У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Чи стане Київщина лідером у рибництві?

Суспільство 10.08.2020
20_08_10_Чи_стане_Київщина_лідером_у_рибництві_УКР

Вже понад 7 років минуло з того часу, як в Україні прийнято Закон «Про аквакультуру». Документ, зокрема, передбачає можливість суб’єктів господарювання взяти в оренду частку водойми загальнодержавного значення для встановлення плавучих садків і вирощування у них риби.

На превеликий жаль, досі цим законним правом в Україні жодне рибоводне підприємство не змогло скористатися.

Чому так відбувається? Які заходи потрібно вжити, щоб цей давно побудований пароплав зійшов, висловлюючись словами корабелів, зі стапелів та вийшов у відкрите плавання? І чи здатна Київщина показати приклад у справі, що затяглася, і стати справжнім лідером у рибництві?

Про проблеми рибної галузі порталу PromPolitInform розповів виконавчий директор асоціації «Українська аквакультурна спільнота», керуючий партнер науково-виробничого сільськогосподарського підприємства «Бестер» Юрій Яременко.

Бємося, як риба об лід

Дійсно кажуть, що вода камінь точить. Якщо постійно не будеш стукатися у двері, тобі їх не відчинять. Понад 5 років тому аквакультурне підприємство «Бестер» звернулося до Київської обласної держадміністрації з проханням надати в оренду частку водойми у Канівському водосховищі для встановлення плавучих садків та вирощування у них риби. За цей час вже змінилося декілька губернаторів, а питання залишається невирішеним. Рибоводи не можуть скористатися своїм законним правом. Що заважає? Відповідь проста – недосконало прописана в Законі процедура та небажання чиновників щось змінювати.

На перший погляд – дивна ситуація. Рибоводи готові за власний кошт будувати садкові лінії, створювати робочі місця, сплачувати податки.  Маючи найбільший у Європі потенціал водних ресурсів, Україна могла б стати лідером у рибництві. Але досі прилавки наших магазинів завалені імпортною рибою з Норвегії, Туреччини та Аргентини.

Корінь проблеми полягає у тому, що керівництво держави вперто не хоче помічати потенційних можливостей вітчизняного рибництва. Ще в далекому 1995 році президентським Указом було затверджено День рибалки, як професійне свято робітників рибного господарства. Традиційно свято відзначається у другу неділю липня. У цей день кожного року рибників вітали Президент України, Голова Верховної Ради та Міністр міністерства АПК. Цього ж року День рибалки припав на 12 липня, але жоден з можновладців навіть не згадав, що таке свято існує.

Складається враження, що з рибною галуззю останнім часом проводяться якісь чудернацькі експерименти, які нічого спільного не мають зі здоровим глуздом.

Спочатку знищили Міністерство аграрної політики та продовольства. І це в країні, де понад 40% валютних надходжень до державного бюджету надходить від сільгоспвиробників! Потім рибну галузь приєднали до об’єднаного Міністерства енергетики та екології. Наразі рибництвом доручили опікуватися екологам. «Добре, що не космонавтам», – шуткують рибники.

А як у них?

За останніх декілька місяців до Асоціації «Українська аквакультурна спільнота» вже двічі зверталися з доволі привабливою пропозицією з Канади. Пропонують створити осетрову ферму в країні кленового листа. Наразі на всю величезну Канаду існує лише одна ферма. Умови цікаві: надають землю і водний об’єкт, мільйон доларів безповоротної допомоги та необмежений кредит під 0,1%. Умова одна – створити не менше 10 робочих місць.

Крім того, в Канаді не існує такого атавізму, як у нас, коли представники Держпродспоживслужби беруть на аналіз з кожної партії виробленої продукції по 8 кг риби та по 1,2 кг ікри. Там для аналізу виявляється достатньо 60 грамів ікри на рік!

Таку кількість ікри Держпродспоживслужба України бере на аналіз від кожної партії 

20_08_10_Таку_кількість_ікри_беруть_на_аналіз_в_Україні

А таку кількість ікри беруть на аналіз у країнах Європи. Відчуйте різницю!

20_08_10_Таку_кількість_ікри_беруть_на_аналіз_в_Європі

Цінують роботу рибоводів і в Євроунії. У наших сусідів – Чехії, Словаччині чи Польщі, місцевих фермерів влада просто носить на руках. Хочеш побудувати садкову лінію або закриту рециркуляційну систему з вирощування риби – отримаєш до 70% відшкодування від вартості проекту, на додачу – до 50% компенсації за корми та дешеві кредити під 0,1% до 20 років. Тільки працюй!

А взяти хоча б наших сусідів по чорноморському регіону – Туреччину, Грузію, Азербайджан, Вірменію. Рибна галузь там розвивається швидкими темпами. Тому, що там вона має потужну підтримку держави. Наприклад, у Туреччині розроблено програму розвитку рибної галузі  країни на три роки, якою передбачено збільшення до 2023 року обсягів аквакультури до 600 000 тон та збільшення експортної виручки до 2 мільярдів євро.  Для порівняння, офіційно Україна торік виробила продукції аквакультури приблизно 18 000 тон. Порівняння доволі красномовне!

Як прорвати греблю байдужості?

Самий простий шлях, мабуть, – вибрати Президентом України рибовода, як було, наприклад, не так давно з Президентом Ющенком та українськими пасічниками. Результат очевидний – наразі Україна займає провідне місце у світи з експорту продуктів бджільництва.

Здоровий глузд підказує, що якнайшвидше потрібно відновити в нашій країні Міністерство аграрної політики і зробити його потужним та дієвим інструментом, головною метою якого буде допомога сільгоспвиробникові. У новому міністерстві треба створити окремий департамент рибництва. До речі, у Сполучених Штатах Америки, які мають одну з найрозвиненіших економік у світі, ще з 1889 року успішно працює Міністерство сільського господарства, і нікому не спадає на думку його ліквідовувати. Бюджет міністерства складає понад 94 млрд доларів та налічує понад 106 тисяч співробітників.

З тим, що собою представляє Міністерство сільського господарства США, можна ознайомитися за цим посиланням.

«Не так давно мені довелося бути присутнім на засіданні комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики. Зайвий раз переконався, що наша країна має колосальні можливості з виробництва самої різноманітної сільгосппродукції. Але в той же час деякі факти, про які довелося почути, мене просто шокували. Виявляється, ми імпортуємо левову частку молочної продукції та картоплі, в основному з Білорусі, а останні роки почали завозити молочку та бульбу навіть з країни–агресора! І це під час війни, яка триває вже сьомий рік! Якщо так піде й надалі, то ми скоро і карася з коропом будемо закуповувати у окупантів!», – говорить Юрій Яременко.

І на завершення просте питання: що потрібно зробити, щоб справу в українському рибництві нарешті зрушити з місця? І відповідь проста: переставити декілька літер на папері і, звісно, бажання керівництва держави. Наразі Київщина знаходиться за один крок до вирішення ключових проблем рибників. Головне – не втратити шанс!

«Українські рибоводи вірять в те, що це можливо. Цю греблю байдужості, безвідповідальності, бюрократизму колись має прорвати.  Якщо таке ставлення до рибників не зміниться і якщо нас не почують, то ми готові вийти під вікна кабінетів державних чиновників, у законний спосіб відстоювати власні права», – констатує Юрій Яременко.

Інші матеріали розділу Суспільство

Mercedes-Benz пожертвує дітям і родинам в Україні ще 6 000 000 євро

Автовиробник озвучив бажання передати протягом нинішнього і двох наступних років ще шість мільйонів євро для українських дітей і родин. Пожертва піде через проект «Відродження надії» благочинної організації «SOS-Kinderdörfer weltweit». Про це інформує 24 канал, повідомляє… Продовження…


Столиця повертається до платного паркування: як працюватиме це рішення

З 22 квітня 2024 року у Києві паркування автомобілів стане платним. Перечислити гроші за місце можна буде в застосунку «Київ цифровий». Про це інформує Рубрика, поилаючись на попередження у додатку, повідомляє портал PromPolitInform. У чому проблема?… Продовження…


Мобілізація осіб з інвалідністю – чи можлива після змін у законі?

У законі про зміни умов мобілізації, який ухвалила Верховна Рада в другому читанні та підписав президент Володимир Зеленський 16 квітня, оновили умови для призову осіб з інвалідністю І, ІІ, ІІІ групи, інформує портал PromPolitInform. Призов осіб з інвалідністю: які умови Люди з… Продовження…


«Я – ухилянт». У ГУР розповіли про чергову інформаційну операцію Кремля проти України

Росія проводить чергову інформаційну операцію проти України, зокрема, використовуючи начебто ухилянтів. Про це інформує портал PromPolitInform з посиланням на допис ГУР в Telegram. «Останнім часом у ТікТок та інших соцмережах один за одним з’являються ролики, на… Продовження…


Бійцям четвертої бригади «Рубіж» відправили ще 500 fpv-дронів, придбаних за кошти Києва

Віталій Кличко розповів про зустріч з бійцями батальйону «Свобода» та підтримку столицею військових. Про це пише «Вечірній Київ», передає портал PromPolitInform. Київський міський голова у четвер, 11 квітня, відвідав військових. Зокрема, зустрівся з бійцями батальйону «Свобода», що воюють в складі цієї бригади. За його словами, вперше… Продовження…


Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про посилення покарання для ухилянтів

Верховна Рада в першому читанні проголосувала за законопроєкт, який передбачає посилення відповідальності за порушення по мобілізації. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Telegram-канал народного депутата Ярослава Железняка, передає портал PromPolitInform. Як відзначив Железняк, законопроєкт #10379 підтримали 254… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: