У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Офіс Президента опублікував декларацію Кримської платформи

Політика 23.08.2021
64198b8-krym-pl

У Києві 23 серпня стартував саміт Кримської платформи. Учасники міжнародної події ухвалили відкриту декларацію. Про це інформує 24 канал, повідомляє портал PrоmPolitInform.

Повний текст декларації оприлюднили на сайті Президента України. Згідно з текстом документа, підписанти керувалися принципами міжнародного права, зокрема правами людини й гуманітарним правом.

Підписанти зазначили, що визнають суверенітет, незалежність, єдність і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Вони зазначили, що продовжують засуджувати тимчасову окупацію та незаконну анексію Криму, яка є прямим викликом міжнародній безпеці.

Що засудили учасники Кримської платформи

Системні неправомірні обмеження прав людини і основних свобод у Криму – право на мирні зібрання, свободу поглядів, релігії та переконань. Триваючу мілітаризацію Криму, яка підриває безпеку і стабільність у всьому Чорноморському регіоні.

Окрім цього – перешкоджання правам і свободам судноплавства, що здійснюється відповідно до міжнародного права – проходження суден через Керченську протоку в Азовське море і назад. Переселення російських громадян до Криму.

Що вирішили на саміті

Створити Міжнародну Кримську платформу як консультативний і координаційний формат з метою мирного припинення тимчасової окупації Росією Криму та Севастополя.

Продовжувати невизнання незаконної анексії Криму Росією. Розглянути запровадження подальших політичних, дипломатичних та обмежувальних заходів щодо Росії.

Протистояти новим викликам та гібридним загрозам.

Повторно підтвердити зобов’язання рішуче протидіяти будь-яким одностороннім спробам кинути виклик і змінити міжнародний порядок.

Закликати Росію виконувати свої зобов’язання як держави-окупанта відповідно до норм міжнародного гуманітарного права та інших норм і припинити порушення прав людини.

Домогтися негайного та беззастережного звільнення громадян України, незаконно затриманих або засуджених Росією з політичних мотивів. Надати можливість етнічним і релігійним громадам півострова розвивати свою культуру, освіту, самобутність і традиції.

Використовувати механізми ООН, Ради Європи, ОБСЄ та інших організацій для вирішення проблем, пов’язаних з тимчасовою окупацією.

Україні також можуть надати підтримку економічних, інфраструктурних та екологічних проєктів для областей на межі з окупованим Кримом. Серед міністерств країн-учасниць платформи створять мережу швидкої комунікації для координації дій щодо півострова.

Висновки учасників Кримської платформи

Запровадження спільних дипломатичних зусиль, спрямованих на відновлення територіальної цілісності України. Невизнання зміни статусу Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Неприйнятність спроб Росії легітимізувати тимчасову окупацію та неправомірне захоплення півострова.

Підтримка тиску на Росію для припинення окупації Криму й Севастополя.

Створення Україною Національного офісу та Міжнародної експертної мережі Кримської платформи.

Учасники саміту також очікують повернення тимчасово окупованих територій до складу України й відновлення прав і свобод мешканців півострова.

Росію закликали до конструктивної участі у діяльності Міжнародної Кримської платформи.

Заяви учасників Кримської платформи

Прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович зазначив, що його країна успішно повернула окуповані території мирним шляхом. Від імені Хорватії він висловив готовність поділитися цим досвідом з Україною.

Україна має повну підтримку Словаччини у боротьбі за відновлення територіальної цілісності та неподільності. Про це заявив під час Кримської платформи прем’єр Едуард Хегер.

США має намір поставити Росію на місце. Міністерка енергетики США Дженніфер Гренголм зазначила, що Вашингтон засуджує незаконну окупацію Криму.

Інші матеріали розділу Політика

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна — НАТО: Умєров звернувся до партнерів через російські атаки на енергосистему

Україна просить союзників про допомогу у захисті від ракетних обстрілів російської армії 28 березня 2024 року в штаб-квартирі НАТО відбулося надзвичайне засідання Ради Україна — НАТО на рівні послів. Воно було скликане за ініціативою української… Продовження…


Бундесвер терміново передає ЗСУ 10 тисяч снарядів

Найближчими днями Німеччина передасть Україні 10 тисяч артилерійських боєприпасів із арсеналів Бундесверу. Про це, пише DW, повідомив в інтерв’ю DW генерал Бундесверу Крістіан Фройдінґ, інформує портал PromPolitInform. Уже найближчими днями Німеччина передасть Україні 10 тисяч артилерійських… Продовження…


Посол США після ударів РФ по Києву закликала не гаяти ні хвилини з допомогою Україні

Посол США в Україні Бріджит Брінк після російської ракетної атаки по Києву, яка відбулась у понеділок вранці, закликала не витрачати час та надати Україні допомогу негайно. Своєю реакцією посол поділилась у Twitter (Х), інформує портал PromPolitInform…. Продовження…


Системи ППО і дрони: Велика Британія оголосила про пакет допомоги Україні

Міністерство оборони Великої Британії оголосило про новий пакет військової допомоги Україні, який включає системи протиповітряної оборони. Про це, повідомляє АрміяINFORM, йдеться у повідомленні відомства в соцмережі Х, інформує портал PromPolitInform. «Новий пакет військової підтримки у розмірі 60… Продовження…


Віддаємо честь їхній мужності: канадські військові провели українських захисників після завершення навчання

Ось так військовослужбовці Збройних сил Канади проводжали наших воїнів до України після завершення навчання за кордоном. Як передає АрміяINFORM, фото виставили на сторінці канадської тренувальної місії UNIFIER, повідомляє портал PromPolitInform. «Ми, разом з нашими партнерами зі Збройних сил Великої Британії та Збройних… Продовження…


Адмірал Роб Бауер у Києві розповів про дві стратегічні помилки путіна

Президент рф володимир путін припустився двох стратегічних помилок, наважившись на повномасштабне вторгнення: він недооцінив рішучість України і недооцінив єдність НАТО. Про це заявив голова Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер під час виступу на Київському… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: