У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Все PROZORRO: чому в кишені чиновників «перетікають» бюджетні мільйони і все в рамках закону?

Фінанси 04.06.2019
PROZORRO_03

Чи зможе команда президента Зеленського зупинити українську корупційну машину в держзакупівлі і що для цього треба зробити в першу чергу? У ситуації розбирався Микола Барський, повідомляє портал ПромПолітІнформ.

Коли команда молодих реформаторів «заходила» в Кабмін, практично ніхто не сумнівався в її провалі в короткі терміни. Але, сталося диво. Їм вдалося вселити віру «пересічному» українцеві, що тепер безмірному розкраданню державних грошей буде поставлено надійний заслін. У 2016 році в рамках реформування державних закупівель була впроваджена ProZorro – система електронних майданчиків, на яких проходять електронні аукціони, де перемагає найдешевша пропозиція.

PROZORRO_05_Нефедов

Як нещодавно заявляв перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов, який в своєму відомстві курує в тому числі і реформу державних закупівель, за роки функціонування «ProZorro заощадила майже 80 мільярдів гривень державних коштів», а проблема корупції в держзакупівлях зведена до мінімуму. Але чи так це насправді?

«Дута» економія від реформаторів

Для початку, давайте розберемося з цифрою, яку озвучив Нефьодов. Вона, звичайно, вражає. Але чому б не сказати, що зекономлено 100 мільярдів або 120: цифри кругліші і масштабніші. Тим більше, що чиновник не пояснює методологію таких підрахунків.

Але ж насправді суми зекономлених коштів могли б бути набагато більше, ніж ті, про які говорять економісти. Адже, що відбувається. Організатори держзакупівель прописуючи суми в умови тендерів, виходять з цін, які «беруть» на ринку (тобто, з Інтернету), в які виробники продукції закладають всі свої «забаганки». І добре, якщо вони працюють з виробником безпосередньо. А якщо це фірма-посередник, яка включає і свою хорошу маржу? Хтось, колись чув, щоб організатор торгів проводив серйозні дослідження з чого складається ціна товару, який пропонується? І ось, коли в результаті торгів виробник спускає ціну на 100 гривень, всі радіють як малі діти, що заощадили державні гроші. Притому, що при чесних «розкладах» можна було б «відвоювати» у підприємства не сто, а тисячу гривень.

Але кому це треба, боротися за державні гроші, якщо є власний інтерес?

Для «своїх людей» і ProZorro не перешкода

Після проведених реформ в системі державних закупівель раз по раз продовжують виникати гучні скандали. Останній з них – пов’язаний з державною «Укрзалізницею», яка на тендері із закупівлі мастил може переплатити більше 150 млн грн. Як же так, заперечить людина, яка не знайома з українськими корупційними реаліями? А як же ProZorro, яка мала б відсікати бажання нечистих на руку чиновників «бенкетувати» на держбюджеті?

Як повідомляли деякі ЗМІ з посиланням на експертів консалтингової групи «А-95», «Укрзалізниця» створила умови, завдяки яким до торгів із закупівлі мастил допущені лише дві компанії, пов’язані з народними депутатами Олександром Пономарьовим (група «Воля народу») і Олександром Грановським (фракція Блоку Петра Порошенка), внаслідок чого державна компанія закуповує мастила в середньому на 56% вище ринкових цін.

Тобто, варто було лише поставити мету і шляхом нехитрих маніпуляцій допустити до тендеру «своїх людей», як державні гроші потекли рікою в «правильні кишені». При цьому, формально, закон не порушений, всі правила державних закупівель дотримані. І всі задоволені!

PROZORRO_04

І це тільки один із способів, як за часів «тотальної» боротьби з розкрадачами бюджетних грошей, яка велася останні п’ять років, спокійно продовжувати свою «чорну справу».

Десятки схем, як обійти ProZorro

Українську боротьбу з корупцією в сфері держзакупівель можна описати словами одного кіногероя з популярного фільму: «поки противник малює карти наступу, ми змінюємо ландшафти, причому вручну». Поки автори реформ готувалися «здивувати» корупціонерів різними новаціями, а ті вже розробляли свої схеми, як обійти «антикорупційні» перепони.

На думку багатьох експертів, сьогодні існують десятки способів, як «обдурити» ProZorro. Деякі особливо гуморні українці, які втратили віру, що в цій сфері корупцію можна перемогти, готові запускати «стартапи» і вчити, як далі успішно грабувати платників податків.

На спеціалізованих сайтах можна знайти повний опис схем обходу ProZorro, які сьогодні успішно реалізуються. Наприклад, тут. Щоб не перевантажувати текст, зазначимо лише кілька найпопулярніших.

  1. «Догнатися допкою» – популярний термін, знайомий замовнику і «потрібному» продавцеві товару, коли після перемоги на тендері ціна змінюється за допомогою підписання додаткових угод.
  2. Змова учасників, коли переможець відомий заздалегідь, а інші учасники виконують роль масовки. Помітити змову учасників тендеру можна тоді, коли на торгах пропонується товар за завищеними цінами і жоден з продавців не знижує вартість.
  3. Фіктивний демпінг, коли використовується підставна фірма, яка заявляється на торги і в кілька разів занижує суму за свої товари/послуги. Ставши переможцем, вона відмовляється від участі. Інші учасники, в ході торгів занижувати ціну, також відмовляються від участі, а переможцем стає компанія з більш дорогою пропозицією.
  4. Специфічні умови, коли в умовах тендеру прописуються технічні умови до продукції, що поставляється конкретним переліком постачальників. Яскравий приклад, зазначений вище тендер «Укрзалізниці».
  5. Обмеження терміну подачі документів, коли чиновники вибирають таку дату проведення торгів, щоб тільки «правильний» постачальник встиг зібрати всі папірці.

І багато, багато інших способів, як поживитися на держзакупівлях. Причому, напевно, досконально знають про них і реформатори. Ось тільки ефективних кроків щодо викорінення такого «схематозу» від них поки не видно.

Так чи успішна реформа в сфері державних закупівель?

Все більше експертів сходяться на тому, що всі заявлені реформи, які проводилися останнім часом в цій сфері, за великим рахунком – це гра в імітацію з добре обставлених піаром.

Треба визнати, що ситуацію, яка була до 2014 року, необхідно було міняти. І зроблено, начебто не мало. Але країна і далі найбідніша в Європі з найвищим рівнем корупції і величиною «тіньовою» економікою, яка наближається до з офіційної. А що ж реформатори?

PROZORRO_06

«Чи є там корупція? На жаль, є. І сказати, що ми її побороли – це, м’яко кажучи, смішно. У країні проводяться 5 тисяч тендерів за день. І, звичайно, якась частина з них – корупційні. Чи стала ситуація набагато краща з 2014 року, коли ця реформа була лише в мрії? Так, звичайно стала. І порівнюючи те, що було за часів Януковича, це просто космос », – говорить Нефьодов.

Але, всі вже давно зрозуміли, якщо за стільки років не відбулося кардинальних перетворень і країна і далі тоне в корупційному болоті – від таких «реформаторів» толку вже не буде. Залишається сподіватися, що знають про це і в команді президента Зеленського і дадуть шанс тим, хто зможе виписати такі правила в ProZorro, при яких чиновники не зможуть безсоромно грабувати державу, та ще вихваляючись при цьому, що роблять вони це виключно в рамках закону.

Микола Барський для ПромПолітІнформ

Інші матеріали розділу Фінанси

Україна витратила $4 млрд з бюджету на зброю через брак обіцяної допомоги від партнерів – Марченко

Через затримку партнерів з допомогою Україні довелось витратити 4 млрд доларів на закупівлю озброєння. Це має негативні наслідки для бюджету. Про це заявив міністр фінансів України Сергій Марченко, інформує портал PromPolitInform. За його словами, на початку 2024 року… Продовження…


АРМА отримало понад 112 мільйонів гривень доходу від військових облігацій

Національне агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) отримало 112 млн грн у вигляді доходу від військових облігацій. Про це повідомила голова установи Олена Дума в Telegram, передає портал PromPolitInform. «Маємо понад 112 млн грн… Продовження…


Власники українських єврооблігацій обрали радників з реструктуризації боргу

Група власників українських єврооблігацій обрала компанію PJT Partners Inc своїм фінансовим консультантом напередодні потенційної реструктуризації боргових зобовʼязань. Про це, пише delo.ua, повідомляє Bloomberg, передає портал PromPolitInform. Зазначається, що власники облігацій — велика група, до якої входять… Продовження…


ДТЕК інвестує у розподілену генерацію для збільшення стійкості енергосистеми, – Максим Тімченко

ДТЕК розвиває розподілену генерацію в Україні для збільшення стійкості енергетичної системи до обстрілів. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на інтерв’ю генерального директора ДТЕК Максима Тімченка, інформує портал PromPolitInform. «Ми зараз – найбільший інвестор у розподілену генерацію. Це… Продовження…


Швейцарія на відбудову України планує виділити €5 млрд

Федеральний уряд Швейцарії планує виділити 5 мільярдів швейцарських франків (5 мільярдів євро) на відбудову України до 2036 року. Загалом, за оцінками Світового банку, на відновлення України потрібно 448 мільярдів євро. Про це, інформує Hromadske.ua, йдеться на… Продовження…


Міжнародні партнери України виділили понад $700 мільйонів на гуманітарне розмінування

Міжнародні партнери України виділили понад 700 мільйонів доларів на гуманітарне розмінування. Про це повідомило Мінреінтеграції, інформує портал PromPolitInform. «Ці кошти передбачені на проєкти в гуманітарному розмінуванні України на 2022-2027 роки. Про це повідомляє Урядовий портал…. Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: