У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Компанія Ахметова відсудила 4G-ліцензію

Зв'язок та IT 28.03.2016
55
Рінат Ахметов починає завойовувати право на збереження ексклюзивної 4G-ліцензії. Як стало відомо ЛІГА.net, в кінці лютого Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов ММДС Україна – дочірньої компанії СКМ. Він зобов’язав телеком-регулятора продовжити термін дії трьох його ліцензій ще як мінімум на 10 років.
Нацкомісія з питань регулювання зв’язку та інформатизації (НКРЗІ) на засіданнях 12 і 19 січня 2016 року відмовила ММДС Україна в продовженні дії ліцензій, посилаючись на порушення ліцензійних умов. Термін їх дії закінчується в квітні-травні 2016-го.
У чому цінність ліцензій? Телеком-компанія Ріната Ахметова має ексклюзивні полоси в діапазоні 2,5-2,7 ГГц. Вони придатні для запуску зв’язку четвертого покоління (4G). Зараз оператор використовує їх під застарілу технологію передачі даних.
Як це було
Як раніше повідомлялося, у своєму рішенні комісія апелювала до порушення, яке ММДС допустила ще в 2007 році. Компанія не поінформувала регулятора про повне освоєння частот, що дійсно є підставою для відкликання ліцензії. ММДС в свою чергу наполягала, що давно усунула це порушення. Більш того, в 2008 році регулятор, за її даними, провів позапланову перевірку і підтвердив цей факт.
Суд проаналізував аргументи сторін і прийшов до висновку, що ММДС усунула зазначені порушення в лютому 2007 року. Інших порушень компанія не допускала. Член НКРЗІ Олександр Скляров повідомив, що комісія вже оскаржила рішення суду в апеляційній інстанції. Скарга регулятора ще не розглядалася.
Екс-директор ММДС Україна, депутат Опозиційного блоку Юрій Мороко, який був ідеологом створення єдиного в країні провайдера цифрового ТБ Зеонбуд, називає рішення регулятора волюнтаризмом.
Компанія свого часу повністю освоїла видані ліцензії, стверджує Мороко. “Якщо я не помиляюся, було встановлено близько 70 базових станцій по всій країні, – розповів він. – Таких областей, де їх взагалі не було, не було”. За його словами, у ММДС навіть є активні абоненти, які користуються послугами телебачення і передачі даних. Хоча в публічних джерелах немає інформації, яка підтверджує, що оператор є активним гравцем ринку.
Телеком-регулятору буде непросто скасувати дію ліцензій з тієї причини, що галузеве законодавство вже давно застаріло. Радіочастотний ресурс вважається повністю освоєним, якщо в області працює хоча б один передавач. Причому абсолютно не важливо, чи обслуговує він абонентів.
Варіанти для регулятора
НКРЗІ відмовилася продовжити ліцензії ММДС Україна неспроста. В кінці минулого року президент розпорядився розчистити перспективні частотні діапазони до кінця 2017-го для проведення 4G-тендерів. 2,5-2,7 ГГц – одна з перших шпальт, на якій європейські оператори в своїх країнах запускали мережі четвертого покоління. Тому обладнання, яке працює в цьому спектрі, на ринку більш ніж достатньо. Сучасні смартфони його теж підтримують.
СКМ ніколи не оголошував про плани по будівництву нових мереж. Навпаки, співрозмовники на ринку розповіли, що менеджери Ахметова неодноразово намагалися продати актив, оцінивши його в кілька десятків мільйонів доларів. Але ціна за ефір під ще не запущений в Україні стандарт зв’язку була занадто висока.
Якщо регулятор програє апеляцію, у нього залишиться не так багато варіантів, які частоти готувати до 4G. Найбільш реальним виглядає звільнення частини ресурсу, який телеканали використовують зараз під аналогове мовлення. Національна рада з питань ТБ і радіомовлення нещодавно узгодила з НКРЗІ кінцеву дату “розчищення” цього сегмента – середина 2017 року. Якраз перед тендерами. Деякі оператори знаходять телевізійні частоти (700-800 МГц) привабливими. Зокрема, представники менеджменту lifecell в неофіційній бесіді місяць тому називали цей діапазон найбільш перспективним з комерційної точки зору. Запущене в ньому обладнання має широкий радіус дії, а значить, великі території можна буде покрити з мінімальними витратами.
Варіант №2 – регулятор дозволяє операторам використовувати вже наявні в їх розпорядженні GSM-частоти під 4G. Найбільше він влаштовує Київстар, якому за довгі роки роботи вдалося сконцентрувати у своїй власності більше 50% спектра в діапазоні 900 МГц і 1800 МГц. У МТС Україна (Vodafone) своя історія. Компанія знаходиться в процесі поглинання 3G-оператора Укртелеком (Трімоб). Це дасть їй можливість подвоїти кількість полос під третє покоління зв’язку (з 2015 року компанія вже отримала одну 3G-ліцензію на тендері). Сукупний ресурс дозволить оператору швидко перестрибнути на 4G, взагалі нічого не докуповуючи. Але лише в тому випадку, якщо НКРЗІ надасть їй право використовувати нові стандарти на наявних ресурсах.
Теги:

Інші матеріали розділу Зв'язок та IT

Мінцифри розробило технічні вимоги для системи «еАкцизу»

Міністерство цифрової трансформації розробило технічні вимоги для створення системи обігу алкогольних і тютюнових виробів. Про це повідомляє пресслужба Мінцифри, передає портал PromPolitInform. «Активно працюємо над упровадженням «еАкцизу». Розробили та опублікували технічні вимоги для створення системи… Продовження…


Оптична мережа «Укртелекому» уже сягнула 80 тисяч кілометрів, 11 тисяч з яких побудовано за час війни

За час повномасштабної війни у 2022-2023 роках «Укртелеком» побудував 11 тисяч кілометрів оптичних ліній. До оптичної мережі підключено сотні медичних та освітніх закладів та сотні тисяч домогосподарств. Про це повідомляє портал PromPolitInform посилаючись на повідомлення компанії. Розширення оптичної… Продовження…


Комп’ютери Сил оборони намагаються атакувати хакери – Держспецзв’язку

Вороже кіберугруповання намагається отримати доступ до комп’ютерів українських військовослужбовців з метою викрадення документів. Це може статися за допомогою месенджера Signal. Про це повідомляє Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України, інформує портал PromPolitInform. У відомстві зазначають,… Продовження…


Спрощується документообіг. «Дія» спільно з НБУ запроваджує процес мультишерингу документів

Україна робить крок вперед у спрощенні бюрократичних процесів завдяки новій функції мультишерингу в застосунку «Дія». Інновація дозволить громадянам ділитися не лише цифровими копіями документів, а й довідками про доходи за допомогою кількох кліків. Про це… Продовження…


Кабмін схвалив концепцію держпрограми з використання ШІ в галузях економіки

Уряд схвалив концепцію Державної цільової науково-технічної програми з використання технологій штучного інтелекту в пріоритетних галузях економіки на період до 2026 року. Як передає портал PromPolitInform, про це в Телеграмі повідомив постійний представник уряду у Верховній Раді України… Продовження…


Британія розглядає можливість відправки Україні прототипа лазерної зброї, – Грант Шеппс

Прототип лазерної зброї DragonFire, який створено для знищення повітряних цілей, можуть відправити до України. Велика Британія наразі вивчає таку можливість. Про це, передає Цензор.НЕТ із посиланням на The Telegraph, заявив міністр оборони Грант Шеппс, повідомляє портал PromPolitInform. Так,… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: