У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Нацкомісія знову підвищила оптово-роздрібну ціну електроенергії для промисловості

Енергетика 25.06.2016
55

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, підвищила оптово-ринкову ціну електроенергії для промисловості до 1,358 гривень з першого липня.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив колишній член НКРЕКП Андрій Герус.

“Після введення ротердамської формули визначення оптово-ринкова ціна (ОРЦ) зросла: з 1 травня з 1,178 грн до 1,237грн (+5%), з 1 липня до 1,280 грн, з 01 жовтня до 1,319 грн. Тобто сумарно +12%. Це означало очікуваний ріст тарифу для промисловості біля +15%”, – зазначив він.

За словами Геруса, сьогодні Комісія переглянула своє рішення і ще додатково підняла ОРЦ.

“Тепер: з 1 липня – 1,358 грн, з 1 жовтня – 1,490 грн. Тобто сумарно +26% до квітневої ОРЦ, яка вже тоді була на 20%-30% вище європейських цін. Тепер це означає, що ріст для промисловості буде не 15%, а, мабуть, всі 30%”, – додав Герус.

У свою чергу, голова НКРЕКП Дмитро Вовк зазначив, що основна причина зміни ОРЦ – істотне зниження вироблення АЕС (-10%) відповідно до фізичного балансу.

“При розрахунку враховано зниження на US$3/т і зміцнення курсу з 25,3 до 24,9. Тому ціна вугілля знижена до 1393 грн/т відповідно зі світовими цінами, відповідно і тарифи ТЕС були знижені”, – написав Вовк.

Як відомо, у березні Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

Відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою “вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну”.

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне “Центренерго”, стали продавати електроенергію на 15-20% дорожче.

З урахуванням ПДВ новий тариф для них становитиме близько 130 копійок за 1кВт/год. До цього він становив 118 копійок за 1кВт/год.

За даними експертів, ціна вугілля за формулою “Роттердам +” становить 63 долара за тонну, тоді як ціна за тонну вугілля без формули становить 44,2 долара за тонну.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, закликала Міністерство енергетики і вугільної промисловості запровадити рентну плату на видобуток вугілля.

Інші матеріали розділу Енергетика

Укренерго: У суботу, 18 травня, графіки обмежень застосують виключно для промислових споживачів

У суботу, 18 травня, графіки обмеження потужності діятимуть виключно для промислових споживачів. Відключення населення не плануються. Про це повідомляє пресслужба Укренерго у Telegram, передає портал PromPolitInform. Згідно з планом, графіки обмеження потужності будуть застосовуватися лише… Продовження…


«Укренерго» запровадило графіки відключень електроенергії на 17 травня

17 травня по всій Україні для побутових та промислових споживачів знову запровадять графіки погодинних відключень. Про це інформує портал PromPolitInform, посилаючись на повідомлення «Укренерго». Як зазначили енергетики, обмеження діятимуть з 00:00 до 08:00 та з 19:00 до… Продовження…


По всій Україні вимикають світло за графіками: більшу частину доби – дефіцит

Більчу частину доби в енергосистемі зберігається значний дефіцит електроенергії, в усіх регіонах діють графіки погодинних відключень. Про це повідомляє пресслужба НЕК “Укренерго”, інформує портал PromPolitInform. “Більшу частину доби в енергосистемі зберігається значний дефіцит електроенергії. Диспетчерський центр “Укренерго” довів… Продовження…


В Україні 16 травня застосують відключення світла за графіками — Укренерго

16 травня по всій території України обмежать постачання електроенергії для побутових та промислових споживачів. Відключення здійснюватимуться за графіками. Про це у середу, 15 травня, повідомили в Укренерго, інформує портал PromPolitInform. У компанії зазначили, що графіки погодинних відключень діятимуть 16 травня з 00:00 та впродовж доби. Як пояснили в Укренерго,… Продовження…


«Укренерго» прогнозує відключення світла по Україні ввечері 15 травня

В енергосистемі України через похолодання значний дефіцит. У вечірні години 15 травня можливе застосування аварійних відключень електроенергії для промисловості і побутових споживачів. Про це повідомляє Укренерго, інформує портал PromPolitInform. У компанії зазначили, що з шостої години ранку… Продовження…


Україна продовжує залучати аварійну допомогу з енергосистем ЄС

У вівторок, 14 травня, на запит України здійснювалося аварійне постачання електроенергії, при цьому залучення аварійної допомоги передбачається і у години вечірнього максимуму споживання електроенергії. Про це, передають Українськi Новини, повідомляє Міністерство енергетики, інформує портал PromPolitInform. Згідно… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: