У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Україна та Польща – поруч назавжди: головне з промов Зеленського та Дуди у Варшаві

Політика 06.04.2023
промови зеленського і дуди

Президент України Володимир Зеленський та президент Польщі Анджей Дуда виступили зі спільною промовою на площі перед Королівським замком, у Варшаві. Українці почули потужні слова підтримки.

Під час виступу український лідер наголосив, що «вільна Україна – це гарантія свободи сусідів по ЄС». Своєю чергою його колега Анджей Дуда заявив, що «Україна та Польща – поруч назавжди і Росії не вдасться розділити цей союз уже ніколи». Як повідомляє портал PrоmPolitInform, 24 Канал зібрав головне з промов лідерів.

«Вам не вдасться нас посварити»

Москва більше не зможе посварити поляків та українців – переконаний польський президент. Він наголосив, що поляки та українці – великі народи.

«Великі народи у найважливіші моменти історії здатні переступати через найбільші відмінності, які їх розділяють, і разом дивитися в майбутнє. А ми – поляки та українці – великі народи. У нас велика історія, культура та прекрасне майбутнє. Саме тому ми не боїмося говорити навіть про найскладніші моменти нашої історії», – зазначив Анджей Дуда.

Лідер також зазначив, що в минулому обидва народи зробили багато помилок, за які заплатили велику ціну. І попри те, що загарбники не раз намагалися посварити поляків та українців, тепер вони надсилають сигнал до Москви про те, що їй більше не вдасться розділити ці народи.

Дуда визнав, що у деяких країнах зростає втома від війни, але він запевнив, що Польща не буде серед тих країн, які будуть згодні на компроміси: «Тільки Україна вирішуватиме на яких підставах проводити переговори».

Закінчив свою потужну промову Анджей Дуда словами з українського гімну.

«Ще не вмерла України ні слава, ні воля,
Ще нам, браття молодії, усміхнеться доля.

Хай живе незалежна Україна. Хай живе вільна суверенна Польща», – закінчив свою промову польський президент.

Люди, які зібрались послухати виступи лідерів скандували «Слава Україні» – Володимир Зеленський відповідав «Героям слава» зі сцени.

«Синьо-жовтий і біло-червоний – міцніші за ворожий триколор»

Володимир Зеленський розпочав промову польською мовою, а далі наголосив, що український та польські стяги – сильніші за триколор Росії.

«Щоразу, коли український прапор повертається на українські землі, міцнішає і польський прапор. Жовто-синій та біло-червоний – ці чотири кольори міцніші, за ворожий триколор. Кожен успішний бій українських героїв за нашу незалежну державу додає захисту і польській незалежності», – зазначив Володимир Зеленський.

«Вільна Україна – гарантія свободи в ЄС! Свобода не полишить Грузію й прийде в Білорусь»

За словами Зеленського, незалежність України буде гарантією того, що у протистоянні Росії також вистоїть Молдова, Грузія та Білорусь.

«Коли ми з вами вільні – це гарантія, що свобода буде міцною в усіх наших сусідів в ЄС. Румунія, Литва, країни Балтії – всі сильніші, коли ми вільні. Коли ми вільні – це гарантія, що свобода вистоїть в Молдові, не полишить Грузію і обов’язково прийде в Білорусь», – зазначив Зеленський.

Чим більше свободи буде навколо України та Польщі, тим більше гарантій того, що Росія справедливо відповість за воєнні злочини в Биківні, Бучі, Катині та Смоленську.

«Незалежність потребує повітря»: Зеленський закликав надати Україні винищувачі F-16

Президент України закликав партнерів не зупинятися у солідарності, наголосивши, «коли битва вимагає артилерії, її варто надавати», «коли перемога вимагає танків, їхній гуркіт має зазвучати на передовій». Теж саме і з авіацією, потреба у якій є зараз.

«Коли незалежність потребує повітря, не потрібно звертати увагу на те, як відреагує Росія на літаки. Не варто думати, яке число буде безпечніше поряд з літерою «F» – 16 – треба діяти», – зазначив Зеленський.

Український президент також заявив, «тиранія програє – Москва не буде вбивати більше ніколи і нікого»; а «битву за свободу неможливо виграти частково». Ба більше «Росія відповість за свої злочини, вчинені проти обох народів».

«Не виграти росії у Європи, коли українець і поляк стоять поруч. Ми будемо разом стояти поруч з Євросоюзом і НАТО, це продовження історичної долі наших народів і ми підкріпимо це всім, що потрібно для процвітання наших народів», – запевнив президент.

Візит Президента до Польщі: коротко

Візит президента України Володимира Зеленського до Польщі – це перший випадок за час повномасштабної війни, коли візит українського президента анонсували заздалегідь.

Президент Польщі Анджей Дуда зустрів Зеленського разом з його дружиною у президентському палаці у Варшаві.

Польський президент повідомив, що його країна вже підготувала до передачі Україні 8 винищувачів МіГ-29.

Окрім того, обидві країни погодили новий пакет військової допомоги, який включатиме: бронетранспортери, системи ППО, міномети та інше озброєння.

Інші матеріали розділу Політика

Сенат США провів перші успішні голосування щодо законопроєкту з допомогою для України

Верхня палата Конгресу США відхилила ініціативу республіканця Майка Лі, яка могла заблокувати швидке просування проєкту закону H.R.815 із зовнішньою допомогою, а також підтримала рішення завершити дебати по законопроєкту. Голосування відбулися в вівторок у Сенаті США. Про… Продовження…


Поле бою, зброя, захист міст та інфраструктури. Володимир Зеленський провів засідання Ставки ВГК

Президент України Володимир Зеленський провів засідання Ставки ВГК. Про це він повідомив у Телеграмі, передає портал PromPolitInform. «Чергова Ставка. Пройшлися по основних питаннях: поле бою, зброя, захист міст, громад і критичної інфраструктури. Найперше – фронт. Була… Продовження…


Німеччина схвалила експорт озброєння: скільки виділили Україні

Україна отримає 74% виділених коштів від Німеччини та залишиться основною країною-отримувачем німецького експорту озброєнь. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Міністерство фінансів Німеччини, інформує портал PromPolitInform. Згідно з попередніми даними, у першому кварталі 2024 року було… Продовження…


Візит до Харкова делегації представників Данії, Естонії, Франції, Швеції та високопосадовців ООН

21 квітня до Харкова прибула міжнародна делегація послів Данії та Естонії, заступників дипломатичних місій Франції, Швеції та високопосадовців ООН. Про це у Telegram повідомив Харківський міський голова Ігор Терехов, передає портал PromPolitInform. «Організація візиту потужної… Продовження…


Засідання Ради Україна – НАТО: Володимир Зеленський назвав нагальні потреби України

Українська армія потребує посилення, їй потрібні системи ППО Patriot, артилерійські снаряди, далекобійна зброя, авіація, і всі рішення щодо таких поставок мають ухвалюватися швидко. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву Президента України Володимира Зеленського під час засідання… Продовження…


США пояснили, чому не збиватимуть дрони над Україною, як в Ізраїлі

У Білому домі пояснили, чому США не будуть допомагати збивати дрони над Україною, як вони це зробили разом із союзниками під час атаки Ірану на Ізраїль. Про це, передає Укрінформ, сказав радник Білого дому Джон… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: