У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Кабмін затвердив нові правила військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

Суспільство 04.01.2023
photo_2022-04-16_09-20-12-696x481

Кабінет Міністрів України затвердив новий Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Кабмін ухвалив відповідну постанову №1487. Про це інформує Букви, повідомляє PrоmPolitInform.

Новим порядком, зокрема, передбачено здійснення ведення військового обліку призовників, військовозобовʼязаних та резервістів державними органами, підприємствами, установами та організаціями за списками персонального обліку відповідно до пропозицій Національного агентства з питань державної служби України та Державної служби статистики України.

Військово-обліковими документами є:

для призовників — посвідчення про приписку до призовної дільниці;

для військовозобов’язаних — військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

для резервістів — військовий квиток.

Так, облік здійснюватиметься у співпраці із Нацагентством з питань держслужби та Держстатом, зазначив представник Кабміну у Верховній раді Тарас Мельничук.

Тож, згідно з нововведеннями, нині на військовий облік мають ставати:

призовники від 16 років (у рік досягнення 17-річного віку) до 27 років;

військовозобов’язані та резервісти, які не досягли граничного віку перебування у запасі;

жінки, котрі мають медичну або фармацевтичну освіту, а також за власним бажанням, які мають спеціальність або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, перелік яких раніше затвердили в Міноборони.

За оновленим порядком, призовники матимуть змогу подавати відомості для військкомату за допомогою «Дії», за декларацією місця проживання.

Взяття громадян, які прибули з тимчасово окупованих територій України, на військовий облік здійснюється після взяття таких осіб на облік внутрішньо переміщених осіб та на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

Військовозобов’язаний зможе працевлаштуватись, або вступити до навчального закладу лише після пред’явлення актуального військового квитка. Роботодавець буде зобов’язаний контролювати цей процес серед своїх співробітників.

Керівники підприємств тепер зобов’язані сповіщати працівників про призов.

Водночас жінки-лікарі або фармацевти, які не перебували на військовому обліку до затвердження нової постанови, зможуть працевлаштовуватися як невійськові до кінця 2026 року.

Окрім цього, відтепер особа, котра переїхала, але підпадає під військовий облік, протягом семи днів має повідомити про переїзд через центри надання адміністративних послуг або через «Дію». Також можна звернутися безпосередньо до центрів комплектування.

Також усі центри зайнятості зобов’язані будуть подавати інформацію про безробітних військовозобов’язаних.

Своєю чергою, дипломатичні відомства вестимуть військовий облік серед громадян, котрі перебувають за кордоном та «сприятимуть» їх поверненню в Україну під час мобілізації.

При досягненні військовозобов’язаним граничного віку для перебування на обліку (60 років), він має з’явитися у відповідний центр комплектування протягом семи днів та знятися з військового обліку.

Зауважимо, раніше Верховна Рада України ухвалила закон про добровільний порядок взяття жінок на військовий облік.

Інші матеріали розділу Суспільство

Mercedes-Benz пожертвує дітям і родинам в Україні ще 6 000 000 євро

Автовиробник озвучив бажання передати протягом нинішнього і двох наступних років ще шість мільйонів євро для українських дітей і родин. Пожертва піде через проект «Відродження надії» благочинної організації «SOS-Kinderdörfer weltweit». Про це інформує 24 канал, повідомляє… Продовження…


Столиця повертається до платного паркування: як працюватиме це рішення

З 22 квітня 2024 року у Києві паркування автомобілів стане платним. Перечислити гроші за місце можна буде в застосунку «Київ цифровий». Про це інформує Рубрика, поилаючись на попередження у додатку, повідомляє портал PromPolitInform. У чому проблема?… Продовження…


Мобілізація осіб з інвалідністю – чи можлива після змін у законі?

У законі про зміни умов мобілізації, який ухвалила Верховна Рада в другому читанні та підписав президент Володимир Зеленський 16 квітня, оновили умови для призову осіб з інвалідністю І, ІІ, ІІІ групи, інформує портал PromPolitInform. Призов осіб з інвалідністю: які умови Люди з… Продовження…


«Я – ухилянт». У ГУР розповіли про чергову інформаційну операцію Кремля проти України

Росія проводить чергову інформаційну операцію проти України, зокрема, використовуючи начебто ухилянтів. Про це інформує портал PromPolitInform з посиланням на допис ГУР в Telegram. «Останнім часом у ТікТок та інших соцмережах один за одним з’являються ролики, на… Продовження…


Бійцям четвертої бригади «Рубіж» відправили ще 500 fpv-дронів, придбаних за кошти Києва

Віталій Кличко розповів про зустріч з бійцями батальйону «Свобода» та підтримку столицею військових. Про це пише «Вечірній Київ», передає портал PromPolitInform. Київський міський голова у четвер, 11 квітня, відвідав військових. Зокрема, зустрівся з бійцями батальйону «Свобода», що воюють в складі цієї бригади. За його словами, вперше… Продовження…


Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про посилення покарання для ухилянтів

Верховна Рада в першому читанні проголосувала за законопроєкт, який передбачає посилення відповідальності за порушення по мобілізації. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Telegram-канал народного депутата Ярослава Железняка, передає портал PromPolitInform. Як відзначив Железняк, законопроєкт #10379 підтримали 254… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: