У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Володимир Зеленський в Саудівській Аравії: головні події та заяви

Політика 19.05.2023
саудівська аравія

Український лідер виступив на саміті Ліги арабських держав та провів низку двосторонніх зустрічей.

У п’ятницю, 19 травня, президент України Володимир Зеленський прибув з першим в історії офіційним візитом до Саудівської Аравії для участі в саміті Ліги арабських держав. Український лідер провів зустріч зі спадкоємним принцом Мухаммадом бін Салманом аль-Саудом та інші двосторонні переговори, зокрема, з очільниками делегацій Об’єднаних Арабських Еміратів, Султанату Оман і Держави Кувейт. Про головні події та заяви, які пролунали під час цього візиту, розповідає ТСН, повідомляє портал PromPolitInform.

Про захист мусульман Криму

У поїздці президента України супроводжує лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв. Тема захисту мусульманської спільноти, яка зазнає репресій внаслідок окупації Кримського півострова Російською Федерацією, стала однією із провідних під час цього візиту.

«Крим першим постраждав від російської окупації, і більшість із тих, хто зазнає репресій в окупованому Криму, – мусульмани», – наголосив на цьому пріоритеті у своєму Telegram-каналі Володимир Зеленський, щойно прибувши до Саудівської Аравії.

Згодом на цьому ж він наголосив у своєму виступі на саміті Ліги арабських держав. Український президент знову підкреслив, що Крим, який є осередком мусульманської культури в Україні, став першою жертвою російської агресії.

«Століттями кримськотатарський народ був і має залишитися невідʼємною та сильною складовою мусульманської спільноти світу», – заявив Зеленський, звертаючись до лідерів арабського світу.

Про повернення полонених

Під час зустрічі зі спадкоємним принцом, прем’єр-міністром Саудівської Аравії Мухаммадом бін Салманом аль Саудом Володимир Зеленський, зокрема, висловив вдячність за успішну участь Саудівської Аравії у поверненні з російського полону 10 іноземних військовополонених і висловив зацікавленість у продовженні спільних зусиль заради звільнення бранців.

Згодом у своєму виступі на саміті Ліги арабських держав він знову повернувся до цієї теми.

«Ми вже маємо позитивний досвід із Саудівською Аравією – щодо звільнення наших людей, захоплених Росією. Ми можемо розширити цей досвід! І навіть якщо тут, на саміті, є люди, які мають інший погляд на війну, що відбувається на нашій землі, називаючи її конфліктом, я впевнений: ми всі можемо бути єдині в тому, щоб урятувати з кліток російських тюрем наших людей», – наголосив Зеленський.

Про слабкість Росії

Президент Володимир Зеленський, виступаючи на саміті Ліги арабських держав, заявив, що Росія є слабкою країною, а її агресивна політика походить не від сили, а від усвідомлення, що епоха імперій минула. Він наголосив, що Україні вдається здобувати перемоги у війні, навіть коли її ворог має перевагу у зброї.

«Війна ніколи не була вибором українців. Наші війська не йшли до чужих земель, ми не займаємося анексіями й грабежем ресурсів інших народів. Але ми ніколи й не підкоримося будь-яким чужинцям та колонізаторам. Тому ми боремось! І я впевнений, що цю нашу головну емоцію зрозуміють усі ваші народи. Також я впевнений, що всі ваші народи… вони зрозуміють і головний заклик, який хочу залишити тут, у Джидді. Шляхетний заклик до всіх вас – сприяти захисту наших людей, включно з українською мусульманською спільнотою!» – заявив український лідер.

Про продовольчу кризу та формулу миру

У своєму виступі на саміті, а згодом під час двосторонніх зустрічей із главами делегацій Об’єднаних Арабських Еміратів, Султанату Оман і Держави Кувейт, президент Зеленський нагадав зміст української формули миру.

«Ви бачите, як працює наша формула на прикладі продовольчої безпеки… Навіть коли війну вкинуто в наш дім, ми робимо все, щоб доми інших народів теж вистояли. Нам вдалося запустити Чорноморську зернову ініціативу й частково зняти російську морську блокаду наших портів. Це стабілізувало продовольчі ринки й допомогло багатьом, зокрема й народам Арабської ліги», – заявив він.

Український лідер запропонував делегаціям, присутнім на саміті, обрати той напрям із української формули миру, який вони вважатимуть доцільним. «Я запрошую всіх, хто поважає мир, долучитися до реалізації формули миру й таким чином зменшити ворожнечу та війни, страждання і зло», – наголосив він.

Про енергетичну співпрацю з Кувейтом

Під час перемовин зі Спадкоємним принцем Держави Кувейт шейхом Мешалем Аль-Ахмадом Аль-Джабером Ас-Сабахом очільник української держави висловив вдячність Кувейту за послідовну підтримку суверенітету й територіальної цілісності України на тлі протистояння повномасштабній російській агресії, неодноразово засвідчену під час голосувань за відповідні резолюції Генеральної Асамблеї ООН.

Володимир Зеленський акцентував увагу на перспективах практичної взаємодії між Україною та Кувейтом у низці гуманітарних питань. Президент подякував Кувейту за підтримку України в енергетичній сфері. Сторони домовилися про посилення взаємодії в цих напрямах.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський вперше зустрінеться під час саміту G7 з прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моді.

Інші матеріали розділу Політика

На цей рік маємо вийти та вийдемо на максимальне українське оборонне виробництво за весь час незалежності – Президент України

Президент України Володимир Зеленський заявив, що нинішнього року Україна має вийти і вийде на максимальне українське оборонне виробництво за весь час незалежності. Про це він заявив у своєму вечірньому відеозверненні, повідомляє портал PromPolitInform. «Провів Ставку…. Продовження…


ЄС остаточно ухвалив €5 млрд на зброю для України

На засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС ухвалено остаточне рішення щодо виділення додаткових 5 млрд євро на військову підтримку України в рамках Європейського фонду миру. Про це повідомило МЗС, інформує портал PromPolitInform.  Вказано, що у засіданні взяв участь… Продовження…


Проведення псевдовиборів на ТОТ створює підстави для невизнання путіна президентом рф

Таку інформацію офіційно підтвердила Центральна виборча комісія України. Про це повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, інформує портал PromPolitInform. В постанові ЦВК від 23 лютого 2024 року № 10, зокрема, йдеться: Будь-які спроби щодо організації… Продовження…


Правляча коаліція Німеччини підтримала передачу Taurus Україні в Європарламенті

Більша частина правлячої коаліції Німеччини підтримала в Європарламенті резолюцію щодо передачі Україні ракет Taurus. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bild, інформує портал PromPolitInform. Під час засідання Європарламенту в Страсбурзі політики з СДПН, ВДП і «Зелених»… Продовження…


Союзники створюють для України нову коаліцію зі зброї великої дальності

Західні союзники України спільно постачатимуть Києву зброю далекого радіусу дії. Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц, пише AFP, інформує портал PromPolitInform. Він відкрив прес-конференцію у Берліні словами, що Німеччина, Франція та Польща підтримують Україну, але ці країни… Продовження…


Єврокомісія схвалила переговорну рамку для України щодо вступу до ЄС

Єврокомісія подала Європейській раді пропозиції щодо проектів переговорних рамок для України та Молдови та усний звіт про прогрес, досягнутий обома країнами. Про це, інформує Громадське радіо, йдеться у повідомленні Єврокомісії, повідомляє портал PromPolitInform. Рамки переговорів встановлюють… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: