У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Представники хімпрому і агросектора домовилися продовжити діалог по цінам на міндобрива

Аналітика 08.10.2016
55
Вчора в Києві з ініціативи Української аграрної конфедерації (УАК) відбувся круглий стіл за участю представників хімічної галузі, аграріїв і чиновників щодо ситуації на ринку мінеральних добрив, цін на них і загрози підвищення мит на імпорт деяких азотних добрив з РФ, повідомляє Hubs.

Як пояснив президент УАК, народний депутат України Леонід Козаченко, сьогодні українських селян всерйоз схвилюваj питання цінової ситуації на вітчизняному ринку міндобрив, в той час як на умовах FOB та частина азотних добрив, яка йде на експорт, коштує дешевше. Це відбувається на тлі спроб ввести нові обмеження на імпортні поставки карбаміду і карбамідно-аміачної суміші (КАС) з РФ. Тому для публічного обговорення та пошуку компромісу з підготовки меморандуму були запрошені хіміки, аграрії, представники АМКУ, МінАПК та ін. «Я думаю, ми знайдемо порозуміння і приймемо виважене рішення, яке всім нам допоможе вирішити цю проблему», – зазначив пан Козаченко.

За словами глави Союзу хіміків України Олексія Голубова, хімічна галузь країни опинилася в непростому положенні, і «питання стоїть: а чи буде виробництво мінеральних добрив у нас в Україні або ми його знищимо?» «Газ ми купуємо по $275. У наших колег-росіян (російських компаній хімпрому. – Ред.) – $80, фосфор у нас в 2,5 рази дорожче, калій – більш, ніж в два рази, і, звичайно ж, конкурувати в таких умовах дуже і дуже складно», – поскаржився він.

Як варіант формули для внутрішніх цін на азотні добрива, на яку хіміки могли б піти, підписавши з українськими аграріями меморандум, озвучив присутній на зустрічі директор по комплаенс Group DF Ігор Гольченко. За основу він запропонував при розрахунках виходити з витрат українських компаній хімпрому на виробництво добрив і коливань ринкової вартості газу. «При ціні газу в $250 вартість блакитного палива при виробництві селітри становитиме $170 за тонну. Це без урахування рентабельності, електроенергії, просто газ… », – уточнив він.

Тобто, за розрахунками хіміків, при вартості газу в $250-260, ринкова ціна, наприклад, на селітру на внутрішньому ринку повинна складати приблизно $225-230 за тонну.

«Хіміки і аграрії насправді – в одному човні. Ми зацікавлені в тому, щоб агросектор отримував високий дохід. З іншого боку, ми розуміємо: добрива, які виробляються в Україні, є неконкурентоспроможними з російськими по тій простій причині, що у нас різні ціни на газ. Газ – основна сировина для виробництва азотних добрив. Відповідно, маючи на ринку дешевого виробника з РФ, ми даємо йому можливість технічно переозброїтись, а ми в цій ситуації (хіміки) виживаємо», – підкреслив топ-менеджер Group DF.

Однак з таким підходом щодо формули цін радикально не погодився заступник голови Всеукраїнської аграрної раді (ВАР) Михайло Соколов. На його думку, в такому випадку все одно вартість і розрахунки будуть не зовсім прозорими і зрозумілими, а суму витрат виробники, наприклад, в структурі цін на свою продукцію можуть збільшувати не тільки по газу, але і, крім рентабельності, «накручувати» вартість по доставці, зберіганні продукції, оплаті праці працівників хімпідприємств та інше.

В якості альтернативи Соколов запропонував проаналізувати ціни на світових ринках на міндобрива, і вже потім на їх підставі виходити на якусь формулу в меморандумі за вартістю добрив для українського ринку, яка влаштовувала б усі сторони. Так, заступник голови ВАР в якості альтернативи запропонував глибоко проаналізувати ціни на FOB Балтика, арабських країн Перської затоки, Північної Африки і країн ЄС і вийти на зрозумілу для всіх прозору формулу для українського ринку.

«Ми (аграрії. – Ред.) концептуально вважаємо неправильним розрахунок ціни від витрат. Так, можливо, ви (хімпром. – Ред.) працюєте в збиток. Але у нас теж є витрати. Давайте ви встановите ціну від витрат, і ми теж встановимо ціну від витрат – на цукор, молоко, м’ясо, ще й з урахуванням рентабельності. Тоді всі повинні працювати в рівних умовах. Але виходить так, що ви встановлюєте ціни від ваших витрат, а ми – ні. Так не можна», – сказав він, підкресливши, що «ми не зможемо погодитися з тим, щоб було встановлено, що ціна на внутрішньому ринку, тому що у вас такі витрати, була вище, ніж ціна, за якою ми могли б завезти з інших країн».

Також Соколов додав, що запропонована сьогодні редакція проекту меморандуму містить і деякі інші спірні положення. І в такій редакції ВАР його не підпише.

Крім того, за його словами, немає ніяких гарантій, що після підписання документа і узгодження формули за ринковою ціною на добрива для українських споживачів завтра влада не почне антидемпінгові розслідування проти нових імпортерів-постачальників або інших країн «для захисту українських виробників і ринку». Також заступник голови ВАР вказав на те, що за умови пошуку оптимальної ринкової формули і в разі введення нових мит на карбамід та КАС з РФ необхідно буде налагодити поставки з інших країн, а на це потрібен час. На його думку, з урахуванням переорієнтації логістики, специфіки закупівель та диверсифікації доставок українському ринку може знадобитися не один рік.

У свою чергу заступник директора департаменту – начальник відділу ринку споживчих товарів АМКУ Євген Мельниченко прояснив, що відомство не може давати загальну оцінку калькуляції ринкової або неринкової ціни, коментувати, справедлива вона чи ні і т.д. «Ми не хочемо на себе брати таку роль і не повинні цього робити. Фактично ринок повинен сам встановити такі критерії правил, за якими він буде функціонувати. І чим менше буде тут обмежень, тим більше шансів, що він буде розвиватися. Перевіряти формулу – не в наших повноваженнях. Ми не контролюємо ціни, а займаємося контролем вартості суб’єктів природних монополій – постачальників електроенергії, газу, води… Комітет тільки визначає монополіста на певному ринку, і тоді, якщо є підстави, то застосовуються заходи», – сказав він, закликавши представників бізнесу самим домовлятися, а не чекати від АМКУ дозволу на якусь ринкову формулу або її оцінку.

Крім того, він нагадав, що АМКУ зараз продовжує розгляд справи щодо зловживань на українському ринку міндобрив з боку вітчизняних виробників, «тому що ми бачили ознаки монополізму і вже зараз аналізуємо їх дії». «У рамках справи, якщо ми, наприклад, бачимо, що суб’єкт відноситься до монополії, ми аналізуємо його витратну частину, калькуляцію, і в рамках конкретної справи ми можемо дати таку оцінку. Вона не буде показником, щоб весь ринок орієнтувався на цього суб’єкта, який є відповідачем», – зазначив він, не уточнюючи при цьому, коли завершиться саме розслідування.

Під кінець непростого бурхливого обговорення положень меморандуму Леонід Козаченко запропонував учасникам дискусії спільно ще більш детально вивчити і проаналізувати ціни на світових ринках на мінеральні добрива і все-таки наступного тижня спробувати виробити оптимальну формулу для українського ринку, яка б влаштувала всіх, щоб вийти на кінцеву редакцію документа, яку б підписали і хіміки, і аграрії.

Г-н Гольченко погодився продовжити дискусію, але з умовою, що при аналізі світових цін не буде враховуватися ціна на добрива на FOB Чорне море, оскільки вона не підходить для внутрішнього українського ринку і «не є коректною».

Як відомо, в кінці вересня міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі продовжила строк проведення антидемпінгового розслідування щодо імпорту деяких азотних добрив з РФ до 27 грудня 2016 р.

Раніше агентство «ААА» оприлюднило результати дослідження ситуації на аграрному ринку. Згідно зі звітом, внутрішні ціни на азотні добрива в Україні вище експортних, за рахунок чого аграрії, наприклад, в 2015 р. переплатили постачальникам близько $187 млн. Українські аграрії звернулися до Кабміну з відкритим листом, в якому виступили проти обмеження імпорту азотних добрив шляхом введення імпортних мит, і закликали скасувати вже діючі (на аміачну селітру).

У 2014 р. за скаргою підприємств групи Ostchem (підконтрольний Group DF Дмитра Фірташа) були введені антидемпінгові мита на імпорт аміачної селітри з Росії, а зараз, з червня 2015 року, за новою жолобою Україна проводить антидемпінгове розслідування щодо імпорту карбаміду і КАС.

Як прокоментували раніше в Ostchem, не можна порівнювати внутрішні ціни з експортними на «FOB Чорне море», оскільки останні є індикатором цін російських виробників і збиткові для українських хімпідприємств.

У свою чергу в АМКУ повідомляли, що відомство продовжує антимонопольне розслідування на українському ринку добрив. Зараз комітет вивчає перекіс цін на аміачну селітру за скаргою Полтавського ГЗК і вже побачив ознаки монопольного становища двох хімпідприємств групи Ostchem на українському ринку карбаміду.

Фото: прес-служба УАК

Інші матеріали розділу Аналітика

Розвідка Естонії про ситуацію на фронті: окупанти зазнають великих втрат у боях за Часів Яр

Розвідувальний центр Сил оборони Естонії констатує, що ситуація на фронті в Україні залишається складною: окупаційні війська РФ мають певні успіхи, хоча й зазнають значних втрат, тоді як ЗСУ відчувають брак боєприпасів. Як інформує портал PromPolitInform,… Продовження…


Половина французької молоді готова воювати в Україні, щоб захистити Францію – опитування

У Франції провели опитування, яке свідчить про те, що 51% молоді країни готові брати до рук зброю та воювати в Україні, якщо це буде потрібно для захисту інтересів їхньої держави. Це випливає з результатів опитування,… Продовження…


Росіяни посилюють «пропаганду страху»: поширюють нові фейки про «підготовку здачі Харкова»

Росіяни, завдаючи терористичних ударів по Харкову, водночас посилюють «пропаганду страху» та спроби інформаційного впливу на цивільних мешканців міста. Як передає портал PromPolitInform, про це йдеться у повідомленні Центру протидії дезінформації. Пропагандистські ресурси рф продовжують інформаційну кампанію… Продовження…


Опитування показало, скільки українців довірили б владу військовим

45% українців готові після закінчення війни підтримати політсилу, що складалася б з військових. Як повідомляє UA.NEWS, про це свідчить опитування соціологічної служби Центру Разумкова, яке проводилось 21 – 27 березня, передає портал PromPolitInform. Згідно з результатами опитування,… Продовження…


У ЦПД розповіли деталі спецоперації Росії «Майдан-3»

Наразі Росія проводить інформаційну кампанію, що складається з низки тез, а саме: відсутність виборів в Україні, дискредитація головнокомандувача Збройних Сил України, а також мир за будь-яку ціну. Про це, повідомляє Ліга.net, розповів керівник Центру протидії… Продовження…


У Польщі поступово зростає підтримка участі польських військ у війні в Україні – ЗМІ

У польському суспільстві поступово починає зростати підтримка ідеї щодо можливої участі польських військ у війні в Україні. Про це, передає Укрінформ,  повідомляє польське видання RMF24, звертаючи увагу на останнє соцопитування центру United Surveys «Яку допомогу Польща… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: