У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Вартість життя: що можуть дозволити на свою зарплату українці і європейці

Суспільство 05.05.2019
money_ukrainian_hryvnia_purse_grivnas_1385_id35765_650x410_6_650x410

За якістю життя Україна опинилася в кінці рейтингу

Нещодавно сервіс Numbeo опублікував результати щорічного дослідження “Якість життя країн-2019” (Quality of Life Index for Country 2019), де Україна опинилася на 62 місці серед 71 країн. І, в принципі, це не дивно, Україна стабільно займає досить низькі місця в різних економічних рейтингах.

Про це розповідає «Сьогодні», повідомляє портал ПромПолітІнформ.

Припустимо, в Світовому рейтингу добробуту (The Legatum Prosperity Index), який складає британський аналітичний центр The Legatum Institute, в 2018 році  Україна піднялася всього на одну позицію вгору і зайняла 111 місце серед 149 країн. Добробут країн оцінюється на основі результатів опитувань громадян за такими категоріями, як стан економіки і соціальної сфери, влада, підприємництво, охорона здоров’я і персональна свобода.

Головним чином, Україна просідає по частині охорони здоров’я (тут ми займаємо 138 місце серед всіх країн), безпеки (128 місце), ефективності роботи влади та верховенства права (129 місце).

А ось за рівнем особистого багатства людей в різних країнах, який щорічно вимірює швейцарський банк Credit Suisse, Україна зайняла 123 місце з 140 країн (розділивши його з Білоруссю), рівень багатства на одного дорослого українця становить 1563 доларів. Найбагатші люди живуть в Швейцарії, на кожного швейцарця доводиться 530 тис. дол., в Австралії (411 тис. дол. на людину) і в США (404 тис.дол.).

Але не варто записувати Україну в аутсайдери, адже при невисоких доходах у нас і досить невеликі витрати, якщо порівняти з іншими європейськими країнами. Вся справа в курсі валют, адже українці отримують зарплати в гривнях і витрачають їх же, тоді як в країнах ЄС в побуті євро. При перекладі гривні на євро наші показники і виявляються в самому кінці рейтингових таблиць.

А в минулому році, Україна посіла шосте місце в рейтингу найдешевших для проживання країн світу. Відповідний рейтинг був складений американським порталом GoBankingRates.

Дійсно, якщо у нас проїзд в громадському транспорті обійдеться в 8 грн, що становить близько 0,22 євро, в тій же Німеччині поїздка обійдеться в 2,7 євро. Сайт “Сегодня” вирішив порівняти, що можуть дозволити собі на зарплату українці, а що жителі країн ЄС.

Зарплати

Для порівняння ми вибрали кілька європейських країн, які знаходяться зовсім в різних місцях рейтингу. Так, в дослідженні Numbeo на першому місці опинилася Данія. Також ми взяли для порівняння Німеччину, яка розташувалася на 8 місці, Іспанію – 16 місце, Польщу, що посіла 35 позицію і Угорщину – 41 місце.

Почнемо, мабуть, з зарплат. Згідно з підрахунками, середня зарплата в Україні становить 275 євро (8148 грн). В Угорщині, яка знаходиться в рейтингу на 21 позицію вище нас і зарплати побільше – 630 євро, в Польщі середній заробіток на місяць – 773 євро, в Іспанії 1249 євро, в Німеччині 2214 євро, а в Данії – 2579.

Вартість життя в Данії на 170% вище, ніж в Україні. Але, як би не парадоксально це не звучало, в деяких випадках українці на свою зарплату можуть дозволити собі не менше, ніж європейці.

Продукти харчування й кафе

Цікаво відзначити, що ціни на продукти в Україні набагато менше, ніж за кордоном, а ось вартість обідів в різних закладах знаходиться на пристойному рівні. Так, для порівняння, обід в недорогому кафе України обійдеться в 4 євро, в Угорщині – 5,2 євро, в Польщі – 4,6, в Іспанії та Німеччині – цілих 10 євро, а в Данії і зовсім – 15,9 євро.

Ціни на фастфуд теж різні: якщо в Україні за стандартний набір з гамбургера, картоплі-фрі і якогось напою доведеться заплатити всього 3 євро, в Угорщині 4,6 євро, в Польщі – 4,2, в Іспанії та Німеччині – 7 і 7,5 євро, а в Данії цілих 9,3 євро.

Таким чином, на українську зарплату в кафе можна пообідати 69 раз, на угорську – 121 разів, а ось за отримані в Польщі гроші можна сходити в кафе 168 раз, в Іспанії – 125 разів, а в Німеччині аж 221. Незважаючи на те, що доходи серед цих країн найвище у жителів Данії, високі ціни дають їм можливість відвідати кафе всього 162 рази.

Якщо за цими показниками Україна явно програє, то ось купувати продукти в супермаркетах і на ринках у нас можна істотно дешевше. Наприклад, в Україні літр молока коштує 0,76 євро, білий хліб (500 м) – 0,4, 12 яєць обійдуться в один євро, червоне м’ясо (свинина або яловичина) 4,6 євро за кілограм, а кілограм курки коштує 3,1 євро.

У Данії, яка випередила нас на 61 пункт у рейтингу, молоко коштує 1,08 євро, яйця – 3 євро, хліб – 2,16, м’ясо коштує 12 євро, а безпосередньо курка – 7,9 євро. У Німеччині та Іспанії ціни схожі, молоко – 0,7 євро, яйця – 1,7. Кілограм курки в Німеччині обійдеться в 7,3 євро, а в Іспанії набагато дешевше – 5,8.

У Польщі ціни близькі до українських, а іноді і нижче. Літр молока тут коштує 0,5 євро, 12 яєць – 1,75 євро, хліб – 0,6, а курка – 3,6 євро. Жителі Угорщини за молоко платять по 0,7 євро, яйця – 1,5 євро, хліб – 0,6, а ось кілограм курки коштує 4,2 євро.

Підрахувавши, бачимо, що українці за місячну зарплату можуть купити собі 361 літра молока, 697 буханок хліба і 89 кілограм курки. Данці можуть собі дозволити 2387 літрів молока, 1194 буханок хліба і 322 кілограми курки. У Німеччині вийде купити ще більше продуктів: 3162 літра молока, 1700 буханок хліба і 303 кілограми курки.

В Іспанії на зарплату можна купити 1 784 літри молока 1300 буханок хліба і 215 кілограм курки. Польські доходи дозволять купити 1546 літрів молока, 1288 буханок хліба і 214 кілограм курки. А ось в Угорщині вийде купити 900 літрів молока, 1050 буханок хліба і 150 кілограм курки.

Транспорт

Хоча всі і нарікають на те, що громадський транспорт в Україні останнім часом істотно подорожчав, ціни на поїздки за кордоном уже набагато вище. Так, одна поїздка на громадському транспорті в Україні коштує 0,22 євро в середньому, а ось в Данії – цілих три євро. У Німеччині ціна становить 2,7 євро, в Іспанії – 1,4 євро, в Польщі – 0,75 євро, а ось в Угорщині – 1,1 євро.

Виходить, що на свою зарплату українець може прокотитися на метро або тролейбусі цілих 1375 раз. Жителі Угорщини можуть скористатися громадським транспортом всього 572 рази, жителі Польщі – 1030 разів. В Іспанії можна покататися всього 892 рази, в Німеччині – 820. А ось доходи в Данії дозволяють їздити 860 раз. Таким чином, незважаючи на подорожчання муніципального транспорту, українці можуть дозволити собі набагато більше поїздок, ніж жителі інших країн.

Комуналка і житло

Раніше ми вже розповідали, що ціна оренди житла в Україні – невиправдано висока і навіть перевищує середні доходи громадян. Тим не менш, вона все ще залишається набагато нижче, ніж ціна оренди житла в європейських країнах. Порівняємо, скільки відсотків від зарплати забирає оренда житла і оплати комунальних платежів в різних країнах.

В Україні оренда однокімнатної квартири подалі від центру обійдеться в середньому в 193 євро, а місячні комунальні платежі – 88 євро. З огляду на середню зарплату в 275 євро, оплата житла забирає 70% доходів, а комуналка – 32%. Таким чином, якщо знімати квартиру і справно платити по всім квитанціям, середніх доходів просто не вистачить.

У Данії оренда житла коштує в середньому 630 євро, а комунальні платежі – 163 євро. Незважаючи на такі високі ціни, оренда у жителів Данії забирає всього 24% доходів, а комуналка і зовсім 6%.

У Німеччині ціни на житло теж немаленькі. Однушка на околиці обійдеться в 530 євро, а комуналка – 215 євро. Від місячних доходів це складе 23% і 9% відповідно. А ось жителі Іспанії можуть орендувати аналогічне житло за 475 євро на місяць і платять за комуналку вони по 116 євро, що становить 38% і 9%.

У Польщі за житло доведеться заплатити 324 євро, а за комунальні платежі 148 євро. Від зарплати це вийде 41% і 19%. Бачимо, що комунальні послуги тут теж коштують недешево. А ось в Угорщині квартира буде коштувати 292 євро, що складе 46% від зарплати. Комуналка обійдеться в 146 євро – 23%.

Інші матеріали розділу Суспільство

Mercedes-Benz пожертвує дітям і родинам в Україні ще 6 000 000 євро

Автовиробник озвучив бажання передати протягом нинішнього і двох наступних років ще шість мільйонів євро для українських дітей і родин. Пожертва піде через проект «Відродження надії» благочинної організації «SOS-Kinderdörfer weltweit». Про це інформує 24 канал, повідомляє… Продовження…


Столиця повертається до платного паркування: як працюватиме це рішення

З 22 квітня 2024 року у Києві паркування автомобілів стане платним. Перечислити гроші за місце можна буде в застосунку «Київ цифровий». Про це інформує Рубрика, поилаючись на попередження у додатку, повідомляє портал PromPolitInform. У чому проблема?… Продовження…


Мобілізація осіб з інвалідністю – чи можлива після змін у законі?

У законі про зміни умов мобілізації, який ухвалила Верховна Рада в другому читанні та підписав президент Володимир Зеленський 16 квітня, оновили умови для призову осіб з інвалідністю І, ІІ, ІІІ групи, інформує портал PromPolitInform. Призов осіб з інвалідністю: які умови Люди з… Продовження…


«Я – ухилянт». У ГУР розповіли про чергову інформаційну операцію Кремля проти України

Росія проводить чергову інформаційну операцію проти України, зокрема, використовуючи начебто ухилянтів. Про це інформує портал PromPolitInform з посиланням на допис ГУР в Telegram. «Останнім часом у ТікТок та інших соцмережах один за одним з’являються ролики, на… Продовження…


Бійцям четвертої бригади «Рубіж» відправили ще 500 fpv-дронів, придбаних за кошти Києва

Віталій Кличко розповів про зустріч з бійцями батальйону «Свобода» та підтримку столицею військових. Про це пише «Вечірній Київ», передає портал PromPolitInform. Київський міський голова у четвер, 11 квітня, відвідав військових. Зокрема, зустрівся з бійцями батальйону «Свобода», що воюють в складі цієї бригади. За його словами, вперше… Продовження…


Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про посилення покарання для ухилянтів

Верховна Рада в першому читанні проголосувала за законопроєкт, який передбачає посилення відповідальності за порушення по мобілізації. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Telegram-канал народного депутата Ярослава Железняка, передає портал PromPolitInform. Як відзначив Железняк, законопроєкт #10379 підтримали 254… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: