У Києві
UA | RU
Prompolitinform

«НАТО на вашому боці». Про що говорив генеральний секретар НАТО у Верховній Раді

Політика 31.10.2019
Stoltenerg-u-Radi-620x360

Виступ Йенса Столтенберга в українському парламенті тривав трохи більше десяти хвилин, але гучні оплески від народних депутатів звучали не раз.

Про це повідомляє УНІАН, інформує портал ПромПолітІнформ.

УНІАН прослухав звернення генсекретаря НАТО до наших депутатів і зробив короткий «конспект» його рекомендацій для України.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг знаходиться в Україні другий день, в рамках візиту до нашої країни Північноатлантичної ради НАТО. Минулого разу він виступав у сесійній залі Верховної Ради ще влітку 2017 року. І це був, в принципі, перший виступ Генсека НАТО в українському парламенті.

Тоді Столтенберг цитував з трибуни вірші Тараса Шевченка: «І не все одно мені, як Україну злії люди присплять, лукаві, і в огні її, окраденую, збудять. Ох, не однаково мені …», – відзначаючи, що: «НАТО теж не все одно, тому ми і стоїмо з вашою країною з часу відновлення незалежності». Цитування українських класиків закінчилося гучними оплесками в залі парламенту.

Під час нинішнього виступу в Раді Йенса Столтенберга оплески також звучали не раз. Свою промову Генеральний секретар НАТО почав з того, що новий президент і парламент відкривають нові можливості для України. В тому числі, можливості приймати необхідні для успішних реформ, але складні рішення: «Багато серед вас – новообрані, і це ваша можливість бути рішучими».

Столтенберг згадав, що сам був депутатом парламенту, тому розуміє всю складність цієї роботи. Особливо, в важкі для країни часи. Він підкреслив, що разом з ним в Києві зараз перебувають представники всіх країн-членів Альянсу (двадцять дев’ять представників Північноатлантичної ради, а також представник Македонії, яка незабаром стане 30-м членом): «Кожна країна-член НАТО підтримує вас. НАТО – на вашому боці ».

Також він нагадав, що незаконною анексією Криму Росія не тільки зробила важкий удар по Україні, але підірвала світ і стабільність у всій Європі.

«НАТО ніколи не визнає незаконну анексію Криму. Ми закликаємо Росію повернути контроль над півостровом Україні і припинити свої дії по дестабілізації на Сході України. Всі члени НАТО єдині в своєму засудженні російського поведінки», – зазначив він.

Генеральний секретар НАТО вважає, що обмін утримуваними особами, крім зусиль в «нормандському форматі» можуть привести до повного виконання Мінських угод. Столтенберг підкреслив, що саме Росія несе відповідальність за реалізацію «Мінська», і повинна перестати підтримувати бойовиків на Сході України, вивести своє озброєння, щоб ОБСЄ отримало повний доступ до всієї української території, а також понести відповідальність за збитий «Боїнг».

Окремо Генсек привітав прагнення президента України Володимира Зеленського знайти мирний шлях вирішення військового конфлікту: «Протягом п’яти років цей конфлікт вбиває людей. Більше мільйона людей були змушені залишити свої будинки, а інші не можуть жити нормально. Стражданням потрібно покласти край».

Крім того, він звернув увагу, що НАТО продовжує надавати Україні практичну підтримку. Через Комплексний пакет допомоги для України допомагає реалізовувати реформи, вдосконалити і доводити до стандартів Альянсу системи командування і управління, кібербезпеки і медичної реабілітації. Також посилена допомога ВМС України в Чорному морі.

«Але наше партнерство – це не дорога з одностороннім рухом. Незважаючи на надзвичайно складні обставини вдома, Україна довела, що є надійним і ефективним партнером НАТО, беручи участь в місіях Альянсу по всьому світу. І я вам за це вдячний», – підкреслив Столтенберг.

Генсек переконаний: у новообраного парламенту є історична можливість змінити Україну на краще. «Ви зробили потужні перші кроки. Я з нетерпінням очікую впровадження закону про нацбезпеку, який був прийнятий в минулому році, з парламентським контролем над відомствами безпеки і оборони і реформою СБУ», – заявив Столтенберг, додавши, що підтримує прагнення України вступити в Альянс: «Двері НАТО залишаються відкритими».

Також Генеральний секретар НАТО розповів, як напередодні відвідав Одесу, побував у Національній морській академії, яку Альянс підтримує з початку анексії Криму. Зокрема, Північноатлантична рада побувала на чотирьох кораблях НАТО в гавані Одеси, на яких проходять практику українські курсанти. «Спілкуючись з курсантами, ми зрозуміли, що є величезні надії на краще майбутнє для України. І ми поділяємо спільні цінності, любов до демократії, повагу до прав людини та верховенства права», – додав він.

У своєму другому виступі перед народними депутатами України Столтенберг, як і два роки тому, процитував Тараса Шевченка: «Страшно впасти у кайдани і вмирати у неволі, але гірше – спати, спати і спати на волі».

Останніми словами Генерального секретаря НАТО в Раді були слова про свободу, як обов’язки діяти не тільки у власних інтересах, а в і

Останніми словами Генерального секретаря НАТО в Раді були слова про свободу, як обов’язок діяти не тільки у власних інтересах, а в інтересах всіх людей. Тому він закликав нардепів, незважаючи на їхню партійну приналежність, працювати заради всіх українських громадян. А НАТО буде поруч.

Інші матеріали розділу Політика

Зеленський розкрив перші подробиці про саміт миру, що пройде в швейцарському Бюргенштоку 15−16 червня

Президент України Володимир Зеленський заявив, що на першому Глобальному саміті миру, який відбудеться 15−16 червня в Бюргенштоці, Швейцарія, обговорять шляхи досягнення тривалого миру для України відповідно до Статуту ООН і норм міжнародного права. Про це він написав у Twitter (X), інформує портал PromPolitInform. За словами… Продовження…


Вступ до ЄС: президенти країн Балтії закликали почати переговори з Україною

Президенти Естонії, Латвії та Литви – Алар Каріс, Едгарс Рінкевічс і Гітанас Науседа – у зв’язку з 20-ю річницею приєднання країн Балтії до Євросоюзу закликали розпочати переговори щодо вступу України до цього блоку. Це, інформує… Продовження…


НАТО скликає військовий комітет, серед тем – Україна

Північноатлантичний Альянс 16 травня проведе засідання найвищого військового органу – Військовий комітет. В межах засідання також відбудеться зустріч Ради Україна-НАТО. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу НАТО, інформує портал PromPolitInform. Як розповіли у відомстві, на… Продовження…


Зеленський і Столтенберг обговорили ідею про фонд на 100 мільярдів для України

Україна схвалює ідею генсека НАТО про створення спецфонду Альянсу обсягом 100 млрд євро для підтримки української оборони, але зацікавлена у деталях функціонування такого фонду. Про це заявив президент України Володимир Зеленський на пресконференції після зустрічі з… Продовження…


Підсумки нового «Рамштайну»: яку допомогу отримає Україна

26 квітня у віртуальному форматі відбулась чергова, 21-а зустріч представників оборонних відомств Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн». Головним підсумком стало виділення США найбільшого пакета військової допомоги Україні. Про це повідомляє «Апостроф», посилаючись на… Продовження…


Президент США Джо Байден підписав закон про допомогу Україні (ВІДЕО)

Президент США Джо Байден підписав закони про надання допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню. Про це він заявив під час брифінгу у Білому домі, інформує портал PromPolitInform. 24 квітня американський президент підписав ухвалений Конгресом пакет законів, який передбачає виділення… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: