додаток «Дія». Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у своєму Telegram-каналі, інформує… Продовження…


Вперше в «Дії»: українці зможуть подати заяву до міжнародного Реєстру збитків, завданих росією

Українці зможуть подати через «Дію» заяву до міжнародного Реєстру про відшкодування збитків, завданих внаслідок російської агресії. Про це повідомляє пресслужба Міністерства юстиції України, інформує портал PromPolitInform. «Перший етап розпочнеться у квітні цього року – українці зможуть сформувати… Продовження…


Командувач Сухопутних військ зробив заяву з приводу ТЦК: негативні висловлювання «перетворилися на потужну зброю в руках ворога»

Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенант Олександр Павлюк засудив те, як у деяких медіа, блогосфері та повсякденному житті українське суспільство сприймає мобілізаційні заходи й діяльність ТЦК. Емоційний допис з цього приводу командувач зробив у неділю, 24… Продовження…


БФ «Вогонь запеклих не пече» починає черговий збір. Гумдопомоги потребують мешканці Сумщини

Продуктові та гігієнічні набори, одяг та постільна білизна — далеко неповний перелік того, що конче потребують ще на вчора 350 мешканців  Великописарівській громади Охтирського району Сумської області, що проживають у прифронтовій зоні.  Останнім часом громада… Продовження…


В Україні створять групи для пошуку зниклих безвісти під час війни 

Кабмін схвалив законопроєкт, яким передбачається створення пошукових груп для розшуку зниклих безвісти під час війни. Про це повідомив представник Кабміну в Раді Тарас Мельничук, інформує портал PromPolitInform. Так, уряд схвалив проєкт Закону “Про внесення змін до статті 11 Закону… Продовження…


В Україні стартувала реєстрація на мультитест для абітурієнтів: як це зробити

Реєстрація на Національний мультипредметний тест (НМТ) стартувала у четвер, 14 березня. Вона триватиме до 11 квітня. Про це повідомляє пресслужба МОН та міністр освіти й науки Оксен Лісовий у Twitter (X), інформує портал PromPolitInform.  Як зазначається, реєстрація абітурієнтів… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: