У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Світовий ринок сталі та Україна: хочемо та не можемо

Металургія 15.04.2019

Україна виробляє 1,2% світових обсягів сталі, водночас Китайська Народна Республіка — вже більше половини

Упродовж останнього десятиріччя обсяги світового виробництва сталі постійно зростали, сягнувши у 2018 році 1,8 млрд тонн. Більше половини світової металопродукції використовується у будівельних проектах, зокрема інфраструктурних, а близько 1/6 — для задоволення транспортних потреб суспільства.

Про це у Facebook на Експертній платформі НБУ  пише Інна Співак, начальник відділу аналізу міжнародної економіки Департаменту монетарної політики та економічного аналізу Національного банку України , повідомляє портал ПромПолітІнформ.

Тенденція останніх десятиліть: старі розвинені металургійні країни (європейські держави та США) втрачають ринок, натомість їхні місця займають країни Південно-Східної Азії (Китай, Індія, Японія, Південна Корея). У сукупності цей регіон виплавляє на сьогоднішній день понад 2/3 світового обсягу.

Ще на початку 2000-х років Китай виробляв стільки ж сталі, як і ЄС (по 15% світового виробництва). Однак за рішеннями XVII з’їзду Компартії Китаю, який відбувся у 2007 році, було чітко визначено перелік реформ, які Піднебесна планувала провести впродовж наступних років. Однією з них була і модернізація виробництва. Унаслідок цього Китай прискорив обсяги виробництва сталі, вийшовши в останні декілька років у світові лідери. На сьогодні частка країни у світовому виробництві сталі вже перевищила 51%. Водночас частка Євросоюзу скоротилася до 10,4%: за даними Всесвітньої асоціації виробників сталі (World Steel Association), у 2015 році там було вироблено лише 166,1 млн тонн сталі.

Частка України, хоча вона й входила до десятки світових лідерів за обсягами виробництва сталі, з перших років незалежності не перевищувала 2%. До того ж,  в останні роки ми почали втрачати позиції через геополітичні конфлікти з Росією та слабші конкурентні переваги перед Іраном та Туреччиною.

МЕТАЛУРГІЯ_2019_04_15_Найбільші_споживачі_сталі_у_світі_у_2018_році

До цього треба додати, що споживання сталі в середині країн топ-виробників є доволі високим, частка експорту у світовому виробництві становить лише близько 30%. Натомість більше 80% виробленої в Україні сталі спрямовується за кордон.

Через безліч різновидів сталевих напівфабрикатів значна кількість країн є водночас експортером та імпортером сталі. При цьому Китай є найбільшою країною – нетто-експортером (частка у загальносвітовому експорті становить 27%), а провідним нетто-імпортером вже багато років виступають США.

МЕТАЛУРГІЯ_2019_04_15_Найбільші_компанії_виробники_сталі_у_світі_за_2017_рік

Поступове розширення експорту китайської продукції відбулося завдяки меншій собівартості через низьку вартість робочої сили та державні субсидії. Тому китайські постачальники напряму або опосередковано почали визначати рівень цін на тих чи інших ринках. Водночас головною метою експорту для китайських виробників не були прибутковість (експорт досягав, згідно даних MB Research, щонайбільше 5% у 2009 році) та ефективність бізнесу. Експансія на інші ринки допомогла КНР вирішити питання надлишку зростаючого виробництва над попитом на внутрішньому ринку. Лише з плином часу удосконалення технологічних процесів та зниження цін на сировину дало змогу китайським виробникам отримувати чистий прибуток близько 30%.

Крім того, ціни на залізну руду за останні десять років зменшилися майже вдвічі, а це помітно зменшило частку сировини у собівартості сталі. На цьому ринку Піднебесна теж відіграє значну роль: на неї припадає близько 40% від загальносвітового попиту. А от пропозиція залізної руди та, відповідно, ціни диктуються «концертом трьох» — на BHP Billiton (Австралія), Rio Tinto (Австралія) та Vale (Бразилія) припадає близько 70% світової торгівлі залізною рудою.

МЕТАЛУРГІЯ_2019_04_15_Світові_ціни_на_окремі_сталеві_напівфабрикати

Очікується, що світовий попит на сталь зростатиме співмірно з підвищенням рівня життя людей на планеті. Паралельно впроваджуватимуться вищі екологічні стандарти та змінюватиметься технологія виробництва, що зі свого боку відбиватиметься на якості виробленої сталі. Зокрема, за прогнозом Всесвітньої асоціації виробників сталі від жовтня 2018-го, зростання світового попиту на сталь у 2019 році становитиме 1,4% (у 2018 році — 2,1%). Зменшення темпів зростання пов’язане, насамперед, з уповільненням економічної активності Китаю в умовах переходу до циклічної економіки та жорсткіших екологічних стандартів. На виконання останніх у Китаї вже майже повністю закрито незаконні індукційні печі.

Натомість, попри запроваджені антидемпінгові мита на сталь китайського виробництва окремими країнами, зокрема США та ЄС, Пекін залишає за собою конкурентні переваги. З метою мінімізації негативного геополітичного впливу та розширення можливостей для диверсифікації виробництва Китай поступово нарощує виробництво сталі за кордоном. Так, зараз ці обсяги становлять 8,7 млн тон, такий же обсяг знаходиться в процесі будівництва. Додатково заплановані ще 9,5 млн тонн на рік.

МЕТАЛУРГІЯ_2019_04_15_Проекти_Китаю_щодо_випуску_сталі_за_кордоном_Ред2

Україна ж продовжує втрачати позиції на світовому ринку сталі. Попри те, що рівень собівартості української продукції є невисоким порівняно з іншими країнами, низька якість продукції призводить до її витіснення з окремих ринків. Зокрема, після введення антидемпінгових мит ЄС проти Китаю, вивільнену частку на європейському ринку зайняли Туреччина та Іран, а не Україна.

За перші два місяці поточного року темпи зниження виробництва сталі Україною уповільнилися до 0,4% р/р. До того ж основна проблема — застарілі технології — залишилася і продовжує негативно впливати на виробничий процес. Крім того, існують й низка інших проблем, які необхідно вирішувати. За таких умов українські виробники сталі, хоч і забезпечують входження країни до числа топ-13 провідних виробників металургійної продукції у світі, залишатимуться повністю залежними від кон’юнктури світового ринку сталі.

Інна Співакначальник відділу аналізу міжнародної економіки Департаменту монетарної політики та економічного аналізу Національного банку України

Інші матеріали розділу Металургія

АМКР у I кварталі збільшив виплавку сталі на 93% р./р.

У березні 2024 року «АрселорМіттал Кривий Ріг» збільшив виробництво усіх основних видів продукції. Як інформує портал PromPolitInform, про це порталу UAprom.info повідомила пресслужба компанії. Так, у порівнянні з березнем 2023 року виробництво залізорудного концентрату виросло… Продовження…


«Корум Дружківській машзавод» почав виготовлення 200-тонної підйомної машини

«Корум Дружківський машзавод» («Корум ДрМЗ»), що входить до машинобудівної Corum Group («ДТЕК Енерго»), розпочав виготовлення 200-тонної підйомної машини для гірничо-металургійної групи «Метінвест». Як передає портал PromPolitInform, про це завод повідомив у Facebook. «Гірники «Метінвесту» вже… Продовження…


Українські металурги у 1 кварталі на третину збільшили виробництво

Металургійні підприємства України у 1 кварталі 2024 року виплавили 1,69 млн т сталі, що на 36,6% більше у порівнянні із 1 кварталом минулого року. Про це повідомляє об’єднання «Укрметалургпром», передає портал PromPolitInform. Так, за даними… Продовження…


«Каметсталь» в березні виробила 2,96 тис. вагонних осей

Металургійний комбінат «Каметсталь» в березні виготовив першу у 2024 році партію вагонних осей в обсязі 2,957 тис. одиниць на замовлення вагонобудівних підприємств України. Про це йдеться у пресрелізі підприємства, передає портал PromPolitInform. «Вісепрокатний стан «Каметсталі» продовжує працювати… Продовження…


Металургійні підприємства цьогоріч розраховують на зростання у межах 10-15% – Укрметалургпром

Усі підприємства української металургійної галузі заклали у плани на цей рік зростання у межах 10-15%. Про це в інтерв’ю галузевому виданню GMK Center розповів президент ОП «Укрметалургпром» Олександр Каленков, повідомляє портал PromPolitInform. «Ми сподіваємося, що обсяги виплавки… Продовження…


Виробництво труб в Україні зросло на 10,2%

Підприємства об’єднання «Укртрубопром» за підсумками 2023 року збільшили виробництво труб на 10,2% порівняно з 2022 роком – до 495,6 тис. т. Про це пише Мінпром, повідомляє портал PromPolitInform. За минулий рік трубні підприємства показали різноспрямовану… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: