У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Євросоюз зробив заяву щодо обміну полоненими на Донбасі

Політика 16.04.2020
European union concept, digital illustration.

Європейський Союз привітав взаємне звільнення та обмін утримуваними особами, що відбулося сьогодні на Сході України.

Відповідну заяву, повідомляє Укрінформ, оприлюднено на сайті Європейської служби зовнішніх справ, інформує портал  PromPolitInfo.

«Це ще один крок до імплементації одного із заходів, що були погоджені під час саміту в нормандському форматі 9 грудня 2019 року. Європейський Союз очікує, що всі сторони продовжать роботу з імплементації Мінських домовленостей, включаючи ті, що виходять із рекомендацій, погоджених у нормандському форматі», – йдеться у зверненні.

Водночас, Євросоюз підтвердив підтримку роботи нормандського формату, ОБСЄ та Тристоронньої контактної групи.

«Повна імплементація Мінських угод є єдиним шляхом для досягнення стійкого та мирного врегулювання конфлікту на Сході України. Постійне припинення вогню – також у відповідь на глобальний заклик Генерального секретаря ООН Гутерреша – дасть змогу поновити впевненість та полегшити важку гуманітарну ситуацію», – йдеться у заяві.

У документі окремо наголошується на тому, що Росія та підтримувані нею збройні формування мають забезпечити вільний перетин лінії розмежування для СММ ОБСЄ, а також для персоналу Міжнародного комітету Червоного Хреста і доступ до всіх, хто все ще перебуває в ув’язненні.

«Європейський Союз залишається твердим у підтримці незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України», – наголошується у документі.

Як повідомлялося, в результаті взаємного звільнення 16 квітня на підконтрольну Україні територію повернулися 20 українських громадян, яких утримували на тимчасово окупованих територіях так званих ОРДО та ОРЛО.

Зокрема, 9 українців тривалий час утримувалися бойовиками на окупованих територіях Донецької області, а 11 – Луганської. Серед них – двоє українських військових. Обмін було здійснено на пункті пропуску «Майорське» на Донеччині та у районі міста Щастя на Луганщині.

Натомість на окуповані території виїхали 14 громадян. Взаємне звільнення утримуваних осіб відбулося у рамках формату «всіх на всіх».

Вперше обмін відбувся за формулою, коли Україна повернула більше осіб, ніж передала. У результаті операції обміну утримуваними особами в четвер, 16 квітня, загалом звільнено 38 осіб, 34 з них було передано, 4 – відмовились переходити до ОРДЛО.

Після повернення наші громадяни обов’язково пройдуть процедури обсервації та перевірки.

Це вже третій обмін за останні сім місяців. Попереднє взаємне звільнення осіб відбулося у грудні 2019 року, тоді додому повернулося 76 українців.

В Офісі Президента України поінформували, що тривають переговори про звільнення тих, кого утримують на території окупованого Криму та в Росії.

Інші матеріали розділу Політика

Зеленський розкрив перші подробиці про саміт миру, що пройде в швейцарському Бюргенштоку 15−16 червня

Президент України Володимир Зеленський заявив, що на першому Глобальному саміті миру, який відбудеться 15−16 червня в Бюргенштоці, Швейцарія, обговорять шляхи досягнення тривалого миру для України відповідно до Статуту ООН і норм міжнародного права. Про це він написав у Twitter (X), інформує портал PromPolitInform. За словами… Продовження…


Вступ до ЄС: президенти країн Балтії закликали почати переговори з Україною

Президенти Естонії, Латвії та Литви – Алар Каріс, Едгарс Рінкевічс і Гітанас Науседа – у зв’язку з 20-ю річницею приєднання країн Балтії до Євросоюзу закликали розпочати переговори щодо вступу України до цього блоку. Це, інформує… Продовження…


НАТО скликає військовий комітет, серед тем – Україна

Північноатлантичний Альянс 16 травня проведе засідання найвищого військового органу – Військовий комітет. В межах засідання також відбудеться зустріч Ради Україна-НАТО. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу НАТО, інформує портал PromPolitInform. Як розповіли у відомстві, на… Продовження…


Зеленський і Столтенберг обговорили ідею про фонд на 100 мільярдів для України

Україна схвалює ідею генсека НАТО про створення спецфонду Альянсу обсягом 100 млрд євро для підтримки української оборони, але зацікавлена у деталях функціонування такого фонду. Про це заявив президент України Володимир Зеленський на пресконференції після зустрічі з… Продовження…


Підсумки нового «Рамштайну»: яку допомогу отримає Україна

26 квітня у віртуальному форматі відбулась чергова, 21-а зустріч представників оборонних відомств Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн». Головним підсумком стало виділення США найбільшого пакета військової допомоги Україні. Про це повідомляє «Апостроф», посилаючись на… Продовження…


Президент США Джо Байден підписав закон про допомогу Україні (ВІДЕО)

Президент США Джо Байден підписав закони про надання допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню. Про це він заявив під час брифінгу у Білому домі, інформує портал PromPolitInform. 24 квітня американський президент підписав ухвалений Конгресом пакет законів, який передбачає виділення… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: