У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Збройним силам України довіряють 96% наших співвітчизників – опитування

Аналітика 13.01.2023
Army-Ukraine

Найбільше довіряють в Україні Збройним силам України. Про це свідчать дані проведеного 4-27 грудня 2022 року Київським міжнародним інститутом соціології всеукраїнського опитування громадської думки «Омнібус», повідомляє портал PrоmPolitInform.

За даними опитування КМІС, найбільшою довірою в Україні продовжують користуватися ЗСУ. За останній рік (між груднем 2021 року і груднем 2022 року) рівень довіри зріс з 72% до 96%. Баланс довіри-недовіри до ЗСУ (тобто різниця між часткою тих, хто довіряє, і часткою тих, хто не довіряє) становить +96% (у грудні 2021року було +60%).

Згідно з дослідженням, у грудні 2021 року 27% респондентів довіряли Президенту України (і баланс був від’ємним -23%, тобто було більше тих, хто не довіряв, ніж довіряв), проте за рік показник зріс до 84%, а баланс наразі становить +80%.

Довіра до волонтерів зросла серед українців з 68% до 84%, а баланс покращився з +57% до +81%.

Як зауважили у КМІС, простежується значне покращення довіри і до двох інших силових структур. Так, довіра до СБУ зросла з 29% до 63% (баланс зріс з -7% до +54%), а до Національної поліції – з 30% до 58% (баланс зріс з -14% до +45%).

Також значно покращилося в суспільстві сприйняття уряду і Верховної Ради. Довіра до Кабінету Міністрів зросла з 14% до 52% (баланс зріс з -46% до +33%). У випадку парламенту, хоча загалом показники довіри не є високими, також має місце значний ріст довіри: з 11% до 35%, а баланс зріс з -56% до +2%.

Як виявило опитування, прокурори і суди є єдиними українськими інституціями, що більшою мірою асоціюються із забезпеченням верховенства права, які мають негативний баланс довіри-недовіри і до яких українці ставляться найбільш критично. Так, судам довіряють 25% респондентів, не довіряють – 34% (решта не мають визначеного ставлення; баланс становить -9%). Прокурорам довіряють 21% опитаних, не довіряють – 32% (баланс становить -11%).

Довіра до українських ЗМІ за останній рік зросла з 32% до 57% (баланс зріс з -7% до +43%). Довіра до російських ЗМІ і раніше була відсутньою, а наразі ця відсутність стала ще більш виразною: із 3% до 1% стало тих українців, хто довіряє, а баланс знизився з -76% до -92%.

Згідно з опитуванням, простежується деяке погіршення ставлення до церкви: частка тих, хто довіряє церкві, знизилася з 51% до 44%, а баланс знизився з +27% до +22%.

Також, за результатами опитування, українці стали більше довіряти звичайним людям у своєму населеному пункті – з 63% до 71% зріс показник довіри, а баланс покращився з 52% до 62%.

Переселенцям загалом 52% респондентів довіряють, а 10% не довіряють (решта мають невизначене / байдуже ставлення); баланс становить +41%.

Опитування проводилося методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. У ньому взяли участь 995 респондентів.

Інші матеріали розділу Аналітика

Половина французької молоді готова воювати в Україні, щоб захистити Францію – опитування

У Франції провели опитування, яке свідчить про те, що 51% молоді країни готові брати до рук зброю та воювати в Україні, якщо це буде потрібно для захисту інтересів їхньої держави. Це випливає з результатів опитування,… Продовження…


Росіяни посилюють «пропаганду страху»: поширюють нові фейки про «підготовку здачі Харкова»

Росіяни, завдаючи терористичних ударів по Харкову, водночас посилюють «пропаганду страху» та спроби інформаційного впливу на цивільних мешканців міста. Як передає портал PromPolitInform, про це йдеться у повідомленні Центру протидії дезінформації. Пропагандистські ресурси рф продовжують інформаційну кампанію… Продовження…


Опитування показало, скільки українців довірили б владу військовим

45% українців готові після закінчення війни підтримати політсилу, що складалася б з військових. Як повідомляє UA.NEWS, про це свідчить опитування соціологічної служби Центру Разумкова, яке проводилось 21 – 27 березня, передає портал PromPolitInform. Згідно з результатами опитування,… Продовження…


У ЦПД розповіли деталі спецоперації Росії «Майдан-3»

Наразі Росія проводить інформаційну кампанію, що складається з низки тез, а саме: відсутність виборів в Україні, дискредитація головнокомандувача Збройних Сил України, а також мир за будь-яку ціну. Про це, повідомляє Ліга.net, розповів керівник Центру протидії… Продовження…


У Польщі поступово зростає підтримка участі польських військ у війні в Україні – ЗМІ

У польському суспільстві поступово починає зростати підтримка ідеї щодо можливої участі польських військ у війні в Україні. Про це, передає Укрінформ,  повідомляє польське видання RMF24, звертаючи увагу на останнє соцопитування центру United Surveys «Яку допомогу Польща… Продовження…


Американці вважають Україну одним із найімовірніших союзників у випадку третьої світової

Американців спитали, кого вони бачать союзником у випадку нової світової війни. Україна – друга після Великої Британії Більшість американців вірять у можливість третьої світової війни. Якщо вона почнеться, Україна розглядається ними як один з найімовірніших… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: