У Києві
UA | RU
Prompolitinform

День пам’яті жертв голодоморів: 90-та річниця трагедії українського народу

Політика 26.11.2022
image

Щороку в четверту суботу листопада в Україні та світі вшановують пам’ять жертв голодоморів. Жалобна дата обрана для того, щоб згадати усіх людей, які загинули під час трьох голодоморів у 20 столітті від злочинних рук радянської влади.

Сьогодні Росія знову проводить навмисний геноцид українців так само як і під час Голодомору 1932 – 1933 років та двох штучних масових голодів 1921 – 1923 і 1946 – 1947 років. Ці трагічній події повторюються, тож нам дуже важливо вшановувати пам’ять жертв сталінського режиму. Геноцидні практики, які росіяни знову застосовують проти українців, мають лише одну мету – знищити українську націю. Про це пише 24 канал, повідомляє портал PrоmPolitInform.

Історія Голодомору 1932 – 1933 років

За різними оцінками кількість жертв Голодомору 1932 – 1933 років коливається від 3 до 7 мільйонів осіб. Точних цифр немає через те, що Радянський Союз намагався приховати правду про геноцид українців. Також страшні обставини злочину проти українців роблять неможливим обрахування точної кількості смертей невинних людей, які були викликані голодом.

Голодомор відбувався по всій території радянської України, а також на Поволжі й Кубані, де в той час проживали українці. Згідно з демографічними даними найбільше українців загинуло на території сучасних Київської, Сумської, Харківської, Дніпропетровської, Полтавської, Чернігівської, Житомирської, Одеської й Вінницької областей.

У 1932 році Радянський союз встановив для України нереальний план до виконання по заготівлі хліба. Тоді мова йшла не лише про насильницьке вилучення всіх запасів зерна і пшениці, а й інших харчів, одягу й майна. Все це забирали як штраф за невиконання наказів. Також відбувалася масова блокада сіл та цілих районів.

Боржників записували до так званих «чорних дощок». Фактично для людей це означало лише одне – смертельний вирок. Оскільки у ті населені пункти не завозили товарів, все майно конфіскували, а їхнім жителям заборонялося покидати межі селища.

У серпні 1932 року з’явився «Закон про 5 колосків». Через те, що селяни, у яких все забрали й вони не мали що їсти, розкрадали кооперативне та колгоспне майно. За порушення закону людей розстрілювали, винним був кожен, хто взяв до рук хоча б кілька колосків пшениці із колгоспного поля.

1933 рік поставив українську націю на межу виживання. Голод не був наслідком засухи, неврожаю чи стихійного лиха, він став результатом цілеспрямованої політики тоталітарного комуністичного режиму. Комуністи створили такі умови для українців, що вони були несумісними із життям. Через те, що СРСР бачив велику загрозу в антикомуністичних настроях свідомих українців й у великому спротиву тоталітарній політиці, Сталін вирішив позбутися масових протестів за допомогою штучного голоду й таким чином упокорити українців.

Керівництво СРСР замовчувало та приховувало факт тотального голоду та масових смертей українців. Не було навіть жодної офіційної згадки про цю трагедію. Комуністична влада свідомо дезорієнтувала світову громадськість, а Сталін заперечував голод в Україні й відмовлявся від будь-якої допомоги від світових неурядових організацій й закордонних українських спільнот.

Вшанування пам’яті жертв голодоморів

Після здобуття своєї незалежності Україна пройшла великий та довгий шлях по відновленню національної пам’яті про Голодомор геноцид українського народу. У вересні 1993 року в Україні вперше на державному рівні вшанували жертв Голодоморів.

У 1998 році указом президента України був встановлений День пам’яті жертв голодоморів. У 2003 році Верховна Рада визнала Голодомор актом геноциду, а 28 листопада 2006 року парламент ухвалив Закон «Про Голодомор 1932 – 1933 років в Україні» згідно з яким було визнано Голодомор геноцидом українського народу. На офіційному рівні понад 16 країн світу також визнали «Голодомор 1932 – 1933 років» як період винищенням української нації.

Український інститут національної пам’яті опублікував інформаційні матеріали щодо цьогорічних заходів, адже 26 листопада 2022 року 90-та річниця Голодомору 1932 – 1933 років. Інформаційна кампанія проходить під гаслом «Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо!».

У 2022 році 90-ті роковини трагедії відзначаються в умовах повномасштабної війни з росією. Традиційно проводиться акція «Запали свічку». Вогник, який необхідно запалити у кожній оселі, символізує прояв скорботи, віру у перемогу.

А о 16.00 в Україні також відбудеться загальнонаціональна хвилина мовчання.

Інші матеріали розділу Політика

Сенат США провів перші успішні голосування щодо законопроєкту з допомогою для України

Верхня палата Конгресу США відхилила ініціативу республіканця Майка Лі, яка могла заблокувати швидке просування проєкту закону H.R.815 із зовнішньою допомогою, а також підтримала рішення завершити дебати по законопроєкту. Голосування відбулися в вівторок у Сенаті США. Про… Продовження…


Поле бою, зброя, захист міст та інфраструктури. Володимир Зеленський провів засідання Ставки ВГК

Президент України Володимир Зеленський провів засідання Ставки ВГК. Про це він повідомив у Телеграмі, передає портал PromPolitInform. «Чергова Ставка. Пройшлися по основних питаннях: поле бою, зброя, захист міст, громад і критичної інфраструктури. Найперше – фронт. Була… Продовження…


Німеччина схвалила експорт озброєння: скільки виділили Україні

Україна отримає 74% виділених коштів від Німеччини та залишиться основною країною-отримувачем німецького експорту озброєнь. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Міністерство фінансів Німеччини, інформує портал PromPolitInform. Згідно з попередніми даними, у першому кварталі 2024 року було… Продовження…


Візит до Харкова делегації представників Данії, Естонії, Франції, Швеції та високопосадовців ООН

21 квітня до Харкова прибула міжнародна делегація послів Данії та Естонії, заступників дипломатичних місій Франції, Швеції та високопосадовців ООН. Про це у Telegram повідомив Харківський міський голова Ігор Терехов, передає портал PromPolitInform. «Організація візиту потужної… Продовження…


Засідання Ради Україна – НАТО: Володимир Зеленський назвав нагальні потреби України

Українська армія потребує посилення, їй потрібні системи ППО Patriot, артилерійські снаряди, далекобійна зброя, авіація, і всі рішення щодо таких поставок мають ухвалюватися швидко. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву Президента України Володимира Зеленського під час засідання… Продовження…


США пояснили, чому не збиватимуть дрони над Україною, як в Ізраїлі

У Білому домі пояснили, чому США не будуть допомагати збивати дрони над Україною, як вони це зробили разом із союзниками під час атаки Ірану на Ізраїль. Про це, передає Укрінформ, сказав радник Білого дому Джон… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: