У Києві
UA | RU
Prompolitinform

АМКУ в кінці листопада оприлюднить результати першого етапу дослідження по ринку електроенергії

ЕнергетикаНовини 02.11.2015
55

АМКУ в кінці листопада оприлюднить результати першого етапу дослідження по ринку електроенергії, і зокрема, про роль “ДТЕК”  на ринку електрогенерації.

Про це розповів в інтерв’ю ZN.UA глава відомства Юрій Терентьєв.

Як зазначається, ще в середині літа Комітет почав комплексне дослідження ринку енергетики, результати пообіцяли надати через 3 місяці.

Станом на сьогоднішній день глава АМКУ оцінив їх як “проміжні”.

Комітет отримав та проаналізував інформацію від більш ніж 200 суб’єктів господарювання, НКРЕКП, Міненерговугілля, експертів ринку.

“Відразу скажу, замахнулися ми сильно. Наш основний фокус був на електрогенерації. Ми плануємо резюмувати перший етап нашого дослідження та презентувати у другій половині листопада. Інформація у нас вже є, її багато, ми її аналізуємо в контексті релевантних для нас справ”, – розповів Терентьєв.

Терміни завершення розслідування залежать “від повноти і швидкості надання інформації суб’єктами”, зазначає він.

Комітет зможе визначитися зі своєю позицією з цієї справи ближче до кінця 2015 року, однак завершити її вийде не раніше 2016 року.

“Тема складна, все дуже непросто. Я думаю, що до кінця року наша позиція у цій справі буде ясна. Сама вона, природно, закінчиться дещо пізніше”, – заявив глава АМКУ.

“Що ми дізналися? Що можливості імпорту електроенергії обмежено технічно. Що рівень концентрації ринків електроенергії та енергетичного вугілля високий, як і рівень державного адміністративного впливу. Що встановлення окремих показників системи державою відбувається не прозоро”, – розповідає Терентьєв.

У зв’язку з цим АМКУ вже рекомендував НКРЕКП опублікувати порядки формування прогнозованої оптової ринкової ціни на електроенергію і граничної ціни системи.

Терентьєв також обіцяє, що “скоро” комітет надасть свої висновки про фактори, що стримують розвиток конкуренції на ринку енергетичного вугілля та електроенергії.

У тому числі щодо створення конкурентних умов торгівлі вугіллям, продажу виробленої електроенергії в оптовий ринок і кінцевим споживачам, а також доступу до послуг мереж.

Він пояснив, що розслідування проти “ДТЕК” було розпочато на підставі заяви НКРЕКУ, про те, що “ДТЕК” зловживає монопольним становищем.

Обґрунтовуючи позицію при відкритті справи, АМКУ виходив “з тієї інформації, яку зібрав у рамках розпочатого дослідження”.

Як пояснив Терентьєв, ДТЕК, “грубо кажучи”, звинувачують у шантажі – в тому, що він прагне підвищити ціну допомогою загрози створення дефіциту: “Звинувачення на адресу ДТЕК навесні, перебої в електропостачанні, які були взимку 2014/15 років, лягли в основу звинувачень.

Зокрема завищена собівартість – ДТЕК вимагає підвищення цін, але НКРЕ говорить про те, що у “ДТЕК” не прозоро сформовано собівартість і фактично ті збитки, які нібито несе ДТЕК, що виникли із-за її деформації”.

Теги:

Інші матеріали розділу ЕнергетикаНовини

Компанія, якій належить сервіс PornHub, зареєструвалася платником ПДВ в Україні

Компанія Ethical Capital Partners, яка володіє одним із найпопулярніших порносайтів у світі PornHub, зареєструвалася платником ПДВ як постачальник електронних послуг в Україні. Про це повідомив голова парламентського комітету з податків та фінансів Данило Гетманцев, передає портал… Продовження…


В Україні запустили новий поїзд з важливим маршрутом

“Укрзалізниця” запустила швидкісний поїзд Інтерсіті+ із Києва до Одеси. Щоправда, поки що у тестовому режимі – поїзд курсуватиме тимчасово, з 3 по 5 травня. Про це повідомили у самій компанії, інформує портал PromPolitInform. Там зазначили: квитки вже доступні… Продовження…


Макрон назвав умови для введення військ в Україну

Наша стратегічна мета – щоб Росія ніколи не могла перемогти в Україні, зазначив Еммануель Макрон. Президент Франції Еммануель Макрон не змінив своєї думки щодо можливості введення західних військ в Україну. Це можливо за двох умов,… Продовження…


ВМС прийняли на озброєння два естонських патрульних катери (ФОТО)

Військово-морські сили ЗСУ прийняли на озброєння два патрульні катери, які надала Естонія. Вони отримали назву “Ірпінь” та “Рені”. Про це повідомляє  ВМС ЗСУ у Facebook, інформує портал PromPolitInform. Українські військові провели ритуал підняття Військово-морських прапорів. У церемонії взяли… Продовження…


Міноборони розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

У Міністерстві оборони України відбулося стартове засідання робочої групи з розробки моделі Системи інтегрованої оборони, яка спрямована на посилення військової, геополітичної та економічної спроможності України. Про це повідомляє портал PromPolitInform  з посиланням на Міноборони України. За даними міністерства,… Продовження…


Україна готує ще сім безпекових угод із партнерами – Володимир Зеленський

Україна готує ще сім нових двосторонніх безпекових угод, зокрема зі Сполученими Штатами. Про це, передає Укрінформ, сказав у вечірньому зверненні Президент України Володимир Зеленський, інформує портал PromPolitInform. «Сьогодні день, присвячений нашій міжнародній роботі – тим результатам, які… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: