У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Знеструмлені понад 300 населених пунктів: де є проблеми зі світлом 7 серпня. Як діяти споживачам

Енергетика 07.08.2023
630_360_1532520274-1932 откл світла

Через постійні обстріли та теракти російських загарбників тисячі українців залишилися без електропостачання. Окрім того, у частині областей сталися відключення через негоду.

Графіки відключень наразі не застосовують. Втім, внаслідок обстрілів, аварій і негоди багато населених пунктів залишилися без світла. Про це пише 24 канал, повідомляє портал PromPolitInform.

На Одещині без світла понад 150 тисяч споживачів

У Міненерго зазначили, що вчора, 6 серпня, двічі вимикався автотрансформатор на одній із підстанцій Укренерго в Одеській області. Через це знеструмлювалися 156 тисяч споживачів.

Окрім того, короткотерміново вимикалися дві лінії електропередачі у Дніпропетровській та Полтавській областях. Тим часом на Київщині зафіксовано відключення лінії, яка частково проходить через територію Білорусі. Місце пошкодження – ділянка на території Білорусі.

Через негоду знеструмлені 306 населених пунктів

Внаслідок грозового шторму, що пройшов Україною, знеструмлені 306 населених пунктів у Волинській, Житомирській, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій, Чернівецькій, Чернігівській областях.

«Загалом залишається без світла 81 тисяча споживачів. Більшість із них – на Тернопільщині та Волині», – зазначили у міністерстві.

У ДТЕК «Київські регіональні електромережі» повідомили, що на ранок 7 серпня повернули світло понад 29,6 тисячі родин у 123 населених пунктах, що знеструмлювались повністю чи частково. Окрім того, відновили роботу 58 ліній електропередачі та 1158 трансформаторних підстанцій.

«Найбільше постраждали від негоди Бучанський, Фастівський, Обухівський райони. Сильний поривчастий вітер призвів до масових падінь дерев, які спричинили руйнування опор та розриви проводів ліній електропередачі. Повністю чи частково знеструмлені ще 34 населених пунктів. Без світла залишаються 6 278 клієнтів», – зазначили у ДТЕК.

До речі, у межах підготовки до нового опалювального сезону триває масштабна ремонтна кампанія на об’єктах генерації – теплової, гідро- та атомної.

Де є знеструмлення через російські обстріли

Триває ворожий терор прифронтових та прикордонних з Росією областей.

Через обстріли на Херсонщині знеструмлено 26 населених пунктів, на Сумщині – 7, на Чернігівщині – 6. Також без світла залишається частина споживачів у Дніпропетровській, Донецькій, Харківській, Запорізькій областях,
– розповіли у Міненерго.

Додали, що ремонтні бригади працюють там, де це дозволяє безпекова ситуація. Загалом за добу енергетики заживили майже 10 тисяч споживачів. Більшість із них – абоненти у Запорізькій та Харківській областях.

Наслідки підриву дамби Каховської ГЕС

У Херсоні через підтоплення досі залишаються без світла 11,4 тисячі споживачів. Енергетики працюють над відновленням електропостачання. Однак, роботи сповільнені, зокрема, через постійні ворожі обстріли.

«Фіксується незначне зниження рівня води у ставку-охолоджувачі. Наразі він становить 16,23 метра. Цього достатньо для забезпечення потреб станції», – наголосили у Міністерстві енергетики.

Порушення на Запоріжжі та Дніпропетровщині, нещасний випадок на Буковині

Внаслідок технологічних порушень за минулу добу без світла залишалася частина споживачів на Запоріжжі та Дніпропетровщині.

У Чернівецькій області стався нещасний випадок. Через ураження струмом загинули батько та син, які під час риболовлі наблизилися до струмовідних частин лінії електропередачі.

Що таке стабілізаційні та аварійні відключення світла

Усі відключення населення розділені на 2 типи – аварійні й стабілізаційні:

Аварійні відключення можуть бути: екстреними – пов’язаними з військовими діями, можуть статися, якщо через обстріл пошкоджено або зруйновано енергооб’єкти; локальними – коли мережі на конкретній обмеженій території виходять з ладу.

Стабілізаційні відключення відбуваються для балансування роботи мережі за графіками. Такі відключення ініціює Укренерго. Це відбувається, коли обсяг генерації стає меншим за обсяг споживання. Або інфраструктура настільки пошкоджена, що не може передавати споживачам потрібну потужність. Тому, поки йде ремонт, постачання світла необхідно тимчасово обмежувати.

При стабілізаційних відключеннях ситуація прогнозованіша, тому є можливість скласти орієнтовний погодинний графік відключень. Коли використовується такий тип знеструмлення, графіки розміщені на сайті оператора системи розподілу.

Важливо! Аварійні відключення неможливо передбачити, вони відбуваються поза графіком.

Як знайти графік відключення електроенергії

Ось список найбільших українських міст та компаній, які їх обслуговують:

Графік відключень електроенергії у Вінниці: АТ “ВІННИЦЯОБЛЕНЕРГО”

Графік відключень електроенергії в Луцьку: ПРАТ “ВОЛИНЬОБЛЕНЕРГО”

Графік відключень електроенергії в Донецькій області: АТ “ДТЕК ДОНЕЦЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ”

Графік відключень електроенергії в Житомирі: АТ “ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО”

Графік відключень електроенергії на Закарпатті: ПРАТ “ЗАКАРПАТТЯОБЛЕНЕРГО”

Графік відключень електроенергії в Запоріжжі: ПАТ “ЗАПОРІЖЖЯОБЛЕНЕРГО”

Графік відключень електроенергії в Кропивницькому: ПРАТ “КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО”

Графік відключень електроенергії у Львові: ПРАТ “ЛЬВІВОБЛЕНЕРГО”

Графік відключень електроенергії в Миколаєві: АТ “МИКОЛАЇВОБЛЕНЕРГО”

Графік відключень електроенергії в Одесі: АТ “ДТЕК ОДЕСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ”

Графік відключень електроенергії в Полтаві: АТ “ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО”

Графік відключень електроенергії в Івано-Франківську: АТ “ПРИКАРПАТТЯОБЛЕНЕРГО”

Графік відключень електроенергії в Рівному: ПРАТ “РІВНЕОБЛЕНЕРГО”

Графік відключень електроенергії в Сумах: ПАТ “СУМИОБЛЕНЕРГО”

Графік відключень електроенергії в Тернополі: ВАТ “ТЕРНОПІЛЬОБЛЕНЕРГО”

Графік відключень електроенергії в Харкові: АТ “ХАРКІВОБЛЕНЕРГО”

Графік відключень електроенергії в Херсоні: АТ “ХЕРСОНОБЛЕНЕРГО”

Графік відключень електроенергії в Хмельницькому: АТ “ХМЕЛЬНИЦЬКОБЛЕНЕРГО”

Графік відключень електроенергії в Черкасах: ПАТ “ЧЕРКАСИОБЛЕНЕРГО”

Графік відключень електроенергії в Чернівцях: АТ “ЧЕРНІВЦІОБЛЕНЕРГО”

Графік відключень електроенергії в Чернігові: АТ “ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО”

Як діяти, коли нема електрики

У Мінреінтеграції оприлюднили низку порад, як діяти при відключеннях електроенергії:

насамперед слід відключити електропобутові прилади;

потрібно бути обережними при використанні свічок та сухого спирту;

якщо ви перебуваєте на вулиці, не варто наближатися ближче 5 – 8 метрів до обірваних або провислих дротів.

Крім того, українців просять зменшити споживання електроенергії під час вечірнього періоду з 17 до 23 години. Слід обмежити використання потужних електроприладів: пральних машин, бойлерів, прасок, електроплит, обігрівачів тощо. Також не варто вмикати одночасно кілька потужних електроприладів.

Інші матеріали розділу Енергетика

Укренерго: У суботу, 18 травня, графіки обмежень застосують виключно для промислових споживачів

У суботу, 18 травня, графіки обмеження потужності діятимуть виключно для промислових споживачів. Відключення населення не плануються. Про це повідомляє пресслужба Укренерго у Telegram, передає портал PromPolitInform. Згідно з планом, графіки обмеження потужності будуть застосовуватися лише… Продовження…


«Укренерго» запровадило графіки відключень електроенергії на 17 травня

17 травня по всій Україні для побутових та промислових споживачів знову запровадять графіки погодинних відключень. Про це інформує портал PromPolitInform, посилаючись на повідомлення «Укренерго». Як зазначили енергетики, обмеження діятимуть з 00:00 до 08:00 та з 19:00 до… Продовження…


По всій Україні вимикають світло за графіками: більшу частину доби – дефіцит

Більчу частину доби в енергосистемі зберігається значний дефіцит електроенергії, в усіх регіонах діють графіки погодинних відключень. Про це повідомляє пресслужба НЕК “Укренерго”, інформує портал PromPolitInform. “Більшу частину доби в енергосистемі зберігається значний дефіцит електроенергії. Диспетчерський центр “Укренерго” довів… Продовження…


В Україні 16 травня застосують відключення світла за графіками — Укренерго

16 травня по всій території України обмежать постачання електроенергії для побутових та промислових споживачів. Відключення здійснюватимуться за графіками. Про це у середу, 15 травня, повідомили в Укренерго, інформує портал PromPolitInform. У компанії зазначили, що графіки погодинних відключень діятимуть 16 травня з 00:00 та впродовж доби. Як пояснили в Укренерго,… Продовження…


«Укренерго» прогнозує відключення світла по Україні ввечері 15 травня

В енергосистемі України через похолодання значний дефіцит. У вечірні години 15 травня можливе застосування аварійних відключень електроенергії для промисловості і побутових споживачів. Про це повідомляє Укренерго, інформує портал PromPolitInform. У компанії зазначили, що з шостої години ранку… Продовження…


Україна продовжує залучати аварійну допомогу з енергосистем ЄС

У вівторок, 14 травня, на запит України здійснювалося аварійне постачання електроенергії, при цьому залучення аварійної допомоги передбачається і у години вечірнього максимуму споживання електроенергії. Про це, передають Українськi Новини, повідомляє Міністерство енергетики, інформує портал PromPolitInform. Згідно… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: