У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Експерти про головні економічні показники в Україні на другий квартал 2019 року

Прогнози 07.04.2019
1493102876-1038-3-640x394

У експертів різне бачення головних економічних показників в країні на другий квартал 2019 року. Так, вони бачать різні тенденції за цінами на бензин і газ, за держборгом і курсом долара, зате всі обіцяють зростання зарплат і цін, зниження безробіття. Свій прогноз економічної ситуації представили глава Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський, аналітик агентства MPP Consulting Павло Мельник, директор енергопрограм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський, а також старший аналітик ГК Forex Club Андрій Шевчишин.

Про це пише «Сегодня», повідомляє портал ПромПолітІнформ.

Всі експерти прогнозують прискорення інфляції: за квітень-липень ціни виростуть в середньому на 2,5%. На думку Забловського, основними факторами зростання цін стануть: збільшення тарифів на комунальні та транспортні послуги, індексація соціальних виплат, монетизація субсидій, подорожчання імпортних товарів. Шевчишин говорить, що “комуналка”, а також тютюн і алкоголь стануть ключовими драйверами.

“Але так як отопсезон закінчується, вплив компослуг виявиться меншим, ніж раніше”, – оцінив Шевчишин.

Забловський зазначив, що виростуть зарплати.

“Середня зарплата в II кварталі складе близько 9350-9500 грн, – вважає Забловський. – Її збільшення пов’язане з індексацією зарплат в корпоративному і державному секторі, а також з необхідністю утримувати персонал на тлі відтоку кадрів за кордон. При цьому темпи зростання реальної зарплати залишаться нижче темпів інфляції “.

Решта експертів впевнені, що зарплати стануть набагато більше до липня: від 10 000 грн, на думку Мельника, до 10 500 грн, за оцінками Землянського.

За прогнозами, курс гривні залишиться в межах 27-28 грн/$. Але якщо не втрутиться політичний фактор.

“Залишаються високими ризики подальшої девальвації гривні в разі загострення політичної ситуації в країні після президентських виборів”, – побоюється Забловський.

Шевчишин назвав такі головні чинники впливу на курс: результати виборів, ризик дестабілізації після них ситуації на Донбасі, світові ціни на ключові експортні товари України.

“Передумов для різкого зниження цін на метал, руду і зерно в другому кварталі не видно, а у Нацбанку достатньо валютних резервів для згладжування девальваційних процесів”, – заперечує Землянський.

Держборг в середньому складе 2,05 трлн грн (мінус 600 млрд грн). Експерти кажуть, що його знизять виплати за зовнішнім і внутрішнім держборгом, але збільшать запозичення по ОВДП.

За ціною на енергоносії думки розходяться. Землянський і Мельник впевнені, що бензин подорожчає, а газ подешевшає.

“На євроринку триває зростання цін на нафтопродукти, тому, швидше за все, ціни на бензин підуть вгору, до 32-33 грн/л А-95. А ось ціна імпортного газу впаде до $180-200 за тис. Куб. М, так як “низький сезон”. Еврокомпаніі будуть розпродавати залишки газу з ПСГ перед новим сезоном закачування “, – роз’яснив Землянський.

Забловський і Шевчишин очікують, що стабільний курс гривні плюс очікуване ними падіння цін на нафту на світових ринках “заморозять” ціни на бензин і у нас.

Всі експерти прогнозують сезонне зменшення кількості незайнятих рук.

“Зниження рівня безробіття пов’язане зі збільшенням пропозиції сезонної роботи, а також зростанням вільних вакансій через тривалу трудову міграцію”, – стверджує Забловський.

Шевчишин і Землянський уточнили: нові робочі місця з’являться в агросекторі і будівництві. Так, безробітних за три місяці стане на 0,8-1,5% менше, ніж в I кварталі, залишиться приблизно 1,5-1,6 млн чол.

Реальні показники в I кварталі виявилися байдужнішими за прогнози. Долар вийшов дешевше на 4%, паливо – на 10%, газ – на 28%. Середні зарплати збільшилися, як і передбачали аналітики, – майже до 9500 грн при прогнозі 9560 грн. Вірними виявилися прогнози за рівнем держборгу, безробіття і інфляції. За підсумком в першому кварталі 2019 року консенсус-прогноз експертів був менш точним, ніж в IV кварталі 2018 року – 64% проти 71%, тобто збіглися з урахуванням курсу долара чотири-п’ять пунктів з семи.

В уряді і Національному банку України вважають, що впоратися з виплатами по державному боргу країні допоможуть нові – більш дешеві – кредити. Зокрема, очікується надходження ще двох траншів від Міжнародного валютного фонду.

Нагадаємо, НБУ прогнозує інфоляцію 6,3% за підсумками 2019 року, а аналітики Morgan Stanly – стрімке падіння гривні в 2019 році.

Інші матеріали розділу Прогнози

«Епіцентр Агро» створив математичну модель для прогнозування врожайності

В «Епіцентр Агро» цьогоріч зробили математичну модель, що дозволяє, – знаючи заплановану культуру, – спрогнозувати, яку врожайність на цьому полі залежно від його групи буде отримано. Про це, передає The Ukrainian Farmer, розповів керівник відділу агрохімічних… Продовження…


Українці як етнос можуть зникнути на території України. Вчений-демограф приголомшив підступним планом РФ

Науковець пояснив, що таке «демографічне захоплення територій». Заступник директора з наукової роботи Інституту демографії та проблем якості життя НАНУ Олександр Гладун вважає, що у випадку, якщо Росія захопить Україну, то українці, як етнос можуть зникнути…. Продовження…


Перспективи глобального зростання у 2024 році. На скільки зросте економіка України

У МВФ вважають, що у 2024 році загальний світовий показник зростання економіки буде несуттєвим. Водночас зростання ВВП деяких країн Африки входитимуть до 10 країн із найкращими результатами, а Україна – матиме один із найкращих показників… Продовження…


Буде прискорення. Нацбанк прогнозує зростання інфляції 2024 року

Відновлення української економіки цього року сповільниться до 3,6%. В перші місяці 2024 року інфляція в Україні залишатиметься близькою до поточних рівнів, але помірно зросте у другому півріччі й до кінця року становитиме 8,6%. Про це йдеться… Продовження…


В Україні прогнозують зростання вартості землі на 40%

За понад два роки з моменту відкриття ринку сільгоспземель в умовах повномасштабної війни росії проти України вартість землі зросла на 10%, що еквівалентно зростанню вартості потенційної застави на $5,5 млрд. Враховуючи чинний коефіцієнт ліквідності сільгоспділянок… Продовження…


Тариф на електроенергію в Україні можуть підвищити вдвічі

Нардеп та член парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк офіційно підтвердив, що тариф на електроенергію в Україні може сягнути майже 6 гривень. Про це повідомляє Телеграф, інформує портал PromPolitInform. Депутат звернув… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: