У Києві
UA | RU
Prompolitinform

На засіданні РНБО розглянули проєкт Стратегії нацбезпеки України

Політика 18.01.2020
475b00f0e4fe261f513fe23c0aa84afe_1579273999_extra_large_650x410

Під головуванням Президента України Володимира Зеленського відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони, на якому був розгляний проєкт Стратегії національної безпеки України «Безпека людини – безпека країни».

Про це повідомляє прес-служба Глави держави, інформує портал ПромПолітІнформ.

Президент зазначив, що засідання має консультативно-дорадчий характер, щоб усі члени РНБО могли висловити свої думки, зауваження та пропозиції щодо майбутнього документа.

Зеленський запропонував усім учасникам засідання впродовж тижня детально опрацювати проєкт Стратегії та подати свої пропозиції.

«І після цього ми зустрінемось і затвердимо документ», – додав він.

Секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що проєкт Стратегії національної безпеки України розроблено відповідно до статті 26 Закону «Про національну безпеку України». В основу документа було покладено виборчу програму Президента, яку підтримала переважна більшість населення країни. До підготовки проєкту залучалися Національний інститут стратегічних досліджень, державні органи, інституції громадянського суспільства, а також іноземні експерти.

Данілов підкреслив, що ключовими аспектами проєкту Стратегії є людина, її життя, здоров’я, честь, гідність, недоторканність та безпека. Кінцева мета її реалізації – утвердження вільної, заможної, безпечної країни, в якій панує право, де кожен може реалізувати свої таланти та здібності.

«Стратегія стане основою для розробки інших документів стратегічного планування у сферах національної безпеки та оборони, які визначатимуть шляхи та інструменти їхнього забезпечення”, – сказав секретар РНБО.

За словами Данілова, зокрема, йдеться про стратегію людського розвитку, стратегію воєнної безпеки, стратегію громадської безпеки та цивільного захисту, стратегію розвитку оборонно-промислового комплексу, стратегію економічної, екологічної, інформаційної безпеки, стратегію кібербезпеки, національної розвідувальної програми, стратегію з питань зовнішньополітичної безпеки, стратегію з питань державної безпеки, контррозвідки і боротьби з тероризмом тощо.

Водночас директор Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Литвиненко повідомив, що проєкт Стратегії був опрацьований відповідною робочою групою та презентований, зокрема, у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі у грудні минулого року, де отримав схвальну оцінку.

«В основу діяльності пропонується покласти три основні засади: розвиток оборонних і безпекових спроможностей, які унеможливили б збройну агресію проти України шляхом збільшення ціни цієї агресії; здатність суспільства та держави швидко й адекватно реагувати на зміну безпекового середовища й підтримувати стале функціонування своїх основних механізмів; розвиток стратегічних відносин з ключовими іноземними партнерами, насамперед з Європейським Союзом і державами – членами ЄС і НАТО, США, прагматична співпраця з іншими країнами та міжнародними організаціями на основі національних інтересів України”, – йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що пріоритетними напрямами політики національної безпеки у проєкті Стратегії визначається забезпечення незалежності й державного суверенітету, суспільний розвиток, насамперед – розвиток людського капіталу, захист прав, свобод і законних інтересів громадян України, європейська і євроатлантична інтеграція (створення необхідних умов для набуття повноправного членства у ЄС і НАТО), відновлення територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів України.

Реалізація цих пріоритетів забезпечуватиметься шляхом відновлення миру та державного суверенітету на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, здійснення комплексу міжнародно-правових, політико-дипломатичних, безпекових, гуманітарних та економічних заходів «Крим – це Україна».

Також пропонується вжити заходів для зменшення ймовірності ескалації конфлікту з РФ та напруги у двосторонніх відносинах.

Інші матеріали розділу Політика

США пояснили, чому не збиватимуть дрони над Україною, як в Ізраїлі

У Білому домі пояснили, чому США не будуть допомагати збивати дрони над Україною, як вони це зробили разом із союзниками під час атаки Ірану на Ізраїль. Про це, передає Укрінформ, сказав радник Білого дому Джон… Продовження…


План США відокремити фіндопомогу Україні та Ізраїлю є політикою та ганьбою для світу – Володимир Зеленський

Якщо Сполучені Штати Америки (США) ухвалять законопроєкт про фінансову допомогу, яка не включатиме кошти для України, це буде ганьбою для світу й демократії. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на президента Володимира Зеленського під час інтерв’ю PBS… Продовження…


Макрон запропонує світове перемир’я включно з Україною на час Олімпіади

Президент Франції Емманюель Макрон заявив про свою ініціативу щодо припинення вогню в основних конфліктах, які тривають у світі, у тому числі у війні в Україні, на час проведення Олімпійських ігор та розраховує на допомогу лідера… Продовження…


МЗС України рішуче засуджує іранські масовані атаки проти Ізраїлю

Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує іранські масовані атаки проти Держави Ізраїль. Про це повідомляє портал PromPolitInform із посиланням на заяву МЗС. «Подібні дії є абсолютно неприйнятними, безвідповідальними та несуть ризик безпрецедентної подальшої ескалації ситуації на Близькому… Продовження…


Дональд Трамп підтримав допомогу Україні, але не у вигляді «подарунка». Європа має активізуватися

Колишній президент США Дональд Трамп натякнув, що підтримає продовження фінансування допомоги Україні. Проте республіканець вважає, що допомога повинна бути не у вигляді «подарунка», а у форматі позики. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву Трампа на пресконференції… Продовження…


Сергій Кислиця в ООН: 97% ударів росія завдає по цивільних об’єктах в Україні

Лише 3% російських ракет, дронів та керованих бомб  влучають у воєнні цілі. Інші ж 97% ударів завдаються по цивільних об’єктах. Про це, інформує «Ми – Україна»,  заявив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: