У Києві
UA | RU
Prompolitinform

ДТЕК почав управляти електромережами Києва за допомогою цифрової диспетчерської ADMS General Electric Digital

Релізи компаній 29.11.2021
Цифрова диспетчерська ДТЕК Київські електромережі ADMS General Electric ...(4)

ДТЕК Мережі впроваджує технологічні цифрові диспетчерські для управління інфраструктурою електромереж. У листопаді 2021 року програмний комплекс ADMS (Advanced Distribution Management System), лідера інноваційних рішень для енергетики General Electric Digital, почав працювати у Києві. У 2022-2025 роках його запустять ще у чотирьох регіонах України. За його допомогою ОСР «бачитимуть» і управлятимуть електромережою в режимі реального часу, а також швидше реагуватимуть на аварійні ситуації. Для частини клієнтів аварійні відключення будуть практично непомітними, оскільки система перемикатиме їх на резервні джерела живлення менш ніж за 1 хвилину. Про це інформує портал PrоmPolitInform  з посиланням на повідомлення департаменту з комунікацій ДТЕК Мережі.

Цифрова диспетчеризація дозволяє накопичувати величезний масив інформації про стан інфраструктури електромереж, оперативно її обробляти та допомагати диспетчерам приймати кращі рішення для швидкого відновлення електропостачання при аваріях. Система ADMS від General Electric Digital – один із найкращих програмних комплексів у світовій енергетиці. Система допомагає управляти електромережами таких європейських столиць, як Лондон, Мадрид та Брюссель. У листопаді 2021 року вона запрацювала в Києві в ОСР ДТЕК Київські електромережі. Це перший приклад застосування такого технологічного продукту для управління електромережою в Україні.

«ДТЕК Мережі першим запроваджує нові технології, створюючи інноваційну екосистему у роботі операторів системи розподілу. Першим ОСР ДТЕК Мережі, де почне працювати цифрова диспетчерська з ADMS від General Electric Digital, став ДТЕК Київські електромережі. Нова система запрацювала у Києві у листопаді 2021 року. На початку наступного року вона з’явиться на Дніпропетровщині, а до 2025 року у Київській, Донецькій та Одеській областях. ADMS – одне з найкращих світових рішень для трансформації українських мереж у Smart Grid», – каже Іван Гелюх, генеральний директор ДТЕК Мережі.

До впровадження ADMS компанія не мала можливості управляти електромережою в режимі реального часу та впроваджувати сучасні системи для проактивного інформування клієнтів через застарілі системи диспетчерського управління.

ADMS дозволила об’єднати 7 розрізнених диспетчерських пунктів ДТЕК Київські електромережі у 1 велику цифрову диспетчерську. Завдяки ній диспетчери можуть «бачити» електромережу в режимі реального часу та оперативно реагувати на нестандартні ситуації. Наприклад, під час аварії функція self-healing одразу перемикатиме частину клієнтів на резервне живлення менше ніж за 1 хвилину, тому відключення для них будуть непомітними.

Використання технології також означає для клієнтів скорочення термінів ліквідації аварій за рахунок швидкого виявлення конкретного місця аварії. До липня 2022 року клієнти також проактивно отримуватимуть push-сповіщення про аварійні роботи через чат-бот компанії.

У ДТЕК Мережі вважають, що ADMS від General Electric Digital відповідає новим завданням, які щохвилини доводиться вирішувати сучасним ОСР. Наприклад, ефективне управління мережею в умовах розподіленої генерації, коли одночасно працюють класичні електростанції (ТЕЦ, ГЕС, АЕС) та велика кількість «зеленої» генерації, як середньої, так і малої – просьюмерів, а також зростає кількість електрозаправок та електромобілів.

«З кожним днем управління електромережою стає дедалі складнішим. Причина – збільшення обсягів розподіленої генерації та розподілених енергоресурсів на всіх рівнях. При цьому надійність та безперебійність поставок у розподільчій мережі залишається пріоритетною. Такі завдання вирішує наше програмне забезпечення ADMS, пропонуючи нашим клієнтам найкращі рішення», – наголосив Джим Уолш, генеральний директор підрозділу програмного забезпечення для мереж General Electric Digital.

Впровадженню ADMS від General Electric Digital у кожному конкретному ОСР передує тривалий підготовчий період. Систему «вчать» розуміти особливості мереж конкретного оператора, а фахівців компаній готують працювати з новою системою. Це завжди синергія розробника та спеціалістів конкретного ОСР, яка, в результаті, дасть клієнтам кращу якість електропостачання, нові зручні сервіси та можливості.

Довідка

ДТЕК Мережі розвиває бізнес з розподілу електроенергії та експлуатації електромереж в Києві, Київській, Дніпропетровській, Донецькій і Одеській областях. Підприємства обслуговують 5,4 млн домогосподарств і 150 тис. підприємств.

ДТЕК – лідер і найбільший приватний інвестор енергетичної галузі України. Підприємства видобувають вугілля і природний газ, виробляють електроенергію на сонячних, вітрових і теплових електростанціях, здійснюють трейдинг енергоресурсами на українському і зарубіжних ринках, розподіляють і поставляють електроенергію споживачам, надають клієнтам послуги з енергоефективності та розвивають мережу швидкісних зарядних станцій.

У Новій стратегії 2030 ДТЕК зобов’язався трансформувати бізнес в більш екологічний, ефективний і технологічний, керуючись принципами ESG. Стратегічна мета – досягти вуглецевої нейтральності до 2040 року. Для цього створена краща експертиза в галузі, щоб впроваджувати інновації та нові технології, створювати нові напрямки бізнесу і реалізувати масштабну програму цифрової трансформації.

У ДТЕК працює 60 тисяч співробітників. Підприємства ДТЕК визнані кращими роботодавцями України за рейтингами міжнародної аудиторської компанії EY і ділових видань України.

У 2020 році капітальні вкладення ДТЕК склали 12 млрд грн, податкові відрахування – 21 млрд грн.

100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.

Інші матеріали розділу Релізи компаній

На Українській енергетичній біржі у лютому реалізували 104,506 мільйона кубометрів газу

На майданчику Української енергетичної біржі (УЕБ) у лютому 2024 року реалізували 104,506 млн кубометрів природного газу на різних сегментах ринку. Як передає портал PromPolitInform, про це повідомляє пресслужба УЕБ. «Загалом реалізовано 104,29 млн куб. м природного… Продовження…


Кулі від «Каметсталі». Меткомбінат збільшив виробництво найбільш затребуваної та ефективної продукції

Меткомбінат «Каметсталь» освоїв виробництво куль великого діаметра технологічною лінією №1 кулепрокатної дільниці. Підприємство нарощує виробництво найбільш затребуваної та ефективної продукції. Про це йдеться у пресрелізі комбінату, повідомляє портал PromPolitInform. Прокатники «Каметсталі» майже рік тому почали виробляти… Продовження…


Horizon Capital оголосила про інвестицію в українську компанію Viseven

Новий фонд компанії Horizon Capital – Growth Fund IV, який сягнув $328 мільйонів на останньому закритті в грудні 2023 року, інвестував в українську компанію Viseven, що надає послуги галузям фармацевтики та медико-біологічних наук. Про це стало… Продовження…


Метінвест налагодив виробництво 25 видів нової продукції

Українські підприємства Групи Метінвест цьогоріч розпочали виробництво 25 нових видів продукції, включно з комбінатом «Запоріжсталь», який випустив 14 нових продуктів. Як передає портал PromPolitInform, про це повідомляє пресслужба компанії. Таким чином, зазначається у пресрелізі, вдалося… Продовження…


Від реалізації активів банків у Прозорро.Продажі Фонд гарантування вкладів залучив ₴4,8 мільярда

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, від реалізації активів банків-банкрутів в системі Прозорро.Продажі у 2023 році, залучив понад 4,8 млрд грн. Як інформує портал PromPolitInform, про це повідомляє пресслужба Фонду гарантування. «Протягом 2023 року в державній… Продовження…


Меткомбінат «Каметсталь» першим в Україні освоїв виробництво шахтної стійки на трубозаготівельному стані

Металургійний комбінат «Каметсталь» освоїв виробництво сортового фасонного профілю СВП-27 на трубозаготівельному стані. Підприємство першим в Україні почало виготовляти відповідну продукцію таким способом. Про це йдеться у пресрелізі комбінату, повідомляє портал PromPolitInform. «Профіль СВП-27, або так звана… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: