У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Північний потік-2, транзит газу і війна на Донбасі. Про що говорили Зеленський і Меркель

Політика 13.07.2021
58245603_303

Президент України Володимир Зеленський і канцлер Німеччини Ангела Меркель зустрілися у Берліні. Лідери вже встигли провести спільний брифінг і зробили кілька важливих заяв. Про це повідомляє Факти ICTV, інформує портал PrоmPolitInform.

Так, Ангела Меркель анонсувала, що Німеччина надасть Україні 1,5 млн доз вакцини від коронавірусу. Щоправда канцлер не уточнила, який саме це буде препарат.

Ще одним важливим питанням, на яке Меркель звернула увагу, був Північний потік-2 і його загрози для України. Канцлер заявила, що Україна повинна залишитися країною-транзитером газу і після запуску газопроводу.

Також вона анонсувала, що обговорить це питання з президентом США Джо Байденом 15 липня під час візиту до Вашингтона.

« Ми хочемо досягти того, щоб транзит газу через Україну залишався і в майбутньому. Ми хочемо, щоб Україна залишалася транзитною країною для газу навіть після завершення будівництва газопроводу Північний потік-2», – заявила канцлер.

Ангела Меркель запевнила, що Німеччина і надалі виступатиме за досягнення миру в Україні. Але канцлер визнала, що в Мінських домовленостях не вистачає прогресу. А Німеччина зі свого боку хотіла би, щоб на окупованих територіях відбулися вибори.

Зробив декілька важливих заяв під час брифінгу і президент Володимир Зеленський. Передусім він подякував Ангелі Меркель за незмінну підтримку суверенітету України і територіальної цілісності.

Також глава держави закликав партнерів України чинити тиск на Росію для проведення зустрічі у нормандському форматі.

« Я вважаю, що ключові кластери з виконання Мінських домовленостей – це прекрасний проект, який готувала німецька сторона спільно з французькою. Наразі тільки Росія не погодила кроки щодо завершення війни на Донбасі.

Мені здається, що ми всі разом повинні звертатись до російської сторони, тиснути для того, щоб була зустріч у нормандському форматі і щоб ми закінчили війну на Сході України», – переконаний Володимир Зеленський.

На думку президента, цей формат може бути не лише майданчиком для врегулювання ситуації на Донбасі, а ще й має потенціал стати місцем, де обговорюватимуть енергетичну безпеку України, зокрема Північний потік-2.

Оскільки, за словами глави держави, запуск газопроводу Північний потік-2 становить потенційну загрозу безпеці в регіоні. На його думку, український маршрут транспортування газу до Європи є дійсно вагомим стримуючим фактором для Росії: « Я вважаю, що питання Північного потоку-2 – і сказав про це відверто пані Меркель – ми всі повинні розглядати з Німеччиною, і з Францією, і з іншими учасниками нормандського формату, оскільки це невід’ємне питання безпеки в Україні».

Крім того, Володимир Зеленський заявив, що хотів би залучити Сполучені Штати Америки до переговорного процесу щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

« Я дійсно хотів би, щоб США допомагали нам у вирішенні питання мирного врегулювання на Донбасі й деокупації наших територій. Це буде в нормандському форматі, якщо його учасники будуть за. Україна точно підтримує такий формат», – сказав він.

Володимир Зеленський анонсував, що під час переговорів з президентом США Джо Байденом порушить питання про те, щоб Штати долучилися до нормандського або іншого формату переговорів щодо Донбасу.

Інші матеріали розділу Політика

Сенат США провів перші успішні голосування щодо законопроєкту з допомогою для України

Верхня палата Конгресу США відхилила ініціативу республіканця Майка Лі, яка могла заблокувати швидке просування проєкту закону H.R.815 із зовнішньою допомогою, а також підтримала рішення завершити дебати по законопроєкту. Голосування відбулися в вівторок у Сенаті США. Про… Продовження…


Поле бою, зброя, захист міст та інфраструктури. Володимир Зеленський провів засідання Ставки ВГК

Президент України Володимир Зеленський провів засідання Ставки ВГК. Про це він повідомив у Телеграмі, передає портал PromPolitInform. «Чергова Ставка. Пройшлися по основних питаннях: поле бою, зброя, захист міст, громад і критичної інфраструктури. Найперше – фронт. Була… Продовження…


Німеччина схвалила експорт озброєння: скільки виділили Україні

Україна отримає 74% виділених коштів від Німеччини та залишиться основною країною-отримувачем німецького експорту озброєнь. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Міністерство фінансів Німеччини, інформує портал PromPolitInform. Згідно з попередніми даними, у першому кварталі 2024 року було… Продовження…


Візит до Харкова делегації представників Данії, Естонії, Франції, Швеції та високопосадовців ООН

21 квітня до Харкова прибула міжнародна делегація послів Данії та Естонії, заступників дипломатичних місій Франції, Швеції та високопосадовців ООН. Про це у Telegram повідомив Харківський міський голова Ігор Терехов, передає портал PromPolitInform. «Організація візиту потужної… Продовження…


Засідання Ради Україна – НАТО: Володимир Зеленський назвав нагальні потреби України

Українська армія потребує посилення, їй потрібні системи ППО Patriot, артилерійські снаряди, далекобійна зброя, авіація, і всі рішення щодо таких поставок мають ухвалюватися швидко. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву Президента України Володимира Зеленського під час засідання… Продовження…


США пояснили, чому не збиватимуть дрони над Україною, як в Ізраїлі

У Білому домі пояснили, чому США не будуть допомагати збивати дрони над Україною, як вони це зробили разом із союзниками під час атаки Ірану на Ізраїль. Про це, передає Укрінформ, сказав радник Білого дому Джон… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: