У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Кабмін посилив контроль за поставками деревини під виглядом дров

Промисловість 05.01.2020
66581183_1611242409011742_5938127225449611264_n

Кабінет міністрів затвердив Порядок проведення моніторингу внутрішнього споживання вітчизняних необроблених лісоматеріалів та контролю за неперевищенням обсягу їх внутрішнього споживання.

Відповідну постнову Кабміну №1142 від 4 грудня 2019 року, повідомляє БізнесЦензор, оприлюднено на офіційному урядовому порталі, передає портал ПромПолітІнформ.

Як пояснили в прес-службі Держлісагентства, порядок розроблено на виконання закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів і запобігання неналежному переміщенню необроблених лісоматеріалів».

Законом, зокрема, встановлюється обмеження внутрішнього споживання вітчизняних необроблених лісоматеріалів в розмірі 25 млн кубічних метрів на рік.

Порядок визначає механізм проведення моніторингу внутрішнього споживання вітчизняних необроблених лісоматеріалів на основі систематизації та узагальнення інформації про походження, заготівлі та реалізації деревини за допомогою інструментів електронного обліку. Також документ передбачає обов’язковість ведення електронного обліку деревини всіма лісокористувачами України.

«Найбільш ефективним інструментом для забезпечення виконання вимог є впровадження єдиної державної системи електронного обліку деревини (система СЕД), яку пропонується створити на базі галузевої інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний облік деревини». Вона пройшла апробацію і функціонує в більшості державних лісогосподарських підприємств», – повідомили в Держлісагентстві.

За результатами моніторингу, в разі настання передумов щодо перевищення встановленого обсягу внутрішнього споживання дров Держлісагентство буде приймати рішення про припинення видачі спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів (лісорубних квитків).

Очікується, що введення такого моніторингу дозволить зменшити оборот незаконно заготовленої деревини на внутрішньому ринку, запобігти незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів за межі країни і наблизити діяльність вітчизняних лісокористувачів і деревообробників до європейських стандартів.

У відомстві нагадали, що в державних лісогосподарських підприємствах, що входять в сферу управління Державного агентства лісових ресурсів (7,6 млн га лісів, або 73% лісового фонду України), повністю введена Система електронного обліку деревини.

Як повідомлялося, раніше Європейський союз ініціював торговий арбітраж з Україною через введення мораторію на вивезення лісу-кругляку як такого, що  порушує Угоду про асоціацію Україна-ЄС.

Нагадаємо, після введення заборони на експорт української необробленої деревини, ліс вивозиться з країни під виглядом «дров» і продається деревообробним фірмам в Румунії та Угорщині, які ніяк не пов’язані з енергетикою.

Інші матеріали розділу Промисловість

Володимир Зеленський: Цього місяця український ОПК виробить десять САУ «Богдана», далі – більше

Вже цього місяця наша промисловість уперше виробить десять самохідних артилерійських установок «Богдана», у травні й далі – ще більше. Про це, передає Укрінформ, глава держави повідомив у Телеграмі, інформує портал PromPolitInform. «Частка власного виробництва постійно зростає…. Продовження…


Виробників товарів оборонного призначення просять обмежити доступ до службової інформації

Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості закликало виробників товарів оборонного призначення обмежити доступ до інформації, яка проходить за грифом «для службового використання». Про це повідомила пресслужба міністерства, передає портал PromPolitInform. «При підготовці листів, які містять… Продовження…


«Запоріжсталь» наростила випуск прокату на 89%

Запорізький металургійний комбінат «Запоріжсталь» у січні-березні поточного року збільшив випуск прокату на 88,9% порівняно з аналогічним періодом минулого року – до 615,3 тис. тонн з 325,7 тис. тонн. Про це інформує Open4Business, повідомляє портал PromPolitInform…. Продовження…


Ринок нових комерційних автомобілів в Україні за рік збільшився на понад 30%

Впродовж березня 2024 року на українському ринку нових комерційних автомобілів (вантажні та спеціалізовані) було реалізовано 1056 авто. Про це повідомляє Укравтопром, інформує портал PromPolitInform. Це на 3% більше, ніж у попередньому місяці. При цьому у порівнянні… Продовження…


«Метінвест» об’єднав три свої гірничо-збагачувальні комбінати

У “Метінвесті” впроваджують нову модель роботи криворізьких видобувних підприємств. Із квітня 2024 року керувати Центральним, Інгулецьким і Північним ГЗК буде єдиний адміністративно-управлінський центр. Для цього створено гірничовидобувний департамент у структурі операційної дирекції групи, повідомили на сайті компанії, інформує… Продовження…


Дістанемо до будь-якого лігва ворога. Україна розпочала виробництво ракет з дальністю понад 640 км

Україна розгорнула виробництво ракет з дальністю понад 640 кілометрів. Про це, інформує «Ми – Україна»,  розповів міністр стратегічної промисловості України Олександр Камишин в інтерв’ю The Washington Post, повідомляє портал PromPolitInform. Окрім цього, наша держава почала розробляти… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: