У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Статус УБД, авто в «Дії», виплати ВПО. Які важливі нововведення чекають українців у грудні

Суспільство 02.12.2022
Без названия-нововведення

У грудні 2022 року на українців чекають важливі нововведення, серед яких зростання низки виплат, запуск процесу оформлення статтусу УБД, зміни в оформленнях посвідчень водія та техпаспортів. Про це повідомляє Українські новини, інформує портал PrоmPolitInform.

Що зміниться для українців найближчим часом.

З початку грудня військовослужбовцям почнуть оформляти статус учасника бойових дій.

Отримання статусу учасника бойових дій

Міністерство оборони України завершило всі кроки, необхідні для запуску процесу оформлення захисниками та захисницями країни статусів учасника бойових дій (УБД), які підтверджують участь у бойових діях проти повномасштабного вторгнення Росії. У Міноборони обіцяють, що відповідний документ і відповідні соціальні гарантії отримають усі, хто має на це підстави.

Скільки триватиме оформлення документів?

У відомстві зазначають, що за дев’ять місяців від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україні налічуються сотні тисяч учасників бойових дій. Тому оформлення такого масиву документів займе деякий час.

Який алгоритм отримання статусу УБД?

За словами міністра оборони Резнікова, розроблений алгоритм отримання статусу учасника бойових дій опубліковано на офіційних ресурсах Міністерства оборони. Наразі він також доводиться до виконання у військах.

«Для розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій у системі Міноборони, яка включає ЗСУ, ГУР МО і ДССТ, буде створено 18 комісій. Ці комісії вже формуються і почнуть роботу орієнтовно з 1 грудня. Після цього стартує робота з документами», — наводить відомство слова міністра.

Алгоритм отримання статусу учасника бойових дій опубліковано на сайті Міністерства оборони України.

Електронні посвідчення водія та нові правила оформлення чи перереєстрації автомобіля

З 14 грудня цього року в України почнуть діяти нові правила оформлення чи перереєстрації автомобіля — онлайн через застосунок «Дія» або Електронний кабінет водія.

Українцям не обовязково буде отримувати пластикові бланки документів про право керування транспортними засобами та про реєстрацію транспортних засобів.

Тобто, буде вибір між отриманням послуг:

виключно онлайн з оформленням тільки електронного варіанту документів, які дають право керувати транспортними засобами;

з оформленням традиційних пластикових бланків посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, наприклад, у сервісному центрі МВС.

Електронні варіанти документів, тобто, Е-посвідчення водія та Е-свідоцтво про реєстрацію транспортних засобів можуть стати єдиними наявними у людини документами, що дають право керувати транспортними засобами. Якщо раніше при реєстрації авто або при отриманні посвідчення водія обов’язковим було оформлення бланків цих документів, то від середини грудня можливо буде від бланків зовсім відмовитись. Тож українці зможуть зекономити, не сплачуючи за бланки.

Тож обмін посвідчення водія чи реєстрацію транспортних засобів можна буде оформити самостійно у декілька кліків. Однак реєстраційні дії у такий спосіб будуть проводити у тих випадках, де огляд фахівців експертної служби МВС не обов’язковий.

Також  через «Дія» або Електронний кабінет водія можна буде замовляти номерні знаки на автівку (платні й безкоштовні). Раніше ці послуги надавались виключно у сервісних центрах МВС.

Виплати для переселенців (ВПО)

Щомісячна державна допомога на проживання особам з інвалідністю та дітям становитиме 3 тис. гривень, для решти ВПО – 2 тисячі гривень. Також в Україні незабаром розпочнеться друга хвиля виплат у розмірі 6 600 гривень внутрішньо переміщеним особам. Вона буде виплачуватиметься упродовж 3 місяців – по 2 200 гривень на місяць. На неї можуть розраховувати громадяни віком від 55 років, вагітні жінки, самотні матері з дітьми віком до двох років, особи з інвалідністю, неповні сім’ї.

Інші матеріали розділу Суспільство

Українські абітурієнти тепер можуть реєструватись на НМТ через «Дія»

Нещодавно Міністерство цифрової трансформації України представило чергове нововведення, яке допоможе абітурієнтам. Тепер реєстрація на національний мультипредметний тест (НМТ) стала можливою через додаток «Дія». Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у своєму Telegram-каналі, інформує… Продовження…


Вперше в «Дії»: українці зможуть подати заяву до міжнародного Реєстру збитків, завданих росією

Українці зможуть подати через «Дію» заяву до міжнародного Реєстру про відшкодування збитків, завданих внаслідок російської агресії. Про це повідомляє пресслужба Міністерства юстиції України, інформує портал PromPolitInform. «Перший етап розпочнеться у квітні цього року – українці зможуть сформувати… Продовження…


Командувач Сухопутних військ зробив заяву з приводу ТЦК: негативні висловлювання «перетворилися на потужну зброю в руках ворога»

Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенант Олександр Павлюк засудив те, як у деяких медіа, блогосфері та повсякденному житті українське суспільство сприймає мобілізаційні заходи й діяльність ТЦК. Емоційний допис з цього приводу командувач зробив у неділю, 24… Продовження…


БФ «Вогонь запеклих не пече» починає черговий збір. Гумдопомоги потребують мешканці Сумщини

Продуктові та гігієнічні набори, одяг та постільна білизна — далеко неповний перелік того, що конче потребують ще на вчора 350 мешканців  Великописарівській громади Охтирського району Сумської області, що проживають у прифронтовій зоні.  Останнім часом громада… Продовження…


В Україні створять групи для пошуку зниклих безвісти під час війни 

Кабмін схвалив законопроєкт, яким передбачається створення пошукових груп для розшуку зниклих безвісти під час війни. Про це повідомив представник Кабміну в Раді Тарас Мельничук, інформує портал PromPolitInform. Так, уряд схвалив проєкт Закону “Про внесення змін до статті 11 Закону… Продовження…


В Україні стартувала реєстрація на мультитест для абітурієнтів: як це зробити

Реєстрація на Національний мультипредметний тест (НМТ) стартувала у четвер, 14 березня. Вона триватиме до 11 квітня. Про це повідомляє пресслужба МОН та міністр освіти й науки Оксен Лісовий у Twitter (X), інформує портал PromPolitInform.  Як зазначається, реєстрація абітурієнтів… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: