У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Держспецзв’язку хочуть дозволити контролювати весь Інтернет. Чим це може обернутися

Зв'язок та IT 29.12.2023
держспецзв

Як вважають експерти, Кабмін прописав дуже небезпечну для країни норму в розпорядженні про кібербезпеку

Довкола скандального розпорядження уряду № 1163-р «Про затвердження плану заходів на 2023-2024 роки з реалізації Стратегії кібербезпеки України» тривають гострі дискусії. Так, бурхливу реакцію на документ спровокувала норма, якою Кабмін хоче дозволити Держспецзв’язку без суду і слідства отримувати без обмежень персональні дані як пересічних українців, чиновників, так і бізнесу. Про це пише Телеграф, повідомляє портал PromPolitInform.

Таке рішення несе потенційні загрози тотального контролю всіх користувачів і бізнесу, і створює серйозну загрозу витоку будь-яких даних, якими можуть скористатись ворожі спецслужби.

На це вже раніше вказував ексзаступник міністра економіки Ігор Дядюра.

Він уточнив, що 13 пункт далі розкривається на заходи, і третій захід — це: «Встановлення комплектів обладнання підсистеми збору телеметрії інформаційно-комунікаційних систем (активні сенсори) системи виявлення вразливостей і реагування на кіберінциденти та кібератаки в міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, на об’єктах критичної інфраструктури та підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності».

«Товариші майори з гарячими (дуже) головами, холодними (як вареник з морозилки) серцями і дуууже чистими руками — не змогли втриматись на заданій п.13 меті і ставити свої «зонди телеметрії» лише «в міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, на об’єктах критичної інфраструктури». Треба ж обов’язково вписати «в установах та організаціях незалежно від форми власності», — пояснив ексміністр.

Фактично таке обладнання може бути встановлено на будь-яких підприємствах, які викликають «зацікавленість» певних структур, ворожих спецслужб, рейдерів і таке інше. Важко уявити якої шкоди може бути завдано державі, бізнесу, якщо станеться витік персональних, фінансових даних, особливо, якщо це великі компанії, що працюють з персональними даними мільйонів українців, як, наприклад, банки, пошта, IT-сервіси і таке інше.

Цим неодмінно скористається ворог і наслідки неможливо передбачити.

«Це не тільки контроль за всім Інтернетом, а навіть більше. Те, що вони роблять крім того, про що я говорив в інтерв’ю Цензору, ще можу додати, що ми насправді не знаємо, ким завербовані ініціатори такої ідеї. Якщо ця інформація буде потім зливатися до Московії, це взагалі буде нонсенс», — розказав у коментарі президент групи IT компаній «Адамант», віце-президент УСПП Іван Пєтухов.

За його словами, через цю норму в розпорядженні КМУ де-факто відкриється можливість для передачі персональних даних, комерційних і державних таємниць, приватних переписок та записів й т.д. невідомим особам, які потім це зможуть використовувати безконтрольно та шкодити Україні на свій розсуд, а також іще більше тиснути на вітчизняний бізнес та пересічних громадян.

«Розумієте, по-перше, це поза законом. Такі намагання — поза нормами Конституції. Тому що для цього потрібен спеціальний закон, який би регулював дану сферу. По-друге, сьогодні це вже відрегульовано наступним чином: до оператора-провайдера приходить правоохоронець, який має право і відповідний дізнавальний орган, із запитом слідчого судді. Є слідчий суддя, який ухвалює відповідне рішення суду, і з цим рішенням вже приходять для доступу до інформації. А це ж буде нон-стоп — будь-кого скільки завгодно будуть кошмарити. Це так працює Північна Корея, Китай і Росія», — наголосив Іван Пєтухов.

Як повідомлялось, раніше в Раду цього року вносили також суперечливий законопроєкт № 8087 щодо доступу до інформаційних систем підприємств і організацій, що може призвести до ще більш руйнівного впливу РФ на нашу державу і її структури.

Також повідомлялось , що ВАКС відправив колишнього заступника голови Держспецзвʼязку Віктора Жору під варту у гучній справі про розкрадання на 62 млн грн. Загалом у провадженні фігурують шість людей. Йдеться про закупівлю ПЗ для Держспецзвʼязку у 2021—2022 рр. До того в СІЗО відправили екскерівника Держспецзв’язку Юрія Щиголя, але той вийшов з-під варти, внісши заставу у 25 млн грн.

Важливо розібратись, хто і для чого створює такі ініціативи, бо в країні, що воює, грати на руку ворогам — кричуща і неприпустима безвідповідальність, якщо не сказати більше.

Інші матеріали розділу Зв'язок та IT

Мінцифри розробило технічні вимоги для системи «еАкцизу»

Міністерство цифрової трансформації розробило технічні вимоги для створення системи обігу алкогольних і тютюнових виробів. Про це повідомляє пресслужба Мінцифри, передає портал PromPolitInform. «Активно працюємо над упровадженням «еАкцизу». Розробили та опублікували технічні вимоги для створення системи… Продовження…


Оптична мережа «Укртелекому» уже сягнула 80 тисяч кілометрів, 11 тисяч з яких побудовано за час війни

За час повномасштабної війни у 2022-2023 роках «Укртелеком» побудував 11 тисяч кілометрів оптичних ліній. До оптичної мережі підключено сотні медичних та освітніх закладів та сотні тисяч домогосподарств. Про це повідомляє портал PromPolitInform посилаючись на повідомлення компанії. Розширення оптичної… Продовження…


Комп’ютери Сил оборони намагаються атакувати хакери – Держспецзв’язку

Вороже кіберугруповання намагається отримати доступ до комп’ютерів українських військовослужбовців з метою викрадення документів. Це може статися за допомогою месенджера Signal. Про це повідомляє Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України, інформує портал PromPolitInform. У відомстві зазначають,… Продовження…


Спрощується документообіг. «Дія» спільно з НБУ запроваджує процес мультишерингу документів

Україна робить крок вперед у спрощенні бюрократичних процесів завдяки новій функції мультишерингу в застосунку «Дія». Інновація дозволить громадянам ділитися не лише цифровими копіями документів, а й довідками про доходи за допомогою кількох кліків. Про це… Продовження…


Кабмін схвалив концепцію держпрограми з використання ШІ в галузях економіки

Уряд схвалив концепцію Державної цільової науково-технічної програми з використання технологій штучного інтелекту в пріоритетних галузях економіки на період до 2026 року. Як передає портал PromPolitInform, про це в Телеграмі повідомив постійний представник уряду у Верховній Раді України… Продовження…


Британія розглядає можливість відправки Україні прототипа лазерної зброї, – Грант Шеппс

Прототип лазерної зброї DragonFire, який створено для знищення повітряних цілей, можуть відправити до України. Велика Британія наразі вивчає таку можливість. Про це, передає Цензор.НЕТ із посиланням на The Telegraph, заявив міністр оборони Грант Шеппс, повідомляє портал PromPolitInform. Так,… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: