У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Справи Майдану: стало відомо, скільки підозр оголосили за рік

Новини 20.02.2023
630_360_1645195320-883 майдан

За процесуального керівництва прокурорів профільного Департаменту Офісу генпрокурора у справах Майдану за рік повідомили про підозру 27 особам. Як повідомляє портал PrоmPolitInform, про це поінформувала пресслужба ОГП, передає Укрінформ.

«Попри виклики, пов’язані з воєнною агресією, протягом року за процесуального керівництва прокурорів профільного Департаменту Офісу Генерального прокурора повідомлено про підозру 27 особам, з яких на час вчинення інкримінованих їм злочинів: 2 високопосадовці, 17 правоохоронців, в числі яких 2 прокурора та 1 слідчий, 1 суддя, 7 цивільних осіб», – зазначається у повідомленні.

Серед осіб, яким за рік у справах Майдану правоохоронці повідомили підозру, – ексзаступник міністра внутрішніх справ, який, використовуючи своє службове становище, сприяв наданню працівникам органів внутрішніх справ недозволених для використання в Україні спецзасобів російського виробництва, та своїми діями забезпечив усунення перешкод для їх застосування, що призвело до тяжких наслідків.

У свою чергу, у 2022 році за активної процесуальної позиції прокурорів у справах Майдану було отримано дозволи суду на здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia) щодо 26 підозрюваних: двох високопосадовців – колишні президент України та заступник секретаря РНБО України, 14 правоохоронців, з яких один прокурор, а також 10 цивільних осіб.

Зокрема, цей дозвіл було отримано щодо ексначальника управління ДАІ ГУ МВС України в м. Києві, який, за інформацією слідства, організував складання підпорядкованими інспекторами ДАІ завідомо неправдивих офіційних документів про нібито невиконання вимоги про зупинку особами, у тому числі активістами громадського руху «Автомайдан», які 29 грудня 2013 року здійснювали автопробіг в напрямку резиденції експрезидента України – «Межигір’я».

Зокрема, на основі цих документів суди безпідставно притягнули до адмінвідповідальності як учасників автопробігу, так і власників транспортних засобів, які взагалі не брали у ньому участь.

За інформацією ОГП, попри складнощі, викликані війною, на чверть у порівнянні з попереднім роком зросла кількість осіб, щодо яких обвинувальні акти направлено до суду: 25 обвинувальних актів стосовно 55 осіб.

Зокрема, до суду було скеровано обвинувальний акт стосовно колишніх міністра внутрішніх справ України, його заступника та директора Департаменту матеріального забезпечення МВС за фактом перевищення влади та службових повноважень під час поставки із рф спецзасобів – гранат нелетальної дії, що спричинило тяжкі наслідки.

Також торік до суду було скеровано обвинувальний акт стосовно п’ятьох так званих «тітушок» за фактом умисного вбивства журналіста В’ячеслава Веремія.

Зазначається, що наразі прокурори Офісу генпрокурора забезпечують підтримання публічного обвинувачення у 128 судових справах стосовно 254 осіб. Зокрема, прокурори профільного Департаменту здійснюють процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у 51 справі.

«Загалом же за весь період за процесуального керівництва прокурорів Офісу генпрокурора повідомлено про підозру 383 особам. До суду скеровано 165 обвинувальних актів стосовно 301 особи. Законної сили набрали обвинувальні вироки стосовно 29 осіб», – уточнюється у повідомленні.

У свою чергу, за процесуального керівництва прокурорів територіальних органів прокуратури було повідомлено про підозру 135 особам. До суду було скеровано 105 обвинувальних актів стосовно 118 осіб. Законної сили набрали обвинувальні вироки стосовно 26 осіб.

Як повідомлялося, прокурор ОГП Олексій Донський заявив, що у Офісі генпрокурора очікують, що вирок у справі щодо розстрілів на Інститутській 20 лютого 2014 року буде винесений у цьому році.

Інші матеріали розділу Новини

Вже цими вихідними Україна перейде на літній час. Якою буде різниця з іншими країнами

У 2024 році українці перейдуть на літній час у ніч з 30 на 31 березня, тобто вже цих вихідних. Стрілки годинника потрібно буде перевести на годину вперед о 03:00 за київським часом. Отже, тієї ночі… Продовження…


Росія готує новий наступ. Війна може дійти і до Європи, і до США, – Володимир Зеленський

Українські військові змогли стабілізувати ситуацію на фронті. Однак імовірно РФ готує новий наступ у найближчій перспективі. Як передає Укрінформ, про це заявив Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю CBS News, інформує портал PromPolitInform. За словами Президента,… Продовження…


У ЄС досягли компромісу щодо торгівлі з Україною: «баланс дуже делікатний»

Посли країн-членів Євросоюзу домовилися про подовження лібералізації торгівлі з Україною на умовах, що квоти й мита запроваджуватимуть з огляду на обсяги імпорту не лише у 2022 й 2023 роках, а і другому півріччі 2021-го. Це… Продовження…


Центр протидії дезінформації  опублікував оновлений список TikTok-каналів, які поширюють російську пропаганду

Центр протидії дезінформації публікує оновлені списки каналів, які використовує Росія для поширення дезінформації. Серед них і великі пропагандистські ЗМІ, і особисті сторінки так званих журналістів, блогерів та політиків. Про це повідомляє Центр протидії дезінформації, інформує портал… Продовження…


«Укрзалізниця» та чеський залізничний оператор RegioJet запустили новий маршрут до Праги

АТ “Укрзалізниця” та чеський залізничний оператор RegioJet запустили новий міжнародний маршрут “Прага – Чоп”. Сьогодні поїзд здійснив перший відповідний рейс. Про це повідомляє пресслужба Міністерства інфраструктури, інформує портал PromPolitInform. “Сьогодні поїзд, який поєднує столицю Чехії – Прагу, словацький… Продовження…


В Україні сертифіковано 33 оператори протимінної діяльності

В Україні сертифіковано 33 оператори протимінної діяльності та збільшується кількість розробок засобів розмінування. Як передає портал PromPolitInform, про це у Фейсбуці повідомила перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко. «Зросла кількість операторів протимінної діяльності. Нині… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: