У Києві
UA | RU
Prompolitinform

У французькому Біарріці розпочався саміт Великої сімки

Політика 24.08.2019
0fa93fc8f37fd3058d064f7b5977aec5

У французькому курортному місті Біарріц у суботу, 24 серпня, розпочався саміт глав держав та урядів найрозвиненіших демократій світу – Великої сімки (G7).

Про початок зустрічі, пише Deutsche Welle, повідомив президент Франції Еммануель Макрон у дописі в соціальній мережі Twitter, передає портал ПромПолітІнформ.

У своєму твіті Макрон запевнив, що учасники саміту намагатимуться працювати ефективно, обговорюючи такі теми як безпека, створення нових робочих місць та боротьба з різними формами нерівності.

Ще до початку саміту Макрон зустрівся з канцлеркою ФРН Анґелою Меркель (Angela Merkel).

Крім того, відбулися також окремі консультації європейських учасників саміту, в яких взяв участь і новопризначений британський прем’єр-міністр Борис Джонсон, передає агенція новин dpa. Наприкінці дня заплановано також спільну вечерю учасників саміту.

Окремо французький президент зустрівся з президентом США Дональдом Трампом. Зустріч тривала близько двох годин. Під час розмови Макрон намагався покращити атмосферу зустрічі. Зокрема, він закликав Трампа піти на зближення поглядів щодо розв’язання кризи навколо ядерної угоди з Іраном. Хазяїн Єлисейського палацу наголосив, що в цьому питанні важлива «тісна координація» дій, адже всі учасники сьогоднішньої зустрічі переслідують одну мету. Йдеться, аби «гарантувати те, що Іран не отримає ядерної зброї», наголосив Макрон, слова якого наводить агенція новин AFP.

Так само перед зустріччю французький президент вказував на необхідність вирішити ситуацію з нинішнім торговельним конфліктом між США та Китаєм.

Нагадаємо, Трамп оголосив торік про односторонній вихід США з ядерної угоди з Іраном, що не підтримали інші підписанти угоди, в тому числі Франція, Великобританія та Німеччина, котрі також беруть участь у сьогоднішньому саміті.

Раніше Макрон заявляв про намір обговорити під час саміту G7 такі питання як ситуація навколо Ірану, КНДР, Лівії, а також врегулювання на Сході України. Крім того, напередодні він вимагав спільного рішення щодо боротьби з лісовими пожежами в сельві Амазонки, чим спричинив критику з боку президента Бразилії Жаіра Болсонару.

Нинішня зустріч супроводжується традиційними для самітів протестами антиглобалістів та екоактивістів. Щоправда, цього разу до них приєднався й дехто з учасників протестного руху «жовтих жилетів». За даними організаторів демонстрацій, у нинішніх акціях протесту взяли участь близько 15 тисяч осіб

Натомість поліція називає іншу цифру – 9 тисяч. Демонстрація в місті Андай на французько-іспанському кордоні пройшла мирно.

Натомість під час непогодженої протестної акції у розташованому поблизу Біарріца місті Байонна виникли сутички між демонстрантами і поліцією. У бік правоохоронців летіло каміння, поліція застосувала водомети.

Через проведення акцій протесту та сам саміт органи влади вжили масштабних заходів безпеки. До охорони правопорядку у зв’язку з проведенням саміту Великої сімки залучили близько 17 тисяч правоохоронців.

Цьогорічний саміт глав держав та урядів неформального клубу наймогутніших демократій світу, куди входять США, Японія, Німеччина, Франція, Великобританія, Італія та Канада, триватиме до 26 серпня. У самітах G7 беруть також участь представники ЄС.

Інші матеріали розділу Політика

США пояснили, чому не збиватимуть дрони над Україною, як в Ізраїлі

У Білому домі пояснили, чому США не будуть допомагати збивати дрони над Україною, як вони це зробили разом із союзниками під час атаки Ірану на Ізраїль. Про це, передає Укрінформ, сказав радник Білого дому Джон… Продовження…


План США відокремити фіндопомогу Україні та Ізраїлю є політикою та ганьбою для світу – Володимир Зеленський

Якщо Сполучені Штати Америки (США) ухвалять законопроєкт про фінансову допомогу, яка не включатиме кошти для України, це буде ганьбою для світу й демократії. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на президента Володимира Зеленського під час інтерв’ю PBS… Продовження…


Макрон запропонує світове перемир’я включно з Україною на час Олімпіади

Президент Франції Емманюель Макрон заявив про свою ініціативу щодо припинення вогню в основних конфліктах, які тривають у світі, у тому числі у війні в Україні, на час проведення Олімпійських ігор та розраховує на допомогу лідера… Продовження…


МЗС України рішуче засуджує іранські масовані атаки проти Ізраїлю

Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує іранські масовані атаки проти Держави Ізраїль. Про це повідомляє портал PromPolitInform із посиланням на заяву МЗС. «Подібні дії є абсолютно неприйнятними, безвідповідальними та несуть ризик безпрецедентної подальшої ескалації ситуації на Близькому… Продовження…


Дональд Трамп підтримав допомогу Україні, але не у вигляді «подарунка». Європа має активізуватися

Колишній президент США Дональд Трамп натякнув, що підтримає продовження фінансування допомоги Україні. Проте республіканець вважає, що допомога повинна бути не у вигляді «подарунка», а у форматі позики. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву Трампа на пресконференції… Продовження…


Сергій Кислиця в ООН: 97% ударів росія завдає по цивільних об’єктах в Україні

Лише 3% російських ракет, дронів та керованих бомб  влучають у воєнні цілі. Інші ж 97% ударів завдаються по цивільних об’єктах. Про це, інформує «Ми – Україна»,  заявив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: