У Києві
UA | RU
Prompolitinform

РФ зупинить видобуток газу в Криму через суд з Україною

Нафта та газ 15.02.2018
11651-2-11-e1483046562912

Через міждержавний спір з Україною в міжнародному арбітражі Росія збирається припинити видобуток на найбільшому газовому родовищі кримської шельфової зони – Одеському.

Про це повідомляє РБК з посиланням на джерела.

Російська влада планує зупинити господарську діяльність на Одеському газовому родовищі, яке забезпечує Крим майже половиною власного видобутку газу. Відзначається, що це пов’язано з міжнародним арбітражним спором з морського права, який ініціювала Україна проти Росії у вересні 2016 року.

“Претензії України в рамках цієї суперечки стосуються широкого кола питань, пов’язаних з діяльністю Росії в Чорному морі після приєднання Криму. Зокрема, український президент Петро Порошенко говорив, що, видобуваючи газ на Одеському та інших родовищах біля берегів Криму, Росія краде природні ресурси на морському шельфі України”, – зазначає видання.

Позовна заява України не публікувалося, розгляди конфіденційні, але джерело видання стверджує, що по Одеському родовищу претензії Києва сформульовані наступним чином: Росія веде там недозволену господарську діяльність. І припинення видобутку – це тактичний хід, формальний спосіб зняти цю претензію. При цьому питання про повернення Україні контролю над родовищем, за його словами, не стоїть.

За словами двох федеральних чиновників, припинити видобуток на Одеському родовищі – рекомендація Міністерства закордонних справ.

Україна ініціювала арбітражне провадження проти Росії 16 вересня 2016 роки ( “Суперечка, що стосується прав прибережної держави в Чорному морі, Азовському морі і Керченській протоці”). Київ вимагає не тільки захисту своїх морських прав, але й відшкодування збитків.

Суд стосується незаконного використання ресурсів на шельфах Чорного та Азовського морів, незаконного використання інфраструктури, незаконного видобутку.

У травні 2017 року в Гаазі відбулося перше процедурне слухання. До 19 лютого 2018 року Україна повинна надати до арбітражного трибуналу, що складається з п’яти суддів, “доказову базу” по тому, як Росія порушує права України в Чорному морі.

Після цього у Москви буде можливість відповісти на ці факти і представити можливі заперечення з приводу юрисдикції трибуналу. Рішення щодо суперечки буде винесено не раніше 2020 року, випливає з процедурного наказу суду.

За словами джерела видання, Одеське родовище далеко не першорядне питання в цьому процесі, головна тема – це Кримський міст. Україна заявляє про свої претензії в зв’язку з обмеженням навігації через Керченську протоку через будівництво моста.

Джерела видання, близькі до федеральних Міненерго і Мінприроди, оцінюють позиції Росії щодо Одеського родовища в рамках арбітражу як юридично слабкі.

 

Інші матеріали розділу Нафта та газ

Плюс 160 нових свердловин. Укрнафта збільшила запаси на 100 тисяч тонн нафти і мільярд кубометрів газу

Укрнафта отримала бланк нового спецдозволу від Державної служби геології та надр. Це перший спецдозвіл, отриманий Укрнафтою за останні 14 років. Як повідомили у пресслужбі Укрнафти, компанія збільшила загальні видобувні запаси на мільярд кубометрів газу та сто тисяч тонн нафти, інформує портал PromPolitInform…. Продовження…


«Укрнафта» придбала для фронту 79 пікапів на 71 млн грн

ПАТ «Укрнафта» зробило черговий вагомий внесок в обороноздатність України. ЗСУ підсилено 79-ма пікапами. Як передає портал PromPolitInform, про це повідомляється на сторінці компанії у мережі Facebook. «Черговий вагомий внесок ПАТ «Укрнафта» в обороноздатність України. Підтримали… Продовження…


«Укрнафта» отримала від АМКУ дозволи на контроль над 18 активами групи «Глуско»

Антимонопольний комітет України надав ПАТ «Укрнафта» дозволи на набуття в управління часток у статутних капіталах 18 суб’єктів господарювання групи «Глуско». Про це повідомили в АМКУ, інформує портал PromPolitInform. Це сталося після того, як АРМА розірвало договір з… Продовження…


Укргазвидобування запустило ще одну потужну свердловину

Укргазвидобування, що входить до Групи Нафтогаз, запустило нову свердловину із видобутком 400 тис. кубів на добу. Про це повідомляє пресслужба Нафтогазу, передає портал PromPolitInform. «Ще близько 400 тис. куб. м на добу! Стільки газу дає… Продовження…


Історична подія. Україна вперше повністю пройшла зиму на власному газі

Україна вперше пройшла зиму, використовуючи лише власний газ для опалювального сезону. Як передає портал PromPolitInform, про це написав очільник НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов у Facebook. «Перший день весни. Це значить, що ми з вами… Продовження…


Група «Нафтогаз» уклала меморандуми із двома японськими компаніями. Що вони передбачають

Група «Нафтогаз» повідомила, що уклала меморандуми з двома японськими компаніями для модернізації ТЕЦ та розвитку спільного проекту у сфері вітрової енергії, передає портал PromPolitInform. Підписання відбулось з нагоди Конференції з економічного розвитку та відбудови у… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: