У Києві
UA | RU
Prompolitinform

«Зразкова пенсійна справа». Чи допоможе пенсіонерам-силовикам рішення Верховного Суду домогтися справедливості в суді?

Суспільство 18.02.2019
СУСПІЛЬСТВО_Пенсії_військові_01

На початку лютого Верховний Суд України виніс рішення, яке стосується майже п’ятисот тисяч ветеранів силових структур незалежної України. Його вже більше двох років з нетерпінням чекали пенсіонери МВС, і вже більше року ті, хто служив у Збройних Силах України й інших силових структурах. Не дочекавшись справедливості від держави, вони стали об’єднуватися і відстоювати свої права в судах, повідомляє портал ПромПолітІнформ.

Суть справи

4 лютого 2019 року Верховний Суд України у складі колегії судів Касаційного  адміністративного суду прийняв рішення у зразковій справі за позовом до Головного управління Пенсійного фонду України у Житомирській області. У ньому суд визнав дії ПФУ, які з 1 січня 2018 року виплачують пенсіонерам Збройних Сил України пенсії на рівні 70% від розміру грошового забезпечення, протизаконним. А також зобов’язав зробити перерахунок пенсії і виплатити борг, який утворився за період змін принципу перерахування пенсійного забезпечення.

«Суть спору полягала у тому, що позивачу з 2004 року призначено пенсію за вислугу років у відповідності до Закону № 2262-ХІІ в розмірі 83% грошового забезпечення. В квітні 2018 р. ГУ ПФУ зробило перерахунок пенсії з 1 січня 2018 року, у зв’язку зі зміною грошового забезпечення на основі постанови КМУ від 30 серпня 2017 року № 704 «Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб», постанови КМУ від 21.02. 2018 р. №103 «Про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб», виходячи з основного розміру пенсій 70% грошового забезпечення», – сказано у рішенні.

Відзначу, що десятки тисяч військових пенсіонерів були впевнені, що всі зміни порядку перерахування пенсій суперечать Конституції і законам України. Але, лише не багато з них вирішили відстоювати свої права в судах.

СУСПІЛЬСТВО_Пенсії_військові_04_Військовий_квиток

Приклад із життя

Бойовий льотчик, «афганець», генерал-майор Володимир Алєксєєв, заступник начальника бойової підготовки Військово-Повітряних Сил України, стояв у витоків створення ВПС України. Він закінчив службу у 2002 році і вийшов у запас за станом здоров’я. На момент призначення пенсії у нього було 33 календарних роки вислуги, а з урахуванням пільгових – 57! По діючому на той час пенсійному законодавству йому призначили пенсію у розрахунку 90% від грошового забезпечення. Тоді розмір пенсії був достатньо великим і дозволяв нормально жити, забезпечувати себе і сім’ю всім необхідним.

З роками інфляція, обвал гривні «з’їли» розмір пенсії і він став не набагато вище середнього по країні. У доларовому еквіваленті він зменшився більше, ніж у чотири рази. Крім цього, всі ці роки пенсія не перераховувалась. Тому генерал Алєксеев, як і всі пенсіонери з надією очікували, коли нова влада зверне увагу на цю проблему. І дочекались! З 1 січня 2018 року довгоочікуваний перерахунок таки відбувся. Але як? Принцип перерахунку абсолютно нівелював багато важливих показників, від яких залежали пенсії силовиків. А це – вислуга, класність, знання мов, особливі умови служби та інші. Ну і головне – її розмір був обмежений 70% від грошового забезпечення.

– Скажу відверто, військових пенсіонерів «ображали» завжди. У той час, коли у війську зростали оклади, премії, надбавки – це ніяк не позначалось на пенсії. Хоча – це пряма норма закону про пенсійне забезпечення військовослужбовців. А потім, коли «отримали» чергову несправедливість від держави, у вигляді постанови Кабміне про перерахунок – не стали сидіти, склавши руки. Зібравшись в ініціативну групу, вирішили відстоювати свої права у суді. Тим паче, що ми бачили порушення законодавства в тому, як приймались рішення про перерахунок пенсій. Ми подали звернення до Пенсійного фонду з вимогою перерахувати пенсії без застосування дискримінаційної норми «70% розміру грошового забезпечення». Але коли там нам відмовили, подали позов до Окружного адміністративного суду. Після задоволення нашого позову було відкрито виконавче провадження, і Пенсійний фонд перерахував нам пенсії. Більше того, розмір боргу, який виник на момент прийняття законного рішення, також буде поступово погашатися, – розповів Володимир Алєксєєв.

Ãðèâíåâûå êóïþðû è êîïåéêè íà ïåíñèîííîì óäîñòîâåðåíèè, â Êèåâå, 13 ñåíòÿáðÿ 2017 ã. Ôîòî Ðàòûíñêèé Âÿ÷åñëàâ / ÓÍÈÀÍ

 

Ситуація з пенсійним забезпеченням силовиків

Петро Никифорович Творун, Віце-президент Міжнародної асоціації офіцерів по боротьбі з організованою злочинністю «Центр», член Координаційного комітету ветеранів і пенсіонерів силових структур вже більше двох років разом з колегами займаються вивченням правових колізійних навколо системи пенсійного забезпечення представників усіх силових структур. Несправедливе ставлення держави просто змусило людей об’єднатися для того, щоб примусити народних обранців, чиновників вищого рангу, звернути увагу на проблеми пенсіонерів-силовиків.

– Ситуацію, яка склалася у пенсійному законодавстві щодо силовиків, можна охарактеризувати двома словами: хаос і колапс! 30 серпня 2017 року КМУ приймає постанову №704 «Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб», відповідно до якої значно збільшуються оклади військовослужбовців. Це означало, що всім військовим пенсіонерам, автоматично має бути здійснений перерахунок пенсії (пряма норма діючого Закону України №2262 «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» від 1992 року). Як заявили в Уряді, грошей, щоб виконати цей закон, в бюджеті немає. Тому, посилаючись на Закон України «Про запобігання фінансовій катастрофі та створенню передумов для економічного росту в Україні» від 27.03.2014 року, Кабмін приймає постанову №1052 від 29.12.2017 року, якою введення в дію постанови №704 переносять на 1 березня 2019 року.

Після прийняття рішення про збільшення грошового забезпечення військовослужбовців, у Мінсоцполітики зробили і намагались «протягнути» через Верховну Раду абсолютно новий закон про пенсійне забезпечення силовиків. В тому недолугому законопроекті пропонувалось враховувати при призначенні пенсії тільки розмір окладів за посадою, військове (спеціальне) звання, процентну надбавку за вислугу років. А ще 8-10 складових грошового утримання, а це – премії, надбавки, підвищення, особливі умови служби, таємність, знання іноземних мов тощо, до уваги не брались. Та ще й розмір пенсії обмежувався 70% суми грошового утримання. Таким чином, для людей в погонах повністю втрачалась мотивація продовжувати службу. Тоді, завдяки пікетам, акціям протесту, роботі з депутатами, керівникам силових структур вдалось заблокувати його прийняття, – розповідає Петро Никифорович.

Але і після цього уряд не відмовився від ідеї в будь-який спосіб «ущемити» пенсіонерів-силовиків. Раз не вдалося ухвалити закон, то було розроблено і прийнято постанову КМУ №103, якою змінено статті 13 і 63 Закону України №2262 «Про пенсійне забезпеченням осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». У цьому документі було збережено фактично всю «філософію» відхиленого  законопроекту і здійснено перехід на абсолютно нові принципи нарахування і перерахунку пенсій.

Ефект від такого рішення вийшов очікуваним: десятки тисяч силовиків, які мають величезний досвід роботи написали рапорти на звільнення, намагаючись встигнути вийти на пенсію за «старим» законодавством. Такі зміни і сьогодні абсолютно не мотивують військових служити якомога довше, в особливих умовах, підвищувати кваліфікацію, отримувати класність, вивчати мови, працювати з секретними документами і так далі.

Крім цього, зміни «вдарили» і по тим пенсіонерам, які звільнилися раніше. Виходила двояка ситуація: якщо хочеш, щоб перерахували пенсії згідно з новими розмірами окладів, маєш погодитися з тим, що до уваги не візьмуть всі додаткові показники, а також її розмір буде обмежений 70%.

Вся ця законодавча еквілібристика Кабміну може призвести до того, що на 1 березня 2019 року будуть одночасно діяти дві постанови КМУ. №103, яка вже запустила перерахунок і виплату пенсій силовикам і в якій пункти 1,2 рішенням Окружного адміністративного суду Києва визнані протизаконними і недійсними і №1052, яка говорить, що механізм перерахунку пенсій на підставі постанови КМУ №704 має бути розпочатий 1.03.2019! І як уряд буде виходити з ситуації – абсолютно не зрозуміло.

СУСПІЛЬСТВО_Пенсії_військові_08_Табличка_Верховного_суду

«Підводні камені» рішення Верховного Суду

У ситуації, яка склалася, першими спробували захистити свої права в суді і відновити справедливість, пенсіонери МВС. Вигравши процеси, люди зіткнулися з тим, що рішення судів не виконуються. Уряд пояснює це тим, що в країні немає грошей. Тому десь з 2017 року почалися масові звернення у Міжнародний суд з прав людини. Питання про те, що в Україні масово не виконуються рішення судів, порушувалось навіть на Парламентській асамблеї Ради Європи. Державі Україна дали два роки (до жовтня 2019 року) для наведення в цій сфері порядку. Але, як видно, поки кардинальних заходів тут не робиться.

Схожим шляхом пішли і пенсіонери Збройних Сил. Звертаючись до судів, найактивніші з них домоглися справедливого перерахунку пенсії, що стосується відсоткової надбавки і її негайної виплати. А врахування при нарахуванні пенсії вище зазначених додаткових видів грошового утримання «зависло» в цілій низці зразкових справ. Саме тому десятки тисяч індивідуальних позовів силовиків тепер «у повітрі». Що цікаво, спочатку в деяких областях Управління ПФУ навіть апеляції на рішення судів першої та другої  інстанції не подавали. Але тепер, коли Верховний Суд взяв до розгляду і виніс рішення «по зразковій справі», про яке говорилося вище, апеляція обов’язково буде. Так прогнозують юристи.

Що означає рішення Верховного Суду від 4 лютого 2019 роки?

– У цьому рішенні є багато «підводних» каменів. По-перше, коли Верховний Суд взяв до розгляду зазначену справу і до винесення ним остаточного рішення всі суди України різних інстанцій припинили розгляд позовів від пенсіонерів-силовиків. Друге. Рішення Адміністративної палати ВС в зазначеній «зразковій справі» – не остаточне. Його ще має розглянути склад Великої палати Верховного Суду. До цього рішення позови від пенсіонерів або не приймаються до розгляду або відфутболюються «в кошик» зразкових справ, – каже Петро Творун.

До речі, і Петро Творун і багато його колег, швидкого вирішення ситуації з пенсіями силовиків не бачать. Вони прогнозують, що буде зроблено все можливе, аби до закінчення виборчого циклу остаточного рішення Верховного Суду не було. Уряд і тепер посилається на те, що в бюджеті немає коштів, і справедливість в порядку перерахунку військових пенсій буде відновлена, коли економіка покаже зростання. А поки – треба потерпіти.

Тому і задають пенсіонери-силовики риторичні запитання. Чи вдалося владі за п’ять років запобігти вищевказаній «фінансовій катастрофі» або цей процес нескінченний? Чи створені «передумови для економічного зростання» (це при тому, що уряд рапортує про зростання економіки 12 кварталів поспіль)? Коли буде припинений правовий колапс в пенсійному законодавстві? Коли будуть створені нормальні й стабільні соціальні гарантії для людей в погонах, які дозволили б впевнено почувати себе після закінчення служби? Чи дасть нинішній уряд відповіді на ці питання? Петро Творун і його численні колеги-силовики переконані, що вже не встигне.

 Микола Барський

Інші матеріали розділу Суспільство

Mercedes-Benz пожертвує дітям і родинам в Україні ще 6 000 000 євро

Автовиробник озвучив бажання передати протягом нинішнього і двох наступних років ще шість мільйонів євро для українських дітей і родин. Пожертва піде через проект «Відродження надії» благочинної організації «SOS-Kinderdörfer weltweit». Про це інформує 24 канал, повідомляє… Продовження…


Столиця повертається до платного паркування: як працюватиме це рішення

З 22 квітня 2024 року у Києві паркування автомобілів стане платним. Перечислити гроші за місце можна буде в застосунку «Київ цифровий». Про це інформує Рубрика, поилаючись на попередження у додатку, повідомляє портал PromPolitInform. У чому проблема?… Продовження…


Мобілізація осіб з інвалідністю – чи можлива після змін у законі?

У законі про зміни умов мобілізації, який ухвалила Верховна Рада в другому читанні та підписав президент Володимир Зеленський 16 квітня, оновили умови для призову осіб з інвалідністю І, ІІ, ІІІ групи, інформує портал PromPolitInform. Призов осіб з інвалідністю: які умови Люди з… Продовження…


«Я – ухилянт». У ГУР розповіли про чергову інформаційну операцію Кремля проти України

Росія проводить чергову інформаційну операцію проти України, зокрема, використовуючи начебто ухилянтів. Про це інформує портал PromPolitInform з посиланням на допис ГУР в Telegram. «Останнім часом у ТікТок та інших соцмережах один за одним з’являються ролики, на… Продовження…


Бійцям четвертої бригади «Рубіж» відправили ще 500 fpv-дронів, придбаних за кошти Києва

Віталій Кличко розповів про зустріч з бійцями батальйону «Свобода» та підтримку столицею військових. Про це пише «Вечірній Київ», передає портал PromPolitInform. Київський міський голова у четвер, 11 квітня, відвідав військових. Зокрема, зустрівся з бійцями батальйону «Свобода», що воюють в складі цієї бригади. За його словами, вперше… Продовження…


Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про посилення покарання для ухилянтів

Верховна Рада в першому читанні проголосувала за законопроєкт, який передбачає посилення відповідальності за порушення по мобілізації. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Telegram-канал народного депутата Ярослава Железняка, передає портал PromPolitInform. Як відзначив Железняк, законопроєкт #10379 підтримали 254… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: