У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Падіння зарплат у травні: що відбувається з ринком праці в Україні

війна Росії проти УкраїниЗарплати і пенсії 22.05.2022
money_ukrainian_hryvnia_purse_grivnas_1385_id35765_650x410_6_650x410

Експертно-аналітичний центр кадрового порталу grc.ua підготував огляд заробітних плат, що пропонують у відкритих вакансіях в травні. Про це повідомляє Дело, інформує портал PrоmPolitInform.

Так, аналіз grc.ua, показав, що у травні у більшості професійних сфер триває зниження заробітних плат. Адже, чим довше триває війна, тим складніше компаніям утримувати й обсяги ділової активності, й розмір заробітної плати своїх працівників. В умовах кризи український бізнес оптимізує витрати, часто це відбувається за рахунок зарплат.

Найменші зарплати пропонують у сфері безпека (9 200 грн), туризм, готелі, ресторани (9 500 грн), початок кар’єри, студенти (10 300 грн), видобуток сировини (в середньому 11 000 грн), спеціалістам сфери інсталяція та сервіс (12 600 грн), банки, інвестиції, лізинг (13 100 грн).

Невтішною тенденцією є те, що майже в усіх професійних сферах прослідковується зниження середньої заробітної плати. За виключенням кількох професійних сфер, падіння зарплати у травні склало від 9% до 58%.

Найбільше зарплати знизилися у сфері видобуток сировини (-58%), інсталяція та сервіс (-56%), безпека (-49%). Відчутне зниження зарплат у відкритих вакансіях в травні, порівнюючи з квітнем, відбулося також для спеціалістів без досвіду роботи та студентів (-56%), робітничого персоналу (-46%), фахівців сфери консультування (-46%), будівництва та нерухомості (-44%), працівників сфери туризм, готелі, ресторани (-32%).

Не обійшло зниження зарплат також працівників транспортної сфери та логістики (-27%), адміністративний персонал (-21%), сферу продажів (-20%), банківських працівників (-17%), а також спеціалістів сфери мистецтво, розваги, мас-медіа (-9%).

Як вже повідомлялося раніше, найскладніше зараз знайти роботу юристам, страхувальникам, працівникам сфери обслуговування, краси та спорту, охоронцям, освітянам та науковцям, домашньому персоналу, спеціалістам, які працювали в сфері автомобільного бізнесу, закупівель. Для них зараз найменше актуальних вакансій. В переважній більшості вакансій в цих професійних сферах заробітна плата не озвучена.

Сфери, в яких зарплати або утрималися або підвищилися

У сфері автомобільного бізнесу, не зважаючи на те, що падіння зарплат з початку війни відбулося більше ніж на 50%, у травні середня зарплата у відкритих вакансіях дещо підвищилася з 11 000 грн (у квітні) до 14 500 грн (у травні).

У сфері виробництво та сільське господарство середня зарплата зросла з 13 300 грн (у квітні) до 16 600 грн (у травні). Медики та фармацевти входять до найбільш затребуваних спеціалістів, проте рівень зарплат для них не надто високий. Щоправда, у травні середня заробітна плата у відкритих вакансіях для них підвищилася з 14 900 грн (у квітні) до 18 200 грн (у травні).

Позитивна динаміка середньої зарплати спостерігається у сфері бухгалтерія, управлінський облік, фінанси підприємства, цим фахівцям у травні пропонують 19 800 грн, на відміну від квітня, коли пропонували в середньому 17 500 грн. Підвищилися середні зарплати у відкритих вакансіях для HR-ів (з 15 000 грн у квітні до 29 700 грн у травні), у сфері маркетинг, реклама та PR (з 26 600 грн у квітні до 30 800 грн у травні).

Відчутно збільшилися пропоновані зарплати для директорів та керівників (з 63 200 грн у квітні до 86 100 грн у травні).

Стосовно аналізу зарплат по регіонам, то найвищі зарплати пропонують у Києві. Столиця повернула впевнене лідерство по розміру заробітних плат, яке було втрачено з початку війни. У київських компаніях в середньому пропонують 29 200 грн щомісячної зарплати.

Також високі середні зарплати в травні пропонують у Полтавській області (22 300 грн), Львівській області (21 600 грн), Одеській області (21 000 грн), в Івано-Франківській області (19 400 грн) та в Харківській області (19 000 грн).

Найнижчі зарплати в травні у відкритих вакансіях пропонуються у Чернігівській області (в середньому 12 400 грн), Тернопільській області (13 100 грн), Волинській області (13 600 грн), Київській області (13 800 грн), Закарпатській області (14 100 грн) та в Чернівецькій області (14 200 грн).

Інші матеріали розділу війна Росії проти УкраїниЗарплати і пенсії

З 1 квітня у працюючих пенсіонерів підвищилися пенсії: коли розпочнеться їх нарахування

1 квітня Міністерство соціальної політики здійснило автоматичний перерахунок пенсій українців. Зміни стосуватимуться тих громадян, які досягли пенсійного віку, але продовжують працювати. Про це повідомляє Today.ua, інформує портал PromPolitInform. Перерахунок пенсій зробили, щоб врахувати додатковий стаж,… Продовження…


Уряд ухвалив постанову про доплати у 70 тис. грн військовим на передовій

Кабінет Міністрів ухвалив постанову підвищене грошове забезпечення для військових, які виконують бойові задачі на передовій. Про це повідомив нардеп Олексій Гончаренко, інформує портал PromPolitInform. “Кабмін тільки що ухвалив постанову і підвищив ще на 70 тисяч грошове забезпечення… Продовження…


З 1 квітня в Україні змінено розмір мінімального страхового внеску

З 1 квітня, у зв’язку зі збільшення мінімальної зарплати, зріс розмір мінімального страхового внеску. Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області нагадало, що з 1 квітня в країні змінено розмір мінімального страхового внеску. Про… Продовження…


З 1 квітня зміняться виплати для пенсіонерів, які працюють

Перший заступник голови Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк розповів, що з 1 квітня пенсіонери, які працюють, отримуватимуть більші виплати. Про це, пише Finance.ua, інформує Верховна Рада України, повідомляє портал… Продовження…


Пенсії для чорнобильців: ПФУ пояснив, які виплати у 2024 році

Держава надає особам, що постраждали в результаті аварії на Чорнобильській АЕС, пенсії по інвалідності. Розмір цих виплат визначається на основі низки критеріїв. Про це інформує 24 канал, повідомляє портал PromPolitInform. Який розмір пенсії Відтак, згідно… Продовження…


Українським пенсіонерам мають додатково виплатити 66 мільярдів гривень. Хто і за що отримає гроші

Бюджет Пенсійного фонду України мають намір поповнити додатковою сумою, яка необхідна для виконання судових рішень, що стосуються компенсації невиплачених пенсій. За цими рішеннями українцям, які виграли суди, мають виплатити 66 мільярдів гривень. Як повідомляє портал… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: