У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Цифра дня: 100 днів Володимир Зеленський перебуває на посаді глави держави. Які обіцянки він зміг виконати і над чим продовжує працювати

Цифра дня 27.08.2019
Bs26fdZABCSvgc3upA1oL7Qh5a5VJV5X

Сьогодні, 27 серпня, президент Володимир Зеленський відзначає свій 100-й день на посаді глави держави. За цей час він встиг зібрати парламентську більшість і зробити кілька кадрових перестановок.

Про це пише газета «Вести», повідомляє портал ПромПолітІнформ.

Ставши президентом, Зеленський відразу вийшов з бізнесу, як і обіцяв, передавши свою частку у всіх проектах давнім партнерам – братам Шефір. На думку політологів, оцінювати його діяльність поки рано, оскільки він ще не отримав всю ту владу, яка буде після офіційного початку роботи IX скликання Верховної Ради, а також нового складу Кабінету міністрів. Але журналісти проаналізували 100 днів президентства і з’ясували, що Зеленський обіцяв і що йому вдалося зробити.

  1. Вибори до Верховної Ради і до місцевих рад мають відбуватися за відкритими списками.

Можна сказати, що ця обіцянка виконана, оскільки вибори дійсно відбудуться за відкритими списками, але тільки з 2024 року. А в новому скликанні Зеленський пообіцяв позбавляти депутатського мандата за прогули і кнопкодавство.

  1. Прозорий ринок землі.

Президент пообіцяв запустити його на початку 2020 року, але наскільки прозорим земельний ринок буде – невідомо. Дискусії на цю тему вже зараз ведуться і досить активно.

  1. Закон «Про народовладдя».

В цьому напрямку зрушень поки немає, за словами представника президента у Верховній Раді Руслана Стефанчука, для цього потрібно розробити цілий комплекс документів. Прогрес видно тільки в частині сучасних технологій. Уже створено проект Lift, який повинен об’єднати кваліфікованих фахівців і інновації в державному секторі. Також в парламенті повинна з’явитися система «Великий брат», що аналізує голосування депутатів.

  1. Судова реформа.

За словами Зеленського, судова гілка влади повинна дійсно стати владою, а не прислужником президента, уряду, парламенту і місцевих властей. Але в цьому питанні змін поки немає.

  1. Встановлення миру на Донбасі.

Він дійсно намагається контролювати ситуацію, наприклад, заборонив стріляти у відповідь, але до вирішення конфлікту все ще далеко. Крім цього, на порядку денному стоїть глобальний обмін полоненими.

  1. Запровадити економічний паспорт українця.

Президент хоче, щоб такий документ починав працювати вже в момент народження. Для цього планується відкриття спеціального рахунку в банках, куди надходитиме частина коштів, отриманих в процесі реалізації державою різного роду ресурсів. Йдеться, наприклад, про нафту, землі тощо. А після досягнення повноліття, громадянин України зможе розпорядитися накопиченими грошима так, як йому захочеться.

Після своєї перемоги на виборах Зеленський поки не сказав про це ні слова.

  1. Скорочення кількості відомств і комітетів.

«Моя мета – побудувати державу, яка надає своїм громадянам якісний сервіс. Для цього потрібно максимально скоротити кількість функцій держави», – заявляв президент.

У Кабміні вже обговорюють адміністративну реформу, яка дозволить скоротити апарат чиновників.

  1. Зняття недоторканності та інші питання про «рівність і справедливість».

«Мої законопроекти в цьому напрямку: « Про зняття недоторканності з президента України, народних депутатів і суддів»: «Про імпічмент президента України»; «Про відкликання народного депутата України»», – говорив про це Зеленський.

Поки про зняття недоторканності з президента, народних депутатів і суддів, а також про імпічмент президента нічого невідомо. Ці питання повинні обговорюватися після того, як Рада збереться на своє перше засідання.

  1. Легалізація доходів бізнесу.

Зеленський запропонував ввести одноразову «нульову декларацію». Таким чином кожен бізнесмен за 5% зможе задекларувати і легалізувати свої доходи і отримає шанс надалі чесно вести бізнес в країні.

Це найбільш обговорювана тема команди президента. Тому найближчим часом дійсно варто чекати серйозних змін.

  1. Реформа в охороні здоров’я і перехід до страхової медицини.

У планах президента, дати можливість українцям самим визначати програму страхування, вибирати клініку, лікаря, а також спосіб лікування. Також Зеленський хоче надати медичну страховку малозабезпеченим верствам населення за рахунок держави. Але зрушень в цьому питанні поки немає.

  1. Гідне пенсійне забезпечення.

Зеленський планує перевести пенсійну систему з солідарної до накопичувальної. Таким чином всі страхові накопичення за все життя людини зможуть переходити у спадок, а не пропадати у фондах. Також в його команді хочуть монетизувати всі пільги і субсидії. За словами президента, на даному етапі розробляється креативна модель реалізації цього проекту.

  1. Децентралізація органів влади.

Президент не хоче, щоб центральні органи влади концентрувалися в Києві. У його планах підняти благоустрій в регіонах за рахунок того, що влада буде спостерігати за проблемами саме на місцях, а не на своїх робочих місцях в Києві. Але на сьогодні нічого такого не зроблено. Є зрушення тільки в питанні переїзду Офісу президента до Українського дому на Європейській площі. Проект оновленої будівлі вже презентували.

  1. Поліпшення екології країни.

У планах президента – введення європейських стандартів промислового і продовольчого виробництва. За його словами, Україна повинна стати так званим світовим екологічним продовольчим супермаркетом.

Тема екології вихідцю з металургійного міста (Кривий Ріг, – ред.) дійсно близька, тому він, скоріше за все, вирішив серйозно взятися за це питання.

  1. Поліпшення інфраструктури.

Пріоритети Зеленського в цьому питанні – це будівництво доріг за європейськими стандартами, автоматичний контроль ваги і швидкості автомобілів, відновлення аеропортів в кожному обласному центрі, підписання угоди «Відкрите небо» з ЄС, а також усунення монополізму на транспорті.

Влада Євросоюзу вже заявила, що «Відкрите небо» з Україною може бути підписана до кінця 2019 року, а ось боротися з монополією в транспорті буде складно, оскільки до авіакомпанії МАУ має відношення Ігор Коломойський.

Експерти відзначають, що українців не покидає відчуття оптимізму, які в більшості довірилися Зеленському. Політолог Руслан Бортник вважає, що в перші 100 днів Володимир Зеленський до своїх успіхів може віднести розпуск парламенту і позачергові парламентські вибори.

«Якщо говорити про негатив, то ми так і не дочекалися плану дій Зеленського і нової влади, не дочекалися аудиту країни, немає ефективних рішень в частині зниження тарифів. Немає змін в частині досягнення миру на Донбасі. Немає жодної посадки. Весна прийшла – посадок немає. А якщо навесні не посадити, то доведеться восени засівати. Тобто восени доведеться домовлятися з ключовими фінансово-політичними групами на інших умовах, ніж тепер. Тому по 10-бальній системі я поставив би Зеленському чотири з мінусом», – розповів Бортник.

За словами політолога Володимира Фесенка, найголовнішим результатом Зеленського є консолідація влади.

«Серед усіх президентів України, починаючи з Кравчука, найбільш вражаючий результат за перші 100 днів при владі – саме у Зеленського. У нинішній ситуації ми формально залишаємося парламентсько-президентською республікою, але де-факто перетворюємося в президентську республіку», – говорить Фесенко.

Він також зазначив, що у президента є позитивні зрушення в питаннях вирішення конфлікту на Донбасі. Серед них – розведення сил біля Станиці Луганської і активізація переговорів про обмін полоненими.

«За кожним напрямком є помилки, ляпи, їх досить багато, але вони дрібні. У зовнішній політиці Зеленський за ці 100 днів зробив набагато більше, ніж очікувалося. Візити за кордон – Брюссель, Берлін, Париж, домовленість про поїздку в США», – сказав Фесенко.

Як відомо, Петру Порошенку довелося чекати зустрічі з Дональдом Трампом кілька років, а ось Володимир Зеленський домовився про візит досить-таки за короткий період часу. За словами політолога, це не стільки заслуга президента, скільки інтерес до нього.

Інші матеріали розділу Цифра дня

Цифра дня: 1 млн тонн насіння ріпаку вперше перероблено в Україні

Вперше за всі роки в Україні перероблено 1,0 млн.тонн насіння ріпаку (23,3% від урожаю 2023%). І це незважаючи на те, що насіння ріпаку вважається переважно експортно спрямованою сільськогосподарською сировиною. Про це інформує AgroTime з посиланням… Продовження…


Цифра дня: 500 оборонних підприємств працюють в Україні, задіяні 300 000 людей

Наразі в Україні працюють 500 оборонних підприємств – майже 300 000 людей. Про це повідомив Президент України, вітаючи причетних із Днем працівника оборонно-промислового комплексу, інформує портал PromPolitInform. «Сьогодні один із тих днів, коли вдячність має бути… Продовження…


Цифра дня: 114,105 тис. українців залучили до «Армії відновлення»

Із початку старту проєкту «Армія відновлення», станом на 8 квітня, до виконання суспільно корисних робіт залучили 114,105 тис. безробітних. На заробітну плату їм профінансовано 772 млн грн. Про це в Телеграмі повідомила Державна служба зайнятості, інформує портал… Продовження…


Цифра дня: 13,319 млн тонн пшениці експортували трейдери з України

Трейдери станом на 25 березня експортували 13,319 млн тонн пшениці. Про це йдеться в повідомленні Міністерства аграрної політики і продовольства України, інформує портал PromPolitInform. У відповідний період минулого року експорт пшениці становив 12,623 млн тонн. Загалом у відповідний період 2022/2023 МР… Продовження…


Цифра дня: 15 мільярдів доларів для України планують залучити інвестори та яку роль тут відіграють BlackRock та JPMorgan

Україна продовжує шукати кошти для післявоєнного відновлення. Для цього до процесу залучили потужних фінансових гігантів з-за кордону. Наразі програма для міжнародних приватних інвесторів, яка має на меті допомогти з відбудовою України, планує залучити 15 мільярдів… Продовження…


Цифра дня: 282 групи розмінування підрозділів Міноборони працюють над очищенням деокупованих територій України

282 групи розмінування підрозділів Міноборони продовжують очищення звільнених регіонів України від вибухонебезпечних залишків війни. Про це інформує Міністерство оборони України, повідомляє портал PromPolitInform. За останній тиждень (з 1 по 8 березня 2024 року) обстежено та очищено: 7… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: