У Києві
UA | RU
Prompolitinform

В Україні зросла купівельна спроможність пенсіонерів

Суспільство 16.05.2019
869708-9_6

Людина, яка працює й отримує середню заробітну плату, з початку року може придбати на 7,5% менше хліба. А ось пенсіонер, що виходить на пенсію за віком, навпаки, на 6,3% більше.

Про це повідомив керівник Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook, передає ПромПолітІнформ.

Для порівняння експерти взяли середню заробітну плату по країні за грудень 2018 року – 10573 грн і за березень 2019 року – 10237 грн і ціни на січень і квітень 2019 років, згідно з даними власного моніторингу асоціації цін на соціальні продукти. А також було взято середній показник пенсії за віком станом на 1 січня 2019 року – 2648 грн, а також на 1 квітня 2019 року – 2943 грн.

«Хоча життя на середню пенсію за віком важке, але за підсумками 2019 року купівельна спроможність пенсіонерів збільшилась. Це насамперед пов’язано зі зростанням середнього розміру пенсії за перший квартал 2019 року на 11%, тоді як середньостатистична зарплата за березень, у порівнянні з груднем минулого року, знизилась на 3%», – повідомив експерт.

Так, хліб пшеничний із борошна першого ґатунку на початок року за середню зарплату можна було придбати 596 кг, а на кінець квітня – 545 кг. Купівельна спроможність із початку року впала на 8%, або на 46 кг.

Пенсіонер на свою середню пенсію за віком міг придбати в січні 148 кг хліба, а у квітні – 157 кг. Тобто матеріальне становище, переведене в хліб, на 6% покращилось, що дорівнює 9 кг хліба додатково.

Хліб житній і житньо-пшеничний на початок року за середню зарплату можна було придбати 537 кг, а на кінець квітня – 497 кг. Купівельна спроможність із початку року впала на 8%, або на 40 кг. Водночас пенсіонер придбати в січні 2019 року 134 кг хліба, а за чотири місяці – 143 кг. Підвищення склало 7%, або 9 кг.

На січень 2019 року за середньостатистичну зарплату можна було придбати 801 півкілограмовий батон, а у квітні – 742 батони. Це означає, що купівельна спроможність зменшилася на 7%, або на 59 батонів. Для порівняння, пенсіонер міг придбати на початку року 201 батон, а у квітні – 213. Відтак зростання відбулось на 6%, або на 12 батонів.

А хліб пшеничний з борошна вищого ґатунку на початок року за середню зарплату людина могла придбати 421 кг, на кінець квітня – лише 391 кг. Купівельна спроможність за чотири місяці впала на 7%, або на 30 кг. Пенсіонер, навпаки, на свою середню пенсію за віком міг придбати в січні 105 кг хліба, а у квітні – уже 112 кг. А це на 7%, або на 7 кг більше.

«За середню зарплату ми можемо придбати з початку року на 7,5% менше хліба. А ось за пенсію за віком, яку отримує майже три чверті українців, навпаки, на 6,3% більше», – додав Дорошенко.

За його словами, кількість пенсіонерів значно перевищує кількість тих, хто отримує середню заробітну плату або вище за неї, тому матеріальне становище виробників хліба повинно було трохи покращитись. Водночас статистика показує невпинне падіння виробництва хліба в країні, із чим категорично не згодні самі виробники, які говорять, що зменшується лише легальне виробництво. Тобто ринок хліба все більше йде в тінь.

Інші матеріали розділу Суспільство

Українські абітурієнти тепер можуть реєструватись на НМТ через «Дія»

Нещодавно Міністерство цифрової трансформації України представило чергове нововведення, яке допоможе абітурієнтам. Тепер реєстрація на національний мультипредметний тест (НМТ) стала можливою через додаток «Дія». Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у своєму Telegram-каналі, інформує… Продовження…


Вперше в «Дії»: українці зможуть подати заяву до міжнародного Реєстру збитків, завданих росією

Українці зможуть подати через «Дію» заяву до міжнародного Реєстру про відшкодування збитків, завданих внаслідок російської агресії. Про це повідомляє пресслужба Міністерства юстиції України, інформує портал PromPolitInform. «Перший етап розпочнеться у квітні цього року – українці зможуть сформувати… Продовження…


Командувач Сухопутних військ зробив заяву з приводу ТЦК: негативні висловлювання «перетворилися на потужну зброю в руках ворога»

Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенант Олександр Павлюк засудив те, як у деяких медіа, блогосфері та повсякденному житті українське суспільство сприймає мобілізаційні заходи й діяльність ТЦК. Емоційний допис з цього приводу командувач зробив у неділю, 24… Продовження…


БФ «Вогонь запеклих не пече» починає черговий збір. Гумдопомоги потребують мешканці Сумщини

Продуктові та гігієнічні набори, одяг та постільна білизна — далеко неповний перелік того, що конче потребують ще на вчора 350 мешканців  Великописарівській громади Охтирського району Сумської області, що проживають у прифронтовій зоні.  Останнім часом громада… Продовження…


В Україні створять групи для пошуку зниклих безвісти під час війни 

Кабмін схвалив законопроєкт, яким передбачається створення пошукових груп для розшуку зниклих безвісти під час війни. Про це повідомив представник Кабміну в Раді Тарас Мельничук, інформує портал PromPolitInform. Так, уряд схвалив проєкт Закону “Про внесення змін до статті 11 Закону… Продовження…


В Україні стартувала реєстрація на мультитест для абітурієнтів: як це зробити

Реєстрація на Національний мультипредметний тест (НМТ) стартувала у четвер, 14 березня. Вона триватиме до 11 квітня. Про це повідомляє пресслужба МОН та міністр освіти й науки Оксен Лісовий у Twitter (X), інформує портал PromPolitInform.  Як зазначається, реєстрація абітурієнтів… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: