У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Нові санкції за вибори до Держдуми РФ, оборона та надра: які рішення ухвалили на засіданні РНБО

Політика 16.10.2021
danilov-1

Вчора, 15 жовтня, Рада національної безпеки і оборони України провела засідання, під час якого розглянули низку важливих питань. Серед них – план оборони, стратегія біобезпеки, санкції проти російських супермаркетів та осіб, які готували вибори до Державної думи РФ на тимчасово окупованих територіях України. Про це розповідає Факти ICTV, інформує портал PrоmPolitInform.

Які питання розглядали на засіданні Рада національної безпеки і оборони.

План оборони України

РНБО затвердила План оборони України, над яким працювали два роки. За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, документ надає відповіді на ті виклики, які стоять перед Україною.

Стратегія біобезпеки та біозахисту

Виклики – це болюча тема для України, тож Рада нацбезпеки та оборони затвердила стратегію біобезпеки та біозахисту. На думку Данілова, коронавірус та інші захворювання стали викликами для всього світу.

Нові санкції

Рада національної безпеки і оборони запровадила санкції проти 237 осіб, які готували вибори до Держдуми Російської Федерації на тимчасового окупованих територіях України.

Данілов не зазначив, хто саме потрапив до санкційного списку. Однак відомо, що йдеться про людей, які брали участь у голосуванні та забезпечували протиправні вибори у Криму.

Державна зрада

За словами Данілова, стан розслідування справ за статтею про державну зраду перебуває на контролі Ради національної безпеки та оборони України.

Він розповів, що з 2014 року загалом було 1,6 тис. справ за статтею 111 (Державна зрада) Кримінального кодексу. За цією статтею понад 400 людей наразі перебувають у розшуку.

« Великій кількості людей вже пред’явили звинувачення. У судах перебуває велика кількість справ», – зазначив Данілов.

Водночас не лише колишній президент Віктор Янукович став екс-посадовцем, проти якого відкрили кримінальне провадження за держзраду.

Російські супермаркети в Україні

Російська компанія Mere, яка до сьогодні працювала на території Білої Церкви, має остаточно піти з України. На думку Данілова, після засідання РНБО вона не зможе працювати на території України.

На запитання журналістів секретар РНБО уточнив, що компанія працювала у Криму, через що і потрапила під санкції Ради нацбезпеки та оборони.

Коронавірус в Україні

Данілов висловив і свій прогноз щодо піку пандемії коронавірусу в Україні. На його думку, він очікується на кінець цього місяця (з 20-25 жовтня до 4-5 листопада).

Секретар РНБО зазначив, що під час пікового періоду близько 50-52 тис. людей можуть перебувати у лікарнях, що стане викликом для медичної системи України.

Ціни на газ

Стало відомо, коли РНБО може ухвалити рішення про державне регулювання цін на газ. За словами Данілов, у разі необхідності Рада нацбезпеки і оборони ухвалить відповідні рішення, а питання наразі перебуває на контролі.

Арбітражний трибунал

РНБО та президент також відстежують питання щодо затримання українських військово-морських суден та членів їхніх екіпажів. Данілов наголосив, що уряд відстоюватиме інтереси української держави.

Українські надра

Під час засідання розглянули питання щодо справ та додаткових заходів щодо посилення державного нагляду у сфері надрокористування.

За словами Данілова, надходження від цієї структури у 2020 році склали 28,9 млрд грн, однак цього року уряд очікує щонайменше 50 млрд грн.

Секретар РНБО додав, що з 1 листопада почне працювати публічний портал, на якому публікуватимуть інформацію щодо компаній у сфері надрокористування та виданих ліцензій.

Інші матеріали розділу Політика

Президент США Джо Байден підписав закон про допомогу Україні (ВІДЕО)

Президент США Джо Байден підписав закони про надання допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню. Про це він заявив під час брифінгу у Білому домі, інформує портал PromPolitInform. 24 квітня американський президент підписав ухвалений Конгресом пакет законів, який передбачає виділення… Продовження…


Сенат США провів перші успішні голосування щодо законопроєкту з допомогою для України

Верхня палата Конгресу США відхилила ініціативу республіканця Майка Лі, яка могла заблокувати швидке просування проєкту закону H.R.815 із зовнішньою допомогою, а також підтримала рішення завершити дебати по законопроєкту. Голосування відбулися в вівторок у Сенаті США. Про… Продовження…


Поле бою, зброя, захист міст та інфраструктури. Володимир Зеленський провів засідання Ставки ВГК

Президент України Володимир Зеленський провів засідання Ставки ВГК. Про це він повідомив у Телеграмі, передає портал PromPolitInform. «Чергова Ставка. Пройшлися по основних питаннях: поле бою, зброя, захист міст, громад і критичної інфраструктури. Найперше – фронт. Була… Продовження…


Німеччина схвалила експорт озброєння: скільки виділили Україні

Україна отримає 74% виділених коштів від Німеччини та залишиться основною країною-отримувачем німецького експорту озброєнь. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Міністерство фінансів Німеччини, інформує портал PromPolitInform. Згідно з попередніми даними, у першому кварталі 2024 року було… Продовження…


Візит до Харкова делегації представників Данії, Естонії, Франції, Швеції та високопосадовців ООН

21 квітня до Харкова прибула міжнародна делегація послів Данії та Естонії, заступників дипломатичних місій Франції, Швеції та високопосадовців ООН. Про це у Telegram повідомив Харківський міський голова Ігор Терехов, передає портал PromPolitInform. «Організація візиту потужної… Продовження…


Засідання Ради Україна – НАТО: Володимир Зеленський назвав нагальні потреби України

Українська армія потребує посилення, їй потрібні системи ППО Patriot, артилерійські снаряди, далекобійна зброя, авіація, і всі рішення щодо таких поставок мають ухвалюватися швидко. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву Президента України Володимира Зеленського під час засідання… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: