У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Закон «Про електронні комунікації» вирішили перевірити на корупційність

Зв'язок та IT 07.07.2020
58_main

Не встигла Верховна Рада 16 червня прийняти в першому читанні в цілому прогресивний закон «Про електронні комунікації», що впроваджує принципи мінімально необхідного регулювання телеком-галузі, прозорості, відсутності дискримінації та технологічної нейтральності, як вже через півмісяця під нього «заклали бомбу». Про це пише InternetUA, повідомляє портал PromPolitInform.

Так, депутат Андрій Осадчук (фракція «Голос») звернувся до Національного агентства з запобігання корупції з проханням провести антикорупційну експертизу даного законопроекту.

НАЗК у відповіді повідомило, що вже приступило до проведення експертизи.

Нардеп на своїй сторінці в Facebook вказує три причини, чому цей проект вимагає пильної уваги на предмет виявлення корупції:

«1. Він дає можливість постачальникам електронних послуг перепродувати права на користування радіочастотним спектром без державних аукціонів. Просто нагадаю, що завдяки аукціону з продажу частот для 3G-зв’язку, держава отримала понад 10 млрд. гривень, а 4G-зв’язку – 3,2 мільярда гривень.

2. Проект передбачає створення державного підприємства, яке за послуги радіочастотного моніторингу буде отримувати з держбюджету 25% рентної плати за користування радіочастотним спектром. Це непогані гроші – понад півмільярда гривень.

3. Антикорупційний комітет прийшов до висновку, що проект не відповідає вимогам антикорупційного законодавства».

Звертає увагу на себе той факт, що сам автор звернення, який в минулому попрацював в телеком-галузі на позиції директора з правової та регуляторної діяльності в компанії Київстар, як стало відомо, практично ігнорував підготовку самого законопроекту, про що в коментарях до його посту повідомив один з авторів законопроекту Олександр Федієнко (фракція «Слуга народу»):

«При цьому ні разу ні Ви, ні Ваші помічники навіть не намагалися прийти в робочу галузеву групу, щоб попрацювати і надати свої пропозиції. І ось моя переконлива думка, що мета цього інша – загальмувати, і я розумію чому. Але це інша історія».

Цілком можливо, що все-таки Андрій Осадчук, як відомий юрист, з праведних спонукань вирішив перевірити на антикорупційність даний законопроект. Він і сам вказує на це в коментарях:

«Я вже давно телекомом не займаюся і ніяких інтересів в ньому дійсно немає, крім переживання за його майбутнє. Переконаний – то, що змайстрували, несе більше ризиків, ніж користі. Я в це вірю. А якщо все-таки підтвердяться ще й корупційні ризики, то проект безумовно треба валити на благо майбутнього індустрії. Ініціатори проекту мають бути дуже зацікавлені, щоб всі можливі краш тести проект пройшов і повинні їх всіляко вітати».

Тим не менш, які можуть бути реальні причини для перегляду законопроекту? Їх набагато більше, ніж «три причини», зазначені депутатом з «Голосу», і вони зовсім інші. Експерти, з якими вдалося поспілкуватися кореспонденту InternetUA, називають як мінімум п’ять:

  1. На сьогодні великій трійці мобільних операторів все ж вигідніше мати старий закон і вирішувати свої питання через регулятора, правда, для цього потрібно мати ручну або керовану ними Нацкомісію.
  2. Це боротьба за самого регулятора, що найбільш ймовірно, багато хто хоче очолити НКРЗІ або впливати на нього, так як в законопроекті «Про електронні комунікації» немає регулятора, але є проекти, до яких не вдалося докласти свою руку.
  3. Йде боротьба за Український державний центр радіочастот між різними групами впливу. В існуючому законі все зрозуміло, і це все присутнє. У проекті також є, але є група, яка хоче в майбутньому просто «віджати» УДЦР, але для цього потрібно прибрати це питання з проекту. Друга група впливу, можливо розуміючи, що можуть бути правки не на їх користь, збиває сам законопроект.
  4. Є група впливу, яка хоче набрати пул з різних проблемних питань і вносити окремими законами.
  5. Силовим відомствам також не вигідно ухвалення нового ЗП, так як в самому проекті істотно урізані їх права, і краще залишатися зі старими законами.

Подивимося, як далі буде розвиватися ситуація, тому що, як бачимо, багатьом законопроект, розроблений відповідно до європейських практик, не до душі, робить висновок InternetUA.

Інші матеріали розділу Зв'язок та IT

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який має врегулювати Telegram в Україні

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №11115, яким пропонується відрегулювати діяльність платформ спільного доступу до інформації, зокрема, месенджера Telegram. Картка законопроєкту, пише Рубрика, опублікована на сайті Верховної ради, повідомляє портал PromPolitInform. Авторами законодавчої ініціативи є нардепи від різних… Продовження…


Від Бєлгорода до Красноярська: хакерська група «BO TEAM» атакувала ворога у кібепросторі

Українська група кіберактивістів «BO Team» за останній тиждень провела цілу низку хакерських атак на ворожі інформаційні ресурси. Цього разу об’єктами хакерських ударів стало технологічне обладнання не тільки державних чи комунальних структур, але і приватних, суто… Продовження…


Google та Amazon слідом за Microsoft заблокують російським компаніям доступ до хмарних сервісів

З 20 березня Amazon та Google слідом за Microsoft також закриють доступ до своїх хмарних сервісів для російських компаній через санкції Європейського Союзу проти рф. Про це, пише Рубрика, мова йде у заяві компанії Softline, одного з… Продовження…


Київстар інвестує 5,8 млн грн в ІТ-навчання дітей-сиріт

Київстар, провідний український оператор мобільного зв’язку, оголосив про інвестицію 5,8 мільйона гривень у навчальну ініціативу з метою забезпечити ІТ-освітою та необхідними технічними пристроями понад 340 старшокласників, які втратили одного чи обох батьків під час війни… Продовження…


ШІ зможе створити зброю, яка зітре людей з лиця землі. Як цього не допустити

Учені розробили метод тестування ШІ-моделей на наявність «знань», які можна потенційно використовувати на шкоду. Штучний інтелект (ШІ), як і інші технології, може використовуватися як у хороших, так і в поганих цілях. Учені з Корнельського університету… Продовження…


Інвестиції в сучасні технології і штучний інтелект є нашим пріоритетом – Юлія Свириденко

Інвестиції в українські компанії, які використовують штучний інтелект, за останні 10 років значно зросли. Ця тенденція зберігається, попри війну. На цьому наголосила перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко під час панельної дискусії «Штучний… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: