У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Давос: Зеленський на Всесвітньому економічному форумі закликав світ випередити нові атаки Росії

Політика 18.01.2023
президент

Президент України Володимир Зеленський у зверненні до Всесвітнього економічного форуму в Давосі закликав країни світу діяти швидше й рішучіше, аби випередити нові агресивні кроки Росії та завершити війну в Україні. Про це, пише «Українська правда», Володимир Зеленський сказав в онлайн-зверненні на сесії «Відновлення безпеки та миру» під час щорічного засідання Всесвітнього економічного форуму, яке він виголосив англійською, повідомляє портал PrоmPolitInform.

«Три роки тому я вперше взяв участь у Всесвітньому економічному форумі. Тоді світ боровся проти COVID-19. Боровся й переміг.

Зараз світ бореться проти Путіна. І через три роки в Давосі ми будемо говорити про нові виклики й загрози. Що це означатиме? Що ми точно переможемо нинішню загрозу.

Історія повторюється. Спочатку світ не помічає або недооцінює загрозу. Потім гуртується та протидіє їй. А потім світ перемагає. В усі часи фінал завжди один.

Світ переміг нацизм, апартеїд, пандемії, байдужість до кліматичних змін, фінансові кризи й кремлівський штам. Світ переможе знову.

Ось що можна встигнути сказати за кілька хвилин. Ось що можна усвідомити за кілька хвилин. Світ переможе знову! Настав час зробити це швидше», – наголосив глава держави.

Цим Зеленський підсумував свій виступ перед учасниками форуму, який почав зі згадки про трагедію із гвинтокрилом у Броварах, де загинули керівники МВС України, інші працівники відомства та жінка з дитиною. 14 українських сімей втратили своїх рідних.

Учасники форуму в Давосі вшанували хвилиною мовчання памʼять усіх, кого втратила Україна цього дня та за майже 11 місяців війни.

Зеленський наголосив, що Україна переживає тисячі таких хвилин. «Серед них – три хвилини 14 січня. Три хвилини – час, за який російська ракета здолала сотні кілометрів, ударила по житловому будинку в Дніпрі та вбила щонайменше 45 людей», – нагадав він.

За словами українського президента, «світ не встигає реагувати на зміни та виклики».

«До криз глобальної безпеки, екології, продовольства й енергетики слід додати ще одну. Це криза часу. До закликів до рішучих, ефективних та спільних дій слід додати ще один. Це заклик до швидкості. Швидкості ухвалення рішень. Реакції цивілізованого світу. Трагедії випереджають життя. Тиранія випереджає демократію.

Щоб почати війну, Росії знадобилося менше однієї секунди. Щоб упровадити за це перші санкції, світу знадобилися дні. Час, який вільний світ витрачає на роздуми, держава-терорист витрачає на вбивства.

Україна разом із союзниками протидіє цьому майже рік. Цей час довів: усі наші швидкі рішення дали позитивний результат: відкриття Європою кордонів для українців, зернова угода, енергетична єдність. Все це врятувало мільйони людей. Не лише в Україні.

Не лише Україні, а й усьому світу потрібен саме такий темп рішень і дій», – відзначив Зеленський.

Зеленський сказав, що «світ вагався у 2014 році, коли Росія без вагань окупувала Крим», і «світ вагався у 2022-му, коли Росія без вагань зробила війну повномасштабною».

«Світ не має вагатися сьогодні й ніколи більше», – заявив президент України.

Він додав, що «коли зло прагне реваншу, світу потрібні рішучість і швидкість».

«Росія експортує терор. Росія ширить світом штам війни. Україна пропонує світу формулу миру. Прошу. Десять кроків, які світ має зробити швидше, ніж РФ зробить нові кроки.

Мобілізація світу має випередити чергову мобілізацію нашого спільного ворога», – сказав Зеленський.

За його словами, «надання Україні ППО має випередити нові ракетні атаки Росії», а «постачання західних танків має випередити вторгнення чергових російських танків».

«Відновлення безпеки й миру в Україні має випередити атаку Росії на безпеку та мир інших країн. Трибунал за скоєні воєнні злочини має запобігти новим. Розширення НАТО і ЄС має випередити поширення російської агресії.

Зараз ми щодня захищаємо цінності, які деякі союзники сприймають як даність. Даністю ж для нас є те, що світ потребує рішучих і швидких кроків», – заявив Володимир Зеленський.

Інші матеріали розділу Політика

Засідання Ради Україна – НАТО: Володимир Зеленський назвав нагальні потреби України

Українська армія потребує посилення, їй потрібні системи ППО Patriot, артилерійські снаряди, далекобійна зброя, авіація, і всі рішення щодо таких поставок мають ухвалюватися швидко. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву Президента України Володимира Зеленського під час засідання… Продовження…


США пояснили, чому не збиватимуть дрони над Україною, як в Ізраїлі

У Білому домі пояснили, чому США не будуть допомагати збивати дрони над Україною, як вони це зробили разом із союзниками під час атаки Ірану на Ізраїль. Про це, передає Укрінформ, сказав радник Білого дому Джон… Продовження…


План США відокремити фіндопомогу Україні та Ізраїлю є політикою та ганьбою для світу – Володимир Зеленський

Якщо Сполучені Штати Америки (США) ухвалять законопроєкт про фінансову допомогу, яка не включатиме кошти для України, це буде ганьбою для світу й демократії. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на президента Володимира Зеленського під час інтерв’ю PBS… Продовження…


Макрон запропонує світове перемир’я включно з Україною на час Олімпіади

Президент Франції Емманюель Макрон заявив про свою ініціативу щодо припинення вогню в основних конфліктах, які тривають у світі, у тому числі у війні в Україні, на час проведення Олімпійських ігор та розраховує на допомогу лідера… Продовження…


МЗС України рішуче засуджує іранські масовані атаки проти Ізраїлю

Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує іранські масовані атаки проти Держави Ізраїль. Про це повідомляє портал PromPolitInform із посиланням на заяву МЗС. «Подібні дії є абсолютно неприйнятними, безвідповідальними та несуть ризик безпрецедентної подальшої ескалації ситуації на Близькому… Продовження…


Дональд Трамп підтримав допомогу Україні, але не у вигляді «подарунка». Європа має активізуватися

Колишній президент США Дональд Трамп натякнув, що підтримає продовження фінансування допомоги Україні. Проте республіканець вважає, що допомога повинна бути не у вигляді «подарунка», а у форматі позики. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву Трампа на пресконференції… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: