У Києві
UA | RU
Prompolitinform

26 квітня – 38 річниця трагедії на Чорнобильській АЕС

26.04.2024
IMG_0603-2048x1365

Сьогодні Україна вшановує пам’ять героїв-ліквідаторів, які ціною власного життя та здоров’я доклали усіх зусиль, аби трагедія, що сталася 26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС, не змогла зруйнувати ще більше життів.

Президент України Володимир Зеленський у річницю катастрофи на Чорнобильській АЕС, яка сталася 26 квітня 1986 року, закликав світ чинити тиск на росію, щоб забезпечити звільнення ЗАЕС від окупантів.

Відповідний заклик він оприлюднив у Twitter, інформує портал PromPolitInform.

«Ось уже 785 днів російські терористи тримають у заручниках Запорізьку АЕС. І відповідальність усього світу – чинити тиск на росію, щоб забезпечити звільнення ЗАЕС та повернення під повний контроль України, а також захист усіх українських ядерних об’єктів від російських ударів», – сказав він.

Це, за словами президента, єдиний спосіб запобігти новим радіаційним катастрофам, якими постійно загрожує присутність російських окупантів на ЗАЕС. Він також нагадав і про окупацію рф Чорнобильської АЕС у 2022 році.

 «У 2022 році росія 35 днів окупувала Чорнобильську АЕС. Російські солдати грабували лабораторії, захоплювали охорону та знущалися з персоналу, а також використовували станцію для проведення подальших військових операцій», – констатував президент.

 Зеленський наголосив, що радіація не бачить кордонів та національних прапорів.

«Чорнобильська катастрофа продемонструвала, наскільки швидко можуть виникнути смертельні загрози. Десятки тисяч людей ціною власного здоров’я та життя пом’якшили Чорнобильську катастрофу, ліквідувавши її жахливі наслідки у 1986 році та в наступні роки», – сказав він.

 Зеленський додав, що всі пам’ятають самовідданість людей, які рятували життя в 1986 році.
«Ми цінуємо всіх, хто допомагає рятувати життя просто зараз», – резюмував глава держави.

Нещодавно російський диктатор путін заявив главі МАГАТЕ Рафаелю Гроссі, що окуповану ЗАЕС буде перезапущено.

До того Запорізька атомна електростанція перевела всі свої шість реакторів у стан «холодного зупину». Вранці 13 квітня в цей стан був переведений останній — четвертий — реактор.

Зауважимо, ЗАЕС вчергове була на межі блекауту після масштабного обстрілу 22 березня. Тоді під удар російських агресорів потрапила і Дніпровська ГЕС.

Україна не причетна до жодних збройних провокацій на території окупованої Запорізької АЕС, це сама рф поставила під загрозу станцію, імітуючи удари та розгортаючи там війська і зброю, заявив спікер ГУР МОУ Андрій Юсов.

Для України – це не лише велика трагедія, а й знак безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків. Завдяки самопожертві ліквідаторів, аварія стала символом жертовності в ім’я Батьківщини, в ім’я мільйонів людей та прийдешніх поколінь. Ризикуючи власним життям та здоров’ям, вони виконали свій обов’язок і захистили людство від згубного впливу й подальшого розповсюдження радіації.

Нині наша держава потерпає від лиха скоєного війною, яку принесли на нашу землю рашисти. Вони прагнуть зруйнувати нашу енергетику та захопити усі стратегічно-важливі атомні електростанції, наражаючи весь світ на нову небезпеку, яку вони можуть принести своїми недолугими діями. Однак Україна не здається, намагаючись наростити енергетичний потенціал.

Фото – з відкритих джерел

Інші матеріали розділу

Ветерани й ветеранки мають можливість безкоштовно оволодіти новою професією

Ветерани, ветеранки та члени їхніх родин, які шукають роботу, можуть скористатися можливістю пройти безплатне навчання на нову спеціальність — соціальний працівник. Про це повідомили у Міністерстві соціальної політики України, передає портал PromPolitInform. Для отримання цієї нової професії в Державній службі центрів зайнятості… Продовження…


Фон дер Ляєн і Макрон переконують Сі Цзіньпіна вплинути на Путіна, щоб той припинив війну в Україні

Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн та президент Франції Еммануель Макрон закликали президента Китаю Сі Цзіньпіна використати вплив Пекіна, щоб змусити Росію припинити свою війну проти України. Як повідомляє портал PromPolitInform, про це інформує Голос Америки. «Ми розраховуємо на те,… Продовження…


Німеччина передасть Україні додаткові Patriot, IRIS-T та Skynex для захисту неба

Посол Німеччини в Україні Мартін Єґер анонсував передачу додаткових систем Patriot, IRIS-T та нових систем протиповітряної оборони малого радіуса дії Skynex під час візиту на Харківщину. Про це повідомило Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України… Продовження…


РФ планує використати Євробачення та Олімпійські ігри для поширення пропаганди, – Yle

Росія збирається скористатися масштабними заходами у країнах ЄС, такими як Євробачення та Олімпійські ігри, щоб послабити Європу, посіяти недовіру та загальмувати підтримку України. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Yle, інформує портал PromPolitInform. Як зазначають джерела… Продовження…


Україна отримала ракети для ЗРК Patriot – деталі від міністерки оборони Іспанії

Міністерка оборони Іспанії засудила Росію за використання касетних бомб проти цивільного населення Україна вже отримала ракети до зенітно-ракетних комплексів Patriot, які були відправлені Іспанією та іншими західними союзниками. Про це повідомила міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес під час відвідування… Продовження…


Сирський наказав вводити резерви на Курахівський та Покровський напрямки

Головнокомандувач Збройних Сил України Олександр Сирський вирішив посилити оборону на Покровському та Курахівському напрямках резервами. Про це він повідомив у Facebook, інформує портал PromPolitInform. “У звʼязку зі складною ситуацією на сході, протягом двох діб працював у частинах, які ведуть оборонні… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: