У Києві
UA | RU
Prompolitinform

“Запоріжсталь” відзначає транспортний потенціал Дніпра і закликає уряд розвивати річкові перевезення

Релізи компаній 20.05.2016
РЕЛИЗЫ_ЗАПОРОЖСТАЛЬ_за_использование_потенциала_речних_портов

ПАТ “Запоріжсталь”, один з найбільших платників податків України та Запорізької області, успішно здійснює доставку металопродукції споживачам через Запорізький річковий порт, скорочуючи терміни транспортування і знижуючи витрати на логістику, повідомляє прес-служба підприємства.

Як повідомив директор зі збуту “Запоріжсталі” Володимир Коломієць, відправляючи металопродукцію річковим транспортом, меткомбінат в даний час економить від 2 до 4 доларів на тонні вантажу в порівнянні з витратами на доставку залізничною дорогою. Крім того, підприємство також додатково економить, доставляючи металопродукцію в річпорт НЕ залізничним, а автомобільним транспортом.

– Ми економимо на цьому в три рази: якби ми возили традиційним монополістом – залізницею, то перевезення тонни вантажу коштувала б набагато більше 2 доларів. На сьогодні автомобільним транспортом це коштує в три рази дешевше і швидше “, – констатував Володимир Коломієць.

За його словами, вартість доставки продукції з “Запоріжсталі” в порт Одеси залізничним транспортом в даний час складає близько 15 доларів за тонну, тоді як по Дніпру – на 15% дешевше.

– На сьогодні ще важливим фактором залишається це питання навігації. У 2015 році навігація на річці Дніпро склала 302 дня. З урахуванням того, що в цьому році навігація відкрилася в лютому – рекорд для України, то її планований термін складе близько 315 днів, – зазначив директор зі збуту ПАТ «Запоріжсталь».

Разом з тим Володимир Коломієць вважає нелогічною прив’язку зборів на каботажні перевезення до валюти: “вони повинна бути гривневими, ми не повинні всередині України прив’язуватися до валюти”.

Директор зі збуту ПАТ «Запоріжсталь» переконаний, що Україна має унікальний транспортний потенціал довжиною близько 1000 км – річку Дніпро, на якій розташовані 10 портів, і яка протікає через 8 областей, де виробляється 60% ВВП України. При цьому обсяг перевезень по Дніпру в 2015 році склав близько 5 млн тонн, або 0,5% всього обсягу вантажопотоку в країні. Більшу частину вантажопотоку здійснює автотранспорт – 74%, решта – залізничні перевезення, без урахування трубопроводів і авіаперевезень. У той же час в країнах ЄС вантажопотік річковим транспортом становить в середньому 7%, а в таких країнах як Німеччина – 12%, Болгарія – 16% (по річці Дунай).

– Якщо взяти річку Дніпро, то обсяг вантажоперевезень може скласти близько 70 млн тонн – це величезний потенціал. Річкові перевезення – це самий екологічний вид транспорту, це самий конкурентний вид транспорту по відношенню до залізниці, – підкреслив Володимир Коломієць.

Директор зі збуту ПАТ «Запоріжсталь» піддав критиці неувага уряду до Дніпра як транспортної артерії, на тлі мільярдних вкладень в розвиток авто- і залізниць, а також підтримки морських портів. При цьому він сподівається, що ситуація зміниться після прийняття закону про внутрішній водний транспорт.

– На сьогодні інфраструктура, створена на річці Дніпро, працює понад 50 років. Якщо на неї і далі не звертати увагу, не вкладати кошти, вона з часом просто припинить своє існування, – констатував керівник, закликавши уряд розвивати річкові перевезення, підвищивши конкуренцію і допустивши до них судна під іноземним прапором.

Як повідомляв раніше Генеральний директор ПАТ “Запоріжсталь” Ростислав Шурма, в зв’язку з раннім початком навігації по річці Дніпро в поточному році підприємство скоротить витрати на логістику і прискорить доставку металопродукції споживачам.

При цьому він зазначав, що якщо, наприклад, продукція китайських виробників доставляється клієнтам в чорноморському регіоні за 60-90 днів, то метал “Запоріжсталі” надходить водним транспортом за 20 днів. Таким чином, комбінат скорочує витрати на логістику, що підвищує конкурентоспроможність металу на європейських ринках.

– Це стало можливим завдяки тому, що в 2015 році ми спільно з директором Запорізького річпорту Олександром Зискіндом змогли переконати Міністерство інфраструктури встановлювати періоди навігації не в прив’язці до конкретної дати, а в залежності від погодних умов. В результаті цієї зими навігація закривалася не так на чотири місяці, як зазвичай, а всього на півтора, – сказав Ростислав Шурма.

У той же час він вказував на низький рівень використання транспортного потенціалу Дніпра: – Чому жодне міністерство і відомство нічого не робить, щоб перемістити сотні мільйонів тонн вантажів з українських доріг на Дніпро. Адже це дешевше, чистіше і потенційно може створити тисячі нових робочих місць в економіці.

Нагадаємо, що ПАТ “Запоріжсталь” відновив стратегічне партнерство з Запорізьким річпорту в жовтні 2012 року. З 2012-го по 2015 рр. комбінат відправив споживачам з різних країн світу через Запорізький річковий порт близько 2 млн тонн металопродукції. У 2015 році експортні вантажі комбінату прямували водним транспортом в країни Європи, в тому числі в Грецію, Румунію, Болгарію і Туреччину. У 2016 році комбінат почав поставки металопродукції водним транспортом по річці Дніпро з 17 лютого.

У 2016 році комбінат планує поставити через Запорізький річковий порт близько 700 тис. тонн металопродукції – на рівні 2015 року.

 

Інші матеріали розділу Релізи компаній

ArcelorMittal Construction інвестує €40 млн і створить понад 100 робочих місць у Києві

ArcelorMittal Construction збирається створити в Україні сучасне виробництво для підтримки відновлювальних робіт в Україні. Для цього будуть зроблені інвестиції в розмірі 40 мільйонів євро, які передбачають створення понад 100 робочих місць у Києві. Про це,… Продовження…


Фармак купив польську фармкомпанію Symphar з річним доходом у понад €22 млн

Міжнародний офіс «Фармак» закрив угоду щодо придбання польської Symphar, ставши 100% власником фармкомпанії. Завдяки угоді «Фармак» збільшує частку ринку та зміцнює позицію у сегментах діабетології, нервової системи та жіночого здоров’я в ЄС. Про це йдеться… Продовження…


«Укрнафта» оприлюднила результат аудиту: за рік держкомпанія отримала понад 23 млрд грн чистого прибутку

Чистий прибуток держкомпанії «Укрнафта» за підсумками 2023 року – 23,6 млрд грн. Про це пресслужба акціонерного товариства повідомила 4 квітня з посиланням на аудит міжнародної компанії Grant Thornton, інформує портал PromPolitInform. Дивіденди з акцій за минулий… Продовження…


На Українській енергетичній біржі у лютому реалізували 104,506 мільйона кубометрів газу

На майданчику Української енергетичної біржі (УЕБ) у лютому 2024 року реалізували 104,506 млн кубометрів природного газу на різних сегментах ринку. Як передає портал PromPolitInform, про це повідомляє пресслужба УЕБ. «Загалом реалізовано 104,29 млн куб. м природного… Продовження…


Кулі від «Каметсталі». Меткомбінат збільшив виробництво найбільш затребуваної та ефективної продукції

Меткомбінат «Каметсталь» освоїв виробництво куль великого діаметра технологічною лінією №1 кулепрокатної дільниці. Підприємство нарощує виробництво найбільш затребуваної та ефективної продукції. Про це йдеться у пресрелізі комбінату, повідомляє портал PromPolitInform. Прокатники «Каметсталі» майже рік тому почали виробляти… Продовження…


Horizon Capital оголосила про інвестицію в українську компанію Viseven

Новий фонд компанії Horizon Capital – Growth Fund IV, який сягнув $328 мільйонів на останньому закритті в грудні 2023 року, інвестував в українську компанію Viseven, що надає послуги галузям фармацевтики та медико-біологічних наук. Про це стало… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: