У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Найбільш примітні факти про український телеком

Зв'язок та IT 07.04.2019
17 (1)

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації в недавно опублікованому звіті за 2018 рік розкрила ряд цікавих цифр на ринку телекому.

Про найбільш примітні факти розповідає LIGA.net, повідомляє портал ПромПолітІнформ.

  1. Переломний рік

За підсумками 2018 року доходи мобільних операторів від мобільного інтернету вперше перевищили доходи від голосового зв’язку.

Це знакова подія, яка говорить про те, що заробіток Київстар, Vodafone і lifecell від традиційних дзвінків почне танути.

У 2018 році доступ до інтернету приніс операторам мобільного зв’язку 16 млрд грн, а голосові послуги -14,7 млрд грн. А ще два роки тому, в 2016-му, на перший напрямок припадало лише 6,8 млрд грн, а на другий – 20,4 млрд грн. До речі, недавно редакція писала, що Київстар на мобільному інтернеті заробив минулого року 7,2 млрд грн (або 45% від загального пирога).

  1. Мільярди в швидкість

У 2018 році загальний обсяг інвестицій операторів мобільного зв’язку склав 17 958 млн грн. Для порівняння: це всього на 2 млрд грн менше, ніж заплановано в Бюджеті-2019 на субсидії за житлово-комунальні послуги.

Головним чином, компанії вкладають в 3G і 4G мережі. Річний обсяг інвестицій поки перевищує річний дохід (навіть не прибуток) від інтернет-послуг. Що говорить про те, що мобільні оператори ще далекі від точки повернення інвестиції в нові мережі.

  1. Геть другу сімку!

В абонентів на руках все менше сім-карт. За останні два роки їх кількість зменшилася майже на 3 млн штук.

При цьому доходи з кожної сім-карти продовжують збільшуватися. Середній чек за місяць в 2018 році досяг 54 грн.

  1. Все в Viber

Абоненти все більше починають дзвонити і спілкуватися через Viber і інші месенджери і додатки. Це призводить до того, що загальна кількість вимовлених хвилин в традиційних мобільних мережах швидко падає. У минулому році українці виговорили на 50 млн (!) хвилин менше.

При цьому зростає кількість хвилин, які абоненти використовують для дзвінків на інші мережі операторів. НКРЗІ це пов’язує в першу чергу з тим, що ставка доступу на інші мережі була знижена з 23 до 15 копійок. Хоча обсяг спілкування всередині мережі як і раніше превалює.

  1. Мільйони без інтернету

Загальна кількість сім-карт, з яких люди заходили в інтернет, за підсумками 2018 року склала  32,4 млн. Це помітно менше, ніж загальна кількість сімок – 54 млн штук. При цьому у мобільників практично немає тарифів, які пропонують виключно голосове спілкування, без інтернету. А таких абонентів все ще більше 20 млн!

Дані свідчать, що 11 млн абонентів досі користуються тільки 2G (EDGE) інтернетом. І тільки 8,9 млн встигли перейти на 4G.

  1. Українські качки

Обсяг мобільного трафіку, який використовували в 2018 році українські абоненти, впритул наблизився до такого показника як один ексабайт.

1 ексабайт – це приблизно 1 млрд гігабайт. Якщо прикинути, що один фільм HDRip “важить” близько 1,5 Гб, умовно кажучи, українці наганяли даних на 670 000 000 таких фільмів.

  1. Осмілили в роумінгу

Українці все більше починають витрачати на мобільний роумінг. І вже не бояться включати функцію передачі даних в роумінгу. Благо, мобільні тарифи це вже дозволяють.

А кількість українців, які включають роумінг за кордоном, зростає стрімкими темпами. У минулому році таких було вже близько 11 млн абонентів. Безвіз зіграв свою роль. 55,6% йдуть саме в країни ЄС.

  1. Перейшли на оптику

Більше половини абонентів швидкісного інтернету отримують інтернет з оптики. При цьому частка ADSL-абонентів, яких найбільше в Укртелекому, помітно падає.

  1. Декларація про швидкість

89% абонентів України отримують інтернет-послугу на швидкості понад 10 Мбіт/сек. По крайней мере, таку швидкість декларують оператори.

  1. Прощавайте, гроші!

Дорожчає не тільки мобільний зв’язок. Середній чек – або скільки платять українці в середньому в місяць за домашній інтернет – зростає ще швидше, ніж середній чек мобільних операторів. Але теж не в рази.

Втім, буквально нещодавно наша країна посіла 4 місце в світі за дешевизною мобільного інтернету. Тобто цінник на зв’язок залишається порівняно скромним.

Інші матеріали розділу Зв'язок та IT

Мінцифри розробило технічні вимоги для системи «еАкцизу»

Міністерство цифрової трансформації розробило технічні вимоги для створення системи обігу алкогольних і тютюнових виробів. Про це повідомляє пресслужба Мінцифри, передає портал PromPolitInform. «Активно працюємо над упровадженням «еАкцизу». Розробили та опублікували технічні вимоги для створення системи… Продовження…


Оптична мережа «Укртелекому» уже сягнула 80 тисяч кілометрів, 11 тисяч з яких побудовано за час війни

За час повномасштабної війни у 2022-2023 роках «Укртелеком» побудував 11 тисяч кілометрів оптичних ліній. До оптичної мережі підключено сотні медичних та освітніх закладів та сотні тисяч домогосподарств. Про це повідомляє портал PromPolitInform посилаючись на повідомлення компанії. Розширення оптичної… Продовження…


Комп’ютери Сил оборони намагаються атакувати хакери – Держспецзв’язку

Вороже кіберугруповання намагається отримати доступ до комп’ютерів українських військовослужбовців з метою викрадення документів. Це може статися за допомогою месенджера Signal. Про це повідомляє Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України, інформує портал PromPolitInform. У відомстві зазначають,… Продовження…


Спрощується документообіг. «Дія» спільно з НБУ запроваджує процес мультишерингу документів

Україна робить крок вперед у спрощенні бюрократичних процесів завдяки новій функції мультишерингу в застосунку «Дія». Інновація дозволить громадянам ділитися не лише цифровими копіями документів, а й довідками про доходи за допомогою кількох кліків. Про це… Продовження…


Кабмін схвалив концепцію держпрограми з використання ШІ в галузях економіки

Уряд схвалив концепцію Державної цільової науково-технічної програми з використання технологій штучного інтелекту в пріоритетних галузях економіки на період до 2026 року. Як передає портал PromPolitInform, про це в Телеграмі повідомив постійний представник уряду у Верховній Раді України… Продовження…


Британія розглядає можливість відправки Україні прототипа лазерної зброї, – Грант Шеппс

Прототип лазерної зброї DragonFire, який створено для знищення повітряних цілей, можуть відправити до України. Велика Британія наразі вивчає таку можливість. Про це, передає Цензор.НЕТ із посиланням на The Telegraph, заявив міністр оборони Грант Шеппс, повідомляє портал PromPolitInform. Так,… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: