У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Рецепти економічного успіху: вкладати в інфраструктуру, робочі місця і пріоритетні галузі – Еміль Бок

Суспільство 07.07.2017
1n

Фіскальна дисципліна, створення робочих місць, спеціалізація країни на конкурентних перевагах, розвиток місцевого самоврядування – цими та іншими рецептами економічного зростання поділився Прем’єр-міністр Румунії (2008-2012) і діючий мер міста Клуж-Напока Еміль Бок (Emil Boc) в рамках парламентського круглого столу «Регіональний розвиток та промислова політика: досвід Румунії», який проходив під егідою Комітету з питань промислової політики і підприємництва за сприяння Агентства «Спільні Зусилля» та Української асоціації і Римського клубу.

«За рівнем ВВП в реальному вираженні Україна практично в 5 разів відстає від Європи. Цей критичний розрив і пояснює кардинальну різницю в рівні життя, медицини та освіти. В країні зі слабкою економікою не може бути сильної соціальної сфери. Тому слід негайно впроваджувати «Промисловий пакет реформ», і інші заходи, передбачені антикризовим планом розвитку економіки», – зазначив на своїй сторінці в «Фейсбуці» голова Комітету ВР України з питань промислової політики і підприємництва В.Галасюк.

За словами заступника лідера РПЛ з економічної політики, найефективніше підходом в такій ситуації є створення інструментів промислового і економічного розвитку в поєднанні із забезпеченням умов місцевого самоврядування.

«Інвестиції приходять у конкретні міста, села – дуже багато залежить від місцевого самоврядування. Тому слід включати режим, який дозволить вивільнити потенціал нації. Разом з тим це можливо, коли держава створює на центральному рівні відповідні “правила гри”, адже навіть найталановитіший менеджер або лідер місцевого самоврядування, не маючи інструментів залучення інвестицій і гарантування умов ведення бізнесу – буде беззбройним перед лицем глобальної конкуренції за інвестиції, таланти і робочі місця», – пояснив нардеп.

Доцільність такого підходу в румунському контексті підтвердив і Еміль Бок, прем’єрство якого було надзвичайно ефективним, хоча і довелося на часи гострої економічної кризи Румунії.

Як зазначив державний діяч, його команді довелося вдатися до жорстких заходів, спрямованих на збереження економічного зростання та збалансованості бюджету. Зате позитивним наслідком цього стало швидке економічне відновлення і фінансова стабілізація.

«У “хороші часи” слід не витрачати всі кошти, а зменшувати дефіцит держбюджету і формувати резерви розвитку для «важких часів», – порадив він.

За словами пана Бока, кращий спосіб соціального захисту – створення робочих місць: «Зробіть все можливе для мотивування створення робочих місць, адже працевлаштований людина – це найкраща соціальна гарантія».

Одним же з найпотужніших чинників економічного успіху мер назвав визначення конкурентних переваг країни і спеціалізація на них. На його думку, Україна має величезний інноваційний потенціал – може бути лідером інновацій та цифрової економіки, зменшить розрив з економіками інших розвинених країн.

«Щоб розробити правильну стратегію і зробити країну сильнішою – треба обов’язково починати з ідеєю локального рівня. Місцевий рівень дає потужний поштовх для розвитку», – зазначив пан Бок.

«Прозорість, доступність і менше бюрократизму в роботі з інвесторами. Оцифрує всі документи для бізнесу, щоб підприємці не мали прямого контакту з державними службовцями – це знизить корупційні прояви», – резюмував він.

«Інвестиції локалізуються в конкретних містах – не в державах. Тому велика роль міських мерів у створенні умов, щоб гроші йшли саме в той, а не інший місто. Світ – це мережа міст і міські мери конкурують за інвестиції, людей і технології. Завдання уряду і парламенту – створити системну модель, в якій кожен мер і міська влада знайде своє місце і стане двигуном, виконувати свою роль в економічному розвитку країни в цілому», – зазначив засновник  Школи мерів», голова правління Агентства «Спільні Зусилля» Руслан Рохов , наголошуючи на тому, саме на таких принципах базується діяльність очолюваних ним проектів.

Відео

Інші матеріали розділу Суспільство

В Україні досі понад 8 тисяч церков Московського патріархату: де найбільше

В Україні залишається понад 8 тисяч церков, які належать до Української православної церкви Московського патріархату. Лише 22 з них прямо вказують свою приналежність у найменуванні, повідомляє “Опендатабот”, інформує портал PromPolitInform. За даними Єдиного державного реєстру, 8097 церков все… Продовження…


Литва планує до кінця року побудувати шість підземних шкіл в Україні

Литва в рамках допомоги Україні у відновленні планує до кінця поточного року побудувати шість підземних шкіл у Миколаївській, Одеській, Запорізькій, Сумській, Чернігівській, а також вірогідно Харківській областях. Як передає портал PromPolitInform, про це інтерв’ю Укрінформу… Продовження…


«Вишиваємо Перемогу»: з’явився проморолик до Всесвітнього дня вишиванки

Українці продовжують у важких боях виборювати право на свою незалежність і свободу Організатори Всесвітнього дня вишиванки презентували тематичне промо відео до свята, яке цьогоріч відзначатимуть 16-го травня. Улюблене свято мільйонів українців, яке засвідчує національну ідентичність і збереження… Продовження…


Фондом All4Ukraine за час своєї роботи акумульовано та доставлено на передову допомоги на понад 72 мільйони гривень

Нещодавно волонтери All4Ukraine стали одними з головних популяризаторів ініціативи чеського уряду про збір коштів на артилерійські снаряди для українського війська у Словаччині, де народ країни на відміну від свого уряду, активно долучився до допомоги українським… Продовження…


Верховна Рада прийняла важливий закон про пенсії українців, які працювали за кордоном

Сьогодні, 25 квітня, Верховна Рада України ухвалила у цілому закон про пропорційне обчислення страхового стажу особам, які працювали за межами України. Зміни стосуються понад двох мільйонів пенсіонерів: майбутніх і діючих. За прийняття в цілому законопроєкту №… Продовження…


Mercedes-Benz пожертвує дітям і родинам в Україні ще 6 000 000 євро

Автовиробник озвучив бажання передати протягом нинішнього і двох наступних років ще шість мільйонів євро для українських дітей і родин. Пожертва піде через проект «Відродження надії» благочинної організації «SOS-Kinderdörfer weltweit». Про це інформує 24 канал, повідомляє… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: