У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Український художник Петро Антип почав писати найбільшу картину у світі

Суспільство 26.11.2022
22_11_26_Художник_Петро_Антип_03

У луцькому Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків (МСУМК) стартував проєкт «КОСМОГОНІЯ», в межах якого планують створити найбільшу картину світу. Побачити як у Музеї Корсаків творять історію прийшло чимало людей, зокрема й представники художньої спільноти з різних куточків нашої країни. Про інформує портал Prompolitinform з посиланням на реліз МСУМК.

Висота новоствореної картини сягне 10 м, а ширина — 200 м, тобто її площа складатиме 2 000 м2. Вона буде сформована орієнтовно з 300 фрагментів, кожен із яких одночасно буде окремим самостійним арт-об’єктом. Цю роботу, впродовж півтора року, буде створювати знаковий український художник — Петро Антип.

Назва проєкту «КОСМОГОНІЯ» походить від грецького слова «народження». Перформанс стане переосмисленням зображення історії від Великого вибуху до сьогодення та рефлексією про розвиток людства і сучасної Людини.

«Історія залишає тільки перших. Тож, якщо ми вперше щось зробимо, це залишиться в історії. І це стане потягом, який буде тягнути все наше мистецтво на світовий рівень. Адже сучасне українське мистецтво є, і має високу якість. Єдина проблема в тому, що про нього мало хто знає» — розповідає Віктор Корсак, куратор проєкту «КОСМОГОНІЯ» і фундатор МСУМК.

Сьогодні російська пропаганда поширює дегуманізуючі антиукраїнські меседжі та буквально краде українську культуру, особливо після низки військових успіхів України. За таких умов вкрай важливо показувати українські культурні досягнення, здобутки культурного фронту.

22_11_26_Художник_Петро_Антип_01

На фото: Петро Антип

«Кажуть, з музею у Херсоні росіяни вивезли п’ятнадцять тисяч картин. Вони грабують нашу історію. Величезну частину колекцій їхнього Ермітажу, Пушкінського музею складають твори, вивезені з України за останні 300 років. І, якщо забрати їх назад, то вже не буде того Ермітажу»розповідає Петро Антип. У 2014 році художнику довелось покинути рідну Горлівку Донецької області, адже за проукраїнську позицію та патріотизм його могли вбити. Сьогодні він живе і творить у Луцьку.

Впродовж 18 місяців, паралельно зі створенням найбільшого полотна у світі, в луцькому МСУМК відбуватимуться різноманітні заходи, пов’язані з тематикою “КОСМОГОНІЇ”: мистецькі акції, майстер-класи, пізнавальні лекції, наукові форуми, конференції тощо. Це дозволить відвідувачам, не лише отримати відповіді на непрості питання, а й сформулювати власне бачення ґенези всесвіту. Також, важливою складовою проєкту є те, що відвідувачі Музею стануть свідками найтривалішого у світі перформансу. Мистецьке дійство Петра Антипа триватиме понад 3000 годин.

Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків створений з метою розвитку духовності нації та пропагування українського мистецтва у світі. У музеї представлено роботи понад 100 видатних митців (більш як 1000 арт-об’єктів). Живопис, графіка, скульптура, інсталяція, відео-арт – тут зібрана колекція творів мистецтва найкращих українських авторів ХХ–ХХІ століть.

Представники музею від імені МСУМК постійно підтримують українських волонтерів, ініціюють власні проєкти (наприклад, марафон “АРТ-БАТАЛЬЙОН” – мистецький марафон, який триватиме аж до перемоги України. Він включає щоденні концерти, літературні зустрічі, вистави, перформанси, майстер-класи). На сьогодні проведено вже понад 100 заходів. Працівники музею самі є волонтерами, а усі зібрані кошти від проєктів передаються на благодійність та підтримку ЗСУ.

22_11_26_Художник_Петро_Антип_04_Проєкт_майбутнього_полотна

На фото: макет полотна-рекордсмена

Завдяки старту проєкту “КОСМОГОНІЯ” Музей Корсаків розширюється ще на 5000 м2. Загальна площа складе 12 500 м2. Автори проєкту переконані, що даний задум буде вагомим доробком і сприятиме приєднанню Луцька та України в цілому до когорти найвідоміших глобальних туристичних локацій.

У майбутньому розглядається можливість тимчасового експонування фрагментів полотна в музеях Європи та світу.

Фото: МСУМК, Суспільне Луцьк

Інші матеріали розділу Суспільство

В Україні понад 50 тисяч людей є зниклими безвісти – Нацполіція

Наразі в Україні зниклими безвісти є понад 50 тисяч людей. До повномасштабного вторгнення Росії ця цифра була в чотири рази меншою – близько 12 тисяч. Про це повідомив заступник голови Нацполіції України Андрій Нєбитов, інформує портал PromPolitInform. За… Продовження…


Українські абітурієнти тепер можуть реєструватись на НМТ через «Дія»

Нещодавно Міністерство цифрової трансформації України представило чергове нововведення, яке допоможе абітурієнтам. Тепер реєстрація на національний мультипредметний тест (НМТ) стала можливою через додаток «Дія». Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у своєму Telegram-каналі, інформує… Продовження…


Вперше в «Дії»: українці зможуть подати заяву до міжнародного Реєстру збитків, завданих росією

Українці зможуть подати через «Дію» заяву до міжнародного Реєстру про відшкодування збитків, завданих внаслідок російської агресії. Про це повідомляє пресслужба Міністерства юстиції України, інформує портал PromPolitInform. «Перший етап розпочнеться у квітні цього року – українці зможуть сформувати… Продовження…


Командувач Сухопутних військ зробив заяву з приводу ТЦК: негативні висловлювання «перетворилися на потужну зброю в руках ворога»

Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенант Олександр Павлюк засудив те, як у деяких медіа, блогосфері та повсякденному житті українське суспільство сприймає мобілізаційні заходи й діяльність ТЦК. Емоційний допис з цього приводу командувач зробив у неділю, 24… Продовження…


БФ «Вогонь запеклих не пече» починає черговий збір. Гумдопомоги потребують мешканці Сумщини

Продуктові та гігієнічні набори, одяг та постільна білизна — далеко неповний перелік того, що конче потребують ще на вчора 350 мешканців  Великописарівській громади Охтирського району Сумської області, що проживають у прифронтовій зоні.  Останнім часом громада… Продовження…


В Україні створять групи для пошуку зниклих безвісти під час війни 

Кабмін схвалив законопроєкт, яким передбачається створення пошукових груп для розшуку зниклих безвісти під час війни. Про це повідомив представник Кабміну в Раді Тарас Мельничук, інформує портал PromPolitInform. Так, уряд схвалив проєкт Закону “Про внесення змін до статті 11 Закону… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: