У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Національний оборонний хакатон: IT-фахівці розробляють технологічні інновації для перемоги над росією

Зв'язок та IT 26.11.2022
22_11_26_Національний_оборонний_хакатон_01_Банер
В Україні проводиться National Defence Hackathon 2022 (Національний оборонний хакатон-2022), який об’єднав найкращих спеціалістів з кібербезпеки та протидії дезінформації, провідних експертів у сфері IT приватного та державних секторів. Наразі учасники заходу вкотре засвідчили, що боротьба  з російським агресором ведеться не лише на полі бою, а й у кібер- та інформаційному просторі. Українські фахівці разом із представниками наших країн-партнерів працюють над інноваційними рішеннями, які допоможуть Збройним Силам України здобути технологічну перевагу над ворогом. Про  перебіг оборонного хакатону йдеться у матеріалі кореспонденток АрміяINFORM Ольги Мосьондз та Руслани Бондан повідомляє портал Prompolitinform.

22_11_26_Національний_оборонний_хакатон_02_Зразки_продукції

На фото: зразки продукції

Упродовж трьох днів понад 500 ІТ-фахівців із тисячі заявлених представлять свої 17 проєктів, які були обрані, як зазначили організатори хакатону, з понад 80 заявлених на участь. Учасники хакатону також беруть участь у панельних дискусіях на  теми:

  • «Кібероборона – виклики нового домену військового протиборства»,
  • «Правовий простір кібероборони»,
  • «Протистояння на інформаційному фронті»,
  • «Масштабування українських розробок БПЛА та максимальне ефективне застосування їх на фронті».

Як розповів засновник Cyber Unit Technologies, технологічний партнер хакатону Єгор  Аушев, цей захід покликаний ще більше консолідувати кібер- та IT-спільноту нашої держави, об’єднати фахівців приватного та державного секторів задля перемоги над агресором.

22_11_26_Національний_оборонний_хакатон_03_Єгор_Аушев

На фото: Єгор Аушев

– Після 24 лютого все життя українських ІТ-фахівців стало хакатоном. ІТ-спільнота,  кіберспільнота, інженери – всі підключилися на допомогу армії. Національний оборонний хакатон – це  платформа для комунікації між державним та приватним сектором. Ми отримали від Збройних Сил України сотні завдань, які потрібно вирішити шляхом об’єднання кібер-,  інженерної спільноти та військових фахівців. Ми хочемо, щоб представники Ради нацбезпеки і оборони, Генерального штабу, Міністерства оборони України та інших структур побачили, які є цікаві проєкти, яка патріотично налаштована в нас молодь. Усі вони частину свого життя готові віддавати на потреби Збройних Сил України,щоб наблизити нашу перемогу, – сказав Єгор Аушев.

Він зазначив, що на хакатоні зібралися спеціалісти з досвідом програмування, відбиття кібератак, кібербезпеки, аналітики даних, відеопотоків та всього, що з цим пов’язано, а також фахівці з інформаційно-психологічної операції. Окремі фахівці та навіть цілі агентства – креативні, які пропонують рішення, як ефективно протистояти ворожій дезінформації.

Окрема тема обговорення на хакатоні – пошук шляхів взаємодії у правовій площині між так званими кіберволонтерами і державним сектором. У світі є приклади створення так званих кіберрезервістів або комбатантів з кібербезпеки, які можуть бути залучені для робота у державних органах у разі небезпеки.

Нас атакує держава агресор в кіберпросторі не менше, ніж ракетами і снарядами на полі бою, але ми тримаємо цей удар.

Під час відкриття національного оборонного хакатону були присутні представники усіх гілок влади, силових відомств та інших організацій, які працюють у сфері ІТ, кіберзахисту та інформаційної протидії гібридним загрозам рф. Через відеозвернення свої слова підтримки учасникам хакатону висловили наші міжнародні партнери.

22_11_26_Національний_оборонний_хакатон_04_ЗастМОУ_Олег_Гайдук

На фото: заступник Міністра оборони України Олег Гайдук

– Нас атакує держава агресор в кіберпросторі не менше, ніж ракетами і снарядами на полі бою. Але ми тримаємо цей удар, – сказав заступник Міністра оборони України Олег Гайдук.

Заступник Міністра оборони зазначив, що на хакатоні представлені команди й Міністерства оборони, Збройних Сил, які фахово займаються кібербезпекою, а також – закордонні фахівці.

– Результат, на який ми очікуємо -інноваційні рішення тих проєктів і завдань, які поставлені перед фахівцями на хакатоні, для нашої спільної перемоги над ворогом, – сказав заступник Міністра оборони України Олег Гайдук.

Як зазначив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данилов, на хакатоні зібралися професійні кібервоїни, які допоможуть наблизити нашу перемогу.

22_11_26_Національний_оборонний_хакатон_05_Секр_РНБО_Олексій_Данілов

На фото: Секретар РНБО Олексій Данілов

– Коли в російській федерації кажуть про червону кнопку, так у нас таких кнопок – мільйон, завдяки таким хлопцям і дівчатам, які працюють у цій царині.

Війна в кіберпросторі- це війна сучасності. Тут зібралися професійні

кібервоїни, тому цю війну ми точно не програємо. Для нас дуже важливо підтримувати такі заходи. Тут відкривається багато тих людей і компаній, які мають можливість довести, що вони найкращі з найкращих не тільки в Україні, але і в світі, – сказав Олексій Данилов.

Кібервоїни мають бути законодавчо захищені

Голова підкомітету Верховної Ради з питань кібербезпеки та оборони, Олександр Федієнко зазначив, що питання кібербезпеки має бути не лише на технологічному рівні, а й на рівні  закону.

22_11_26_Національний_оборонний_хакатон_06_Олександр_Федієнко_ВРУ

На фото: Голова підкомітету Верховної Ради з питань кібербезпеки та оборони Олександр Федієнко

– Зараз багато іде дискусій щодо кібервійськ. Кібервійська повинні бути, і особисто я вкладаю в це питання суто дві компоненти: це розвідка і напад. Ми повинні мати такі війська, які будуть захищені національним законодавством, для того, щоб їх неможливо було притягнути до міжнародної відповідальності. Щоб вони мали «червону кнопку», враховуючи, що ми не маємо все ж таки ядерної зброї для того, щоб дати відповідну гідну відсіч нашому ворогу. росія дуже підступна і питання кібербезпеки буде завжди. Ми повинні розуміти, що ми не сперечаємося між різними державними органами, хто сильніший, хто потужніший. Ми повинні дати щось таке, щоб надалі захищало кіберпростір кожної державної установи та нашої держави у цілому, – сказав Олександр Федієнко.

Міжнародна оцінка українських кіберфахівців

22_11_26_Національний_оборонний_хакатон_07_Помічник_Генсека_НАТО

На фото: Помічник Генсека НАТО з питань розвитку кібербезпеки Девід Катлер

Помічник Генсека НАТО з питань розвитку кібербезпеки Девід Катлер зазначив, що партнери високо цінують українських кіберфахівців і захоплюються швидкістю їхнього професійного зростання та розвитку  у цій сфері.

– Мені приємно взяти участь у відкритті цього хакатону. Він є чудовою ініціативою, яка об’єднує українські організації безпеки та оборони, а також галузевих і міжнародних експертів, які разом зі мною працюють над актуальними проблемами для безпеки України. Україна бере участь у подібних ініціативах НАТО з 2017 року, і українські кіберфахівці, хакери продемонстрували неймовірні навички та талант, отримавши нагороди під час хакатонів 2017, 2018 та 2020 років, які проводив комітет НАТО з питань трансформації. Цей хакатон є лише одним із прикладів того, як Україна продовжує впроваджувати інновації та швидко розвивати нові можливості, попри те, що росія продовжує жорстоку та неспровоковану війну. НАТО найрішучішим чином засудило війну росії проти України, яка значною мірою підриває міжнародну безпеку та стабільність і є грубим порушенням міжнародного права. Наша підтримка незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України непохитна, – сказав Девід Катлер.

22_11_26_Національний_оборонний_хакатон_08_Банер_Оборонного_Хакатону

Він також зазначив, що на Брюссельському саміті в червні 2021 року глави держав і урядів країн НАТО визнали виклики кіберсфери, та схвалили нову комплексну політику кіберзахисту для Альянсу. Об’єднання зусиль допоможе створити колективний кіберзахист, дасть можливість визначити спроможності та дослідити нові шляхи співпраці між країнами, академічними колами, приватним сектором та іншими міжнародними організаціями.

– Використовуючи ці синергії, ми підвищуємо нашу колективну стійкість до кібератак,  а також краще розвиваємо наші власні кіберможливості, – сказав Девід Катлер.

«Україна має всі шанси стати одним із провідних цифрових суспільств у світі»

Директор центру передового досвіду кіберзахисту НАТО (CCDCOE) Марк Норма висловив свою впевненість щодо інтеграції України до родини  Спільного центру кіберзахисту НАТО. На його думку, Україна має всі шанси стати одним із провідних цифрових суспільств у світі.

22_11_26_Національний_оборонний_хакатон_09_Марк_Норма_Дир_Центру_НАТО

На фото: Директор центру передового досвіду кіберзахисту НАТО (CCDCOE) Марк Норма

– Ми дуже раді бачити Україну на шляху до повноправного членства у родині CCDCOE (Спільний центр кіберзахисту НАТО) у найближчому майбутньому. Після наступних дискусій та наполегливої роботи ви матимете кілька чудових рішень для вирішення наявних проблем із захистом. Я впевнений, що ці ідеї можуть допомогти Україні виграти війну проти сил зла, щоб забезпечити значні зусилля на полі бою найближчим часом. Але чи можуть інновації часів війни сприяти економічному зростанню нації? Я вірю, що незабаром ми всі зустрінемо Україну, яка стане одним із провідних цифрових суспільств у світі. І ви, учасники оборонного хакатону, зможете з гордістю сказати, що ви доклали свою частку до цього, – сказав Марк Норма.

Довідково: National Defence Hackathon 2022 організовано Міністерством оборони України разом із Генеральним штабом ЗСУ, Національним координаційним центром кібербезпеки (НКЦК), Центром протидії дезінформації за підтримки Фонду цивільних досліджень та розвитку США в Україні, Державного департаменту США та НАТО. На хакатон запрошені кіберексперти НАТО, а також фахівці з дружніх країн: Польщі, Великої Британії, США, Литви, Латвії, Естонії та інших країн ЄС.

До National Defence Hackathon 2022 також приєдналася команда хакатону U Hack, організованого громадською організацією SocialBoost завдяки фінансовій підтримці Уряду Великої Британії в рамках проєкту Hack for Ukraine.

Упродовж двох днів учасники хакатону працюватимуть над трьома типами завдань: технологічними, організаційно-правовими та з протидії інформаційно-психологічним операціям (PSYOPS). Зокрема, вони розроблятимуть рішення для розвитку military-tech індустрії, які підсилять кібероборону держави та допоможуть ЗСУ в боротьбі з росією.

Під час хакатону також презентують українські інноваційні проєкти у сфері кібербезпеки та оборони.

 Фото: АрміяInform

Інші матеріали розділу Зв'язок та IT

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який має врегулювати Telegram в Україні

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №11115, яким пропонується відрегулювати діяльність платформ спільного доступу до інформації, зокрема, месенджера Telegram. Картка законопроєкту, пише Рубрика, опублікована на сайті Верховної ради, повідомляє портал PromPolitInform. Авторами законодавчої ініціативи є нардепи від різних… Продовження…


Від Бєлгорода до Красноярська: хакерська група «BO TEAM» атакувала ворога у кібепросторі

Українська група кіберактивістів «BO Team» за останній тиждень провела цілу низку хакерських атак на ворожі інформаційні ресурси. Цього разу об’єктами хакерських ударів стало технологічне обладнання не тільки державних чи комунальних структур, але і приватних, суто… Продовження…


Google та Amazon слідом за Microsoft заблокують російським компаніям доступ до хмарних сервісів

З 20 березня Amazon та Google слідом за Microsoft також закриють доступ до своїх хмарних сервісів для російських компаній через санкції Європейського Союзу проти рф. Про це, пише Рубрика, мова йде у заяві компанії Softline, одного з… Продовження…


Київстар інвестує 5,8 млн грн в ІТ-навчання дітей-сиріт

Київстар, провідний український оператор мобільного зв’язку, оголосив про інвестицію 5,8 мільйона гривень у навчальну ініціативу з метою забезпечити ІТ-освітою та необхідними технічними пристроями понад 340 старшокласників, які втратили одного чи обох батьків під час війни… Продовження…


ШІ зможе створити зброю, яка зітре людей з лиця землі. Як цього не допустити

Учені розробили метод тестування ШІ-моделей на наявність «знань», які можна потенційно використовувати на шкоду. Штучний інтелект (ШІ), як і інші технології, може використовуватися як у хороших, так і в поганих цілях. Учені з Корнельського університету… Продовження…


Інвестиції в сучасні технології і штучний інтелект є нашим пріоритетом – Юлія Свириденко

Інвестиції в українські компанії, які використовують штучний інтелект, за останні 10 років значно зросли. Ця тенденція зберігається, попри війну. На цьому наголосила перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко під час панельної дискусії «Штучний… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: