У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Супрун відняла у тендерної мафії МОЗ понад 2 млрд грн. Кому ще перейшла дорогу в.о. міністра охорони здоров’я України?

Суспільство 07.02.2019
СУСПІЛЬСТВО_2019_02_07_Супрун_Ульяна_и_о_Министра_здравоохранения

З відставкою виконуючою обов’язки міністра охорони здоров’я Уляни Супрун «чудово» абсолютно все. І те, хто цей сир-бор ініціював. Одіозний народний депутат-радикал Мосейчук, ще той борець за справедливість. Як пожартували в мережі, у відставку Супрун відправив той, хто взяв хабар, а відправили ту, яка від хабарів відмовилася. І слушно вибрано час, коли активна передвиборна кампанія в розпалі, а тема є дуже благодатною для піару, повідомляє портал ПромПолітІнформ.

Прекрасний і привід для звільнення: Супрун звинувачували за подвійне громадянство і за те, що понад місяць перебуває в статусі «в.о.». Але це помітили тільки зараз. Ну, і рішення українського реформованого суду теж чудове: заборона виконувати функції міністра, але «перший заступник міністра може виконувати виключно ті повноваження міністра охорони здоров’я України, які були йому надані за дорученням такого Міністра».

Країна вже кілька днів намагається розібратися, що стоїть за відставкою на сьогоднішній день «головного реформатора» в Кабміні, і як завжди розділилася на два протилежні табори. Ламати списи немає сенсу, а потрібно розібратися, кому все це вигідно. Іншими словами, кому перейшла дорогу заокеанська реформаторша і чому нікому до неї не вдавалося хоч трохи вдихнути життя в багато років вмираючого совдепівського монстра, яким була українська державна медицина.

Багато експертів, нинішні і колишні чиновники, депутати вже висловилися з цього приводу. Табір противників Супрун докоряє, що вона не впоралася, «весь український народ проти її реформ», іноземка, без медичної освіти і досвіду роботи на таких посадах. Але  найбільш показовий коментар дала колишня глава комітету Верховної ради з питань охорони здоров’я та активний член команди Януковича Тетяна Бахтєєва: «в.о. міністра не знає і не розуміє української реальності ». Хто,як не пані Бахтєєва, є добре обізнаною, що причини справи Супрун якраз не у всіх вище перерахованих. І Супрун дуже добре розібралася в українських околомедичних  реаліях. Саме тому й отримала таку жорстку протидію з боку корупціонерів і лобістів від медичного бізнесу.

Не любити Супрун є досить багато причин у деяких тіньових ділків. Кроки, які вона здійснювала з самого початку медичної реформи, боляче вдарили по корупціонерах, які довгі роки бенкетували на бюджеті МОЗ.

Перше, що можна ставити до досягнень Уляни Супрун – це часткова перемога над тендерною корупцією в МОЗ. Завдяки тому, що тепер закупівлі медикаментів проводяться через міжнародні організації, Програма розвитку ООН, ЮНІСЕФ і британське агентство Crown Agents тільки за минулий рік дозволило заощадити для бюджету країни понад 2 млрд грн. Організатори корупційних схем, які діяли десятиліттями, позбулися величезних коштів! А таке не прощається. До речі, той же Квіташвілі, який декларував, що наведе в сфері закупівель порядок, швидко «поламав зуби» і змушений був піти з посади.

Друге – це старт власне самої медичної реформи. Напевно, в країні за 27 років не залишилося людей, яких би влаштовув той стан медицини, який був весь цей час. Кожен новий міністр, який приходить на посаду, розповідав, що треба міняти, а в підсумку ніяких змін не відбувалося, а ситуація тільки погіршувалася. Вона перша, кому вдалося запропонувати чіткий план виходу з медичного кризи і перейти до його реалізації. І зараз закінчений тільки перший етап. По суті, ще важко відчути позитивні зміни. Але вони є. І в зв’язку з цим дуже показовою є цифра, яка з’явилася в ЗМІ. На сьогоднішній день декларації з лікарями підписало понад 25 млн українців і 76% з них – довіряють своїм сімейним лікарям.

Третє, як наслідок попереднього. Реалізована ідея і створено Агентство з охорони здоров’я, яке просувала в.о. міністра і через яке буде здійснюватися фінансування роботи лікувальних установ. Ця організація сконцентрувала 90 млрд грн. Тепер, коли починається етап розподілу коштів, комусь дуже кортить стати «головним» в цій організації. І цей хтось може бути дуже близький до тих вищих чиновників держави, які публічно підтримують Супрун.

Четверте, про що мало хто говорить. У відставці Супрун можуть бути зацікавлені і монополісти ринку гемодіалізу і «чорні трансплантологи».

Ринок гемодіалізу в Україні – це величезні кошти, які щороку виділяються з бюджету. І, як багато в країні, він монополізований двома компаніями. А розкид цін за послугу гемодіалізу коливається досить істотно. Наприклад, за даними за 2015 рік, найнижча ціна була в Полтавській області – 911 грн, а найбільша – в Луганській – 1980. Тобто, на одну і ту саму послугу різниця в ціні могла бути вище реальної на 217%.

В цьому ж році на потреби людей з захворюванням нирок було виділено близько 1 млрд грн. Але минулого року з ініціативи Супрун був введений єдиний тариф на процедуру гемодіалізу, і тепер монополістам дуже складно встановлювати ціни із «стелі». А вже в минулому році в різних регіонах ціна комплекту витратних матеріалів варіювалася від 1630,86 до 1835,53 грн: Запорізька – 1630,86 грн – 1799,00 грн; Хмельницька – 1841,87 грн, Чернігівська – 1835, 53 грн. Всі закупівлі проходять через систему Prozorro і замовник ніяк не впливає а ні на вибір постачальника, а ні на його цінову політику.

Більш того, з початком цього року починається впровадження системи трансплантології. В Україні мають запрацювати трансплант-координатори та Єдина державна інформаційна система трансплантації. Це передбачено законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони здоров’я та трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людини» і дозволить істотно збільшити кількість трансплантацій і врятувати в рази більше життів. Що також сильно б’є по ринку «чорної» трасплантології. Крім того, без пересадки, роботу органів підтримують медикаментозно або апаратно, що  також на руку виробникам, дилерам і продавцям медикаментів. Вони  також не зацікавлені в тому, щоб запрацювала прозора система трансплантології в країні.

Одним словом, те, що пропонує Уляна Супрун – це цивілізована система, яка успішно функціонує в усьому світі. Як би там не було, Супрун вдалося зробити дуже багато. І якщо недоброзичливці доб’ються свого і не дадуть довести розпочате до кінця – нас усіх і українську медицину чекають довгі роки животіння і занепаду, без надії на краще.

11 лютого Кабмін оскаржить рішення про відсторонення Уляни Супрун від виконання обов’язків міністра охорони здоров’я.

Микола Подільський

Інші матеріали розділу Суспільство

Ветерани й ветеранки мають можливість безкоштовно оволодіти новою професією

Ветерани, ветеранки та члени їхніх родин, які шукають роботу, можуть скористатися можливістю пройти безплатне навчання на нову спеціальність — соціальний працівник. Про це повідомили у Міністерстві соціальної політики України, передає портал PromPolitInform. Для отримання цієї нової професії в Державній службі центрів зайнятості… Продовження…


В Україні досі понад 8 тисяч церков Московського патріархату: де найбільше

В Україні залишається понад 8 тисяч церков, які належать до Української православної церкви Московського патріархату. Лише 22 з них прямо вказують свою приналежність у найменуванні, повідомляє “Опендатабот”, інформує портал PromPolitInform. За даними Єдиного державного реєстру, 8097 церков все… Продовження…


Литва планує до кінця року побудувати шість підземних шкіл в Україні

Литва в рамках допомоги Україні у відновленні планує до кінця поточного року побудувати шість підземних шкіл у Миколаївській, Одеській, Запорізькій, Сумській, Чернігівській, а також вірогідно Харківській областях. Як передає портал PromPolitInform, про це інтерв’ю Укрінформу… Продовження…


«Вишиваємо Перемогу»: з’явився проморолик до Всесвітнього дня вишиванки

Українці продовжують у важких боях виборювати право на свою незалежність і свободу Організатори Всесвітнього дня вишиванки презентували тематичне промо відео до свята, яке цьогоріч відзначатимуть 16-го травня. Улюблене свято мільйонів українців, яке засвідчує національну ідентичність і збереження… Продовження…


Фондом All4Ukraine за час своєї роботи акумульовано та доставлено на передову допомоги на понад 72 мільйони гривень

Нещодавно волонтери All4Ukraine стали одними з головних популяризаторів ініціативи чеського уряду про збір коштів на артилерійські снаряди для українського війська у Словаччині, де народ країни на відміну від свого уряду, активно долучився до допомоги українським… Продовження…


Верховна Рада прийняла важливий закон про пенсії українців, які працювали за кордоном

Сьогодні, 25 квітня, Верховна Рада України ухвалила у цілому закон про пропорційне обчислення страхового стажу особам, які працювали за межами України. Зміни стосуються понад двох мільйонів пенсіонерів: майбутніх і діючих. За прийняття в цілому законопроєкту №… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: