У Києві
UA | RU
Prompolitinform

У ВР збираються вдосконалити грошове забезпечення військовослужбовців. Які виплати пропонують

Суспільство 19.01.2022
ZC3lyno7471VBLGJGfSA.r695x430

Депутати також хочуть вирішити питання з поліпшенням житлових умов військовослужбовців.

У Верховній Раді зареєстрували проект Закону про внесення змін до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо вдосконалення системи грошового забезпечення військовослужбовців (реєстр. № 6518 від 13.01.2022). Про це повідомляє «Судово-юридична газета», інформує портал PrоmPolitInform.

Законопроектом передбачається врегулювати питання щодо:

установлення мінімального розміру посадового окладу військовослужбовця (крім військовослужбовців строкової служби) – не менше розміру двох прожиткових мінімумів для працездатних осіб, визначеного станом на 1 січня відповідного календарного року;

підвищених розмірів грошової компенсації військовослужбовцям за піднайом (найом) жилого приміщення: у м. Києві – у розмірі двох мінімальних заробітних плат, установленому на 1 січня календарного року для працездатних осіб;

– у мм. Сімферополі, Севастополі та обласних центрах – у розмірі півтори мінімальної заробітної плати, установленому на 1 січня календарного року для працездатних осіб;

– в інших населених пунктах – у розмірі однієї мінімальної заробітної плати, установленому на 1 січня календарного року для працездатних осіб.

При цьому військовослужбовцям за наявності в них трьох і більше членів сім’ї зазначені розміри грошової компенсації збільшуються у півтора рази.

Встановлення правила, згідно з яким передбачені цим Законом положення поширюватимуться на правовідносини, що виникли з 1 січня 2022 року, і застосовуватимуться для проведення у встановленому порядку перерахунку розмірів посадових окладів військовослужбовців і розмірів грошової компенсації за піднайом (найом) ними жилих приміщень. Таке правило надасть змогу провести відповідний перерахунок убік суттєвого збільшення розмірів посадових окладів військовослужбовці та розмірів грошової компенсації за піднайом (найом) ними житлових приміщень, починаючи з 1 січня поточного року.

Крім того, в законі пропонують зазначити, що військовослужбовці строкової військової служби та військовослужбовці, призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період або на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, розміщуються в казармах (на кораблях) згідно із Статутом внутрішньої служби Збройних Сил України.

За ними зберігаються жилі приміщення, які вони займали до призову на строкову військову службу та військову службу під час мобілізації, на особливий період або на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період. Вони не можуть бути зняті з обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

Військовослужбовці (крім військовослужбовців строкової військової служби) та члени їх сімей, які проживають разом з ними, забезпечуються службовими жилими приміщеннями, що повинні відповідати вимогам житлового законодавства.

Військовослужбовцям, які мають вислугу на військовій службі 20 років і більше, та членам їх сімей надаються жилі приміщення для постійного проживання або за їх бажанням грошова компенсація за належне їм для отримання жиле приміщення. Такі жилі приміщення або грошова компенсація надаються їм один раз протягом усього часу проходження військової служби за умови, що ними не було використано право на безоплатну приватизацію житла.

У разі відсутності службового жилого приміщення військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом і не перебувають у шлюбі, розміщуються безплатно в спеціально пристосованих казармах у розташуванні військової частини, а сімейні – у сімейних гуртожитках.

Житлово-побутові умови в таких казармах повинні відповідати вимогам, які пред’являються до гуртожитків, що призначені для проживання одиноких громадян. У разі відсутності можливості розміщення зазначених військовослужбовців у спеціально пристосованих казармах у розташуванні військової частини та сімейних гуртожитках військова частина зобов’язана орендувати для військовослужбовців та членів їх сімей жиле приміщення або за їх бажанням виплачувати грошову компенсацію за піднайом (найом) жилого приміщення. Для військовослужбовців офіцерського складу у разі відсутності службового жилого приміщення військова частина зобов’язана орендувати житло для забезпечення ним військовослужбовців та членів їх сімей або за їх бажанням виплачувати грошову компенсацію за піднайом (найом) жилого приміщення.

Курсантам вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів, які мають сім’ї, надається жила площа в сімейних гуртожитках. У разі відсутності таких гуртожитків їм виплачується за місцем проходження військової служби грошова компенсація за піднайом (найом) жилого приміщення.

За військовослужбовцями, які проходять військову службу за призовом осіб офіцерського складу, зберігаються жилі приміщення, які вони займали до призову на військову службу. Такі військовослужбовці не можуть бути зняті з обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, та зараховані на квартирний облік у військовій частині за місцем проходження служби.

Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом осіб офіцерського складу, та члени їх сімей, які проживають разом з ними, забезпечуються службовими жилими приміщеннями, що повинні відповідати вимогам житлового законодавства, якщо вони не займали жилих приміщень за місцем проходження служби.

У разі відсутності службового жилого приміщення військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом осіб офіцерського складу і не перебувають у шлюбі, розміщуються у гуртожитках, призначених для проживання одиноких громадян, а сімейні – у сімейних гуртожитках.

У разі відсутності жилих приміщень для проживання військова частина зобов’язана орендувати житло для забезпечення ним військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом осіб офіцерського складу, та членів їх сімей або за бажанням військовослужбовця виплачувати йому грошову компенсацію за піднайом (найом) жилого приміщення.

Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом осіб офіцерського складу, та члени їх сімей зобов’язані вивільнити займане ними службове жиле приміщення у двотижневий строк з дня виключення зазначених військовослужбовців із списків особового складу військової частини.

Інші матеріали розділу Суспільство

Українські абітурієнти тепер можуть реєструватись на НМТ через «Дія»

Нещодавно Міністерство цифрової трансформації України представило чергове нововведення, яке допоможе абітурієнтам. Тепер реєстрація на національний мультипредметний тест (НМТ) стала можливою через додаток «Дія». Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у своєму Telegram-каналі, інформує… Продовження…


Вперше в «Дії»: українці зможуть подати заяву до міжнародного Реєстру збитків, завданих росією

Українці зможуть подати через «Дію» заяву до міжнародного Реєстру про відшкодування збитків, завданих внаслідок російської агресії. Про це повідомляє пресслужба Міністерства юстиції України, інформує портал PromPolitInform. «Перший етап розпочнеться у квітні цього року – українці зможуть сформувати… Продовження…


Командувач Сухопутних військ зробив заяву з приводу ТЦК: негативні висловлювання «перетворилися на потужну зброю в руках ворога»

Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенант Олександр Павлюк засудив те, як у деяких медіа, блогосфері та повсякденному житті українське суспільство сприймає мобілізаційні заходи й діяльність ТЦК. Емоційний допис з цього приводу командувач зробив у неділю, 24… Продовження…


БФ «Вогонь запеклих не пече» починає черговий збір. Гумдопомоги потребують мешканці Сумщини

Продуктові та гігієнічні набори, одяг та постільна білизна — далеко неповний перелік того, що конче потребують ще на вчора 350 мешканців  Великописарівській громади Охтирського району Сумської області, що проживають у прифронтовій зоні.  Останнім часом громада… Продовження…


В Україні створять групи для пошуку зниклих безвісти під час війни 

Кабмін схвалив законопроєкт, яким передбачається створення пошукових груп для розшуку зниклих безвісти під час війни. Про це повідомив представник Кабміну в Раді Тарас Мельничук, інформує портал PromPolitInform. Так, уряд схвалив проєкт Закону “Про внесення змін до статті 11 Закону… Продовження…


В Україні стартувала реєстрація на мультитест для абітурієнтів: як це зробити

Реєстрація на Національний мультипредметний тест (НМТ) стартувала у четвер, 14 березня. Вона триватиме до 11 квітня. Про це повідомляє пресслужба МОН та міністр освіти й науки Оксен Лісовий у Twitter (X), інформує портал PromPolitInform.  Як зазначається, реєстрація абітурієнтів… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: