У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Верховна Рада планує законодавчо врегулювати працю домашніх працівників

Законодавство 17.04.2023
домашній працівник

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт, яким передбачається законодавче врегулювання праці домашніх працівників та підстави для початку та припинення трудових відносин.

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №5695 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників» авторства голови комітету з питань соціальної політики Галини Третьякової та чотирьох її колег, яким пропонується законодавчо врегулювати працю домашніх працівників. Про це пише «Судово-юридична газета», повідомляє портал PrоmPolitInform.

За відповідне рішення проголосували 262 народних депутати.

Згідно з законопроєктом Кодекс законів про працю доповнюється новою главою ХІ-А «Регулювання праці домашніх працівників», якою визначається поняття домашньої праці та домашніх працівників, закріплюється правовий статус домашніх працівників та особливості його правового регулювання, визначаються обов’язкові умови трудового договору з домашніми працівниками.

Запроваджуються наступні поняття:

Домашній працівник – фізична особа, яка займається домашньою працею в рамках трудових відносин з роботодавцем.

Домашня праця – це робота, яка виконується на умовах трудового договору (контракту) з метою обслуговування домогосподарства.

Не буде вважатися домашньою працею робота з обслуговування домогосподарства, яка здійснюється особою нерегулярно, але не більше 40 годин на місяць.

Домогосподарством вважається сукупність осіб, які спільно проживають в y одному житловому приміщенні або його частині, забезпечують себе всім необхідним для життя, ведуть спільне господарство, повністю або частково об’єднують та витрачають кошти. Ці особи можуть перебувати у родинних стосунках або стосунках свояцтва, не перебувати у будь-яких з цих стосунків, або бути і в тих, і в інших стосунках. Домогосподарство може складатися з однієї особи.

Роботодавцем вважається фізична особа, яка є одним із членів домогосподарства.

З домашніми працівниками укладається трудовий договір (контракт), який є основним документом для виникнення, зміни та припинення трудових відносин та взаємних прав та обов’язків, що з них виникають, а також для допуску домашнього працівника до роботи після здійснення роботодавцем повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття домашнього працівника на роботу.

У трудовому договорі (контракті) з домашнім працівником може бути передбачено можливість платного чи безоплатного надання роботодавцем житла домашньому працівнику в користування.

У випадку платного надання житла для проживання домашньому працівникові, такі відносини регулюються актами цивільного законодавства, а роботодавець не має права самостійно проводити відрахування із заробітної плати в рахунок плати за користування таким житлом.

Крім цього документом врегульовано робочий час та час відпочинку домашніх працівників: передбачено альтернативні варіанти вибору системи обліку робочого часу, закріплено гарантії щодо використання праці домашніх працівників при надурочних роботах, передбачено гарантії домашніх працівників при залученні до чергування та при супроводженні членів домашнього господарства на їх відпочинку.

Виконання роботи у вихідні, святкові та неробочі дні допускається тільки за письмовою згодою домашнього працівника.

Крім цього, проектом акта передбачено внесення змін до законів України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», якими пропонується звільнити роботодавців домашніх працівників від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та передбачити добровільну участь домашніх працівників у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Як повідомлялрсь, Верховна Рада ухвалила закон про лібералізацію трудових відносин, який, зокрема спрощує залучення працівника до роботи у нічний час.

Інші матеріали розділу Законодавство

Верховна Рада ухвалила закон про мобілізацію: коли почнуть діяти нові правила

Верховна Рада схвалила в другому читанні законопроект про мобілізацію №10449. За відповідне рішення проголосували 283 народних депутатів, інформує портал PromPolitInform. Основні положення з документа є такими: Замість строкової служби вводиться базова військова служба терміном 5… Продовження…


Мобілізація засуджених: Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт

Верховна Рада 10 квітня ухвалила в першому читанні законопроєкт № 11079-1 про мобілізацію засуджених. Як пише Бабель, про це повідомив нардеп від «Голосу» Ярослав Железняк, інформує портал PromPolitInform. Законопроєкт підтримав 281 нардеп. Документ пропонує, що під час… Продовження…


Президент України підписав законопроєкт про створення електронного кабінету військовозобов’язаного

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт №10062, який передбачає повноцінний запуск системи електронного військового обліку в Україні. Про це йдеться на сайті Верховної Ради України, інформує портал PromPolitInform. Документ, зокрема, узаконює створення електронного кабінету військовозобов’язаного, який дозволить… Продовження…


 В Україні знижено мобілізаційний вік до 25 – Зеленський підписав закон

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який знижує вік призову з 27 до 25 років. На сайті Верховної Ради оновився статус закону №9281 — сьогодні документ повернуто з підписом від президента, інформує портал PromPolitInform. Парламент ухвалив закон ще 30 травня 2023… Продовження…


У Міноборони назвали зміни до законопроєкту про мобілізацію

У Міністерстві оборони України вчора, 27 березня, назвали шість головних нововведень, які передбачає запропонований проєкт закону про мобілізацію та військовий вишкіл. Про це розповіли у пресслужбі Міноборони, передає портал PromPolitInform. Так, законопроєкт №10449 про мобілізацію… Продовження…


З квітня в Україні виростуть штрафи для роботодавців: за що каратимуть суворіше

Вже з 1 квітня мінімальна заробітна плата в Україні зросте до 8000 грн. А оскільки саме до цього показника прив’язано розміри штрафних санкцій, зокрема й тих, що застосовують до роботодавців, важливо знати, про які суми йтиметься. Про них, інформує «Факти та коментарі», розповіли спеціалісти Східного… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: