У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Жахливий коронавірус: чи існує загроза Україні?

Суспільство 27.01.2020
_twitter_com_noviniteeu_650x410_1_650x410

Місто Ухань, розташоване прямо в центрі Китаю, дійсно стало схоже на декорації фільму-катастрофи. Місто наглухо закрите для контактів із зовнішнім світом.

Про це розповідає НВ, повідомляє портал ПромПолітІнформ.

Перекрито звичайні дороги і залізниці, не працює аеропорт і річковий порт. Влада не випускає з Уханя взагалі нікого. Місцеві жителі в паніці змели з полиць магазинів їжу і припаси. Головним дефіцитом стали санітарні маски — без них ніхто не виходить на вулицю. На заправках величезні черги — водії запасаються паливом.

Паніка, звичайно, супроводжується масовим зараженням нових людей, оскільки в аптеках, супермаркетах, на заправках і в господарських магазинах в останні кілька днів були дикі натовпи. Там досить було з’явитися одній хворій людині, щоб усіх їх заразити.

Зараз жителі Уханя всім запаслися, сидять по домівках і бояться вийти на вулиці, але ніхто точно не знає, скільки з них вже заражено, адже інкубаційний період вірусу становить близько тижня. Тобто перші епідеміологічні плоди цієї паніки з’являться тільки після вихідних.

Але й це ще не все. Найрозумніші жителі Уханя не чекали, поки в їхньому місті оголосять карантин, а вже давно звідти втекли. І знову ж, ніхто не знає, де вони і скільки серед них вже заражених. Тому епідемія майже напевно зараз буде розширюватися. У Китаї десятки міст з населенням більше мільйона осіб. А такі міста ідеально підходять для поширення епідемії.

Ні ліки, ні вакцини від цього вірусу немає, а Всесвітня організація охорони здоров’я вже запросила у китайської влади якомога більш детальну інформацію про те, що це взагалі таке.

Втім, самі китайці поки що тільки починають розуміти, з чим зіткнулися. Їх вчені терміново провели генетичне дослідження коронавірусу і дійшли несподіваного висновку. Найближчими його предками виявилися віруси кажанів і змій. Судячи з усього, в організмі змії вони утворили гібрид, який набув новий поверхневий білок. Завдяки цьому він зміг заражати клітини людини.

Якщо чесно, то гібрид вірусів летючої миші і змії звучить моторошно. Наче його в своєму котлі створила не дуже приємна відьма. Ну або якийсь злий геній у своїй лабораторії глибоко під землею. Хоча в реальності все повинно бути набагато простіше. Ймовірно, якийсь китаєць просто з’їв змію, яка до цього з’їла зараженого кажана. Ну і пішло-поїхало. В американському кіно він би перетворився на супергероя (або суперлиходія), але в реальному житті став «нульовим пацієнтом», який почав заражати всіх інших.

До речі, в Голлівуді могли б ще зробити таку штуку: в якійсь зараженій людині прокидаються вампірські гени кажана, і він раптом починає кидатися на здорових людей і пити їхню кров. Це ж готові зомбі і справжній сценарій для кіно! Але це так, в порядку марення. Зараз нічого такого, звичайно, немає, не бійтеся.

Ну, а якщо серйозно, то хвороба дісталася вже і до Америки. Там зафіксували вже п’ять випадків захворювання корона вірусом. Факти зараження підтвердилися в штатах Арізона, Каліфорнія, Іллінойс і Вашингтон. Але знову-таки проблема в тому, що ніхто не знає, скільки ще носіїв вірусу гуляє по всьому світу. Зараз деякі країни обмежують свої контакти з Китаєм. Росія ввела додатковий санітарний контроль на наземному кордоні з Китаєм. Європейські аеропорти теж підвищили рівень пильності.

Втім, в реальності все це не допоможе зупинити вірус. Як згадувалося вище, його інкубаційний період становить майже тиждень. І в цей час хвороба ніяк не проявляється. Відрізнити звичайну людину від зараженої просто неможливо. Тому зараз нам всім залишається сподіватися, що китайська влада зуміє зупинити розвиток епідемії на початкових етапах. Зробити це буде дуже складно.

25 січня настав китайський Новий рік за місячним календарем. За традицією, в цей час сотні мільйонів китайців вирушають святкувати до батьків або до дітей в інші міста або навіть країни. Це найбільша щорічна міграція людей на нашій планеті. Цього разу вона могла стати ідеальним інструментом поширення вірусу. Якщо влада не зуміє стати цьому на заваді, то хвороба розповзеться по всьому світу, ось тоді настане час метушитися і для нас з вами.

Поки ж, на думку фахівців, треба просто дотримуватися звичайних застережних заходів: мити руки, їсти фрукти, займатися спортом і стежити за своїм здоров’ям. Скоро, ймовірно, воно нам усім знадобиться. Ну, а зайвим точно ніколи не буде. До слова, влада оголосила карантин у ще двох китайських містах — в Хуангані та Ечжоу. Таким чином, в цілому від світу зараз відрізані приблизно 20 мільйонів осіб. Випадки захворювання зафіксовані майже у всіх провінціях Китаю, а також у Гонконзі, Макао, Таїланді, Тайвані, Японії, Канаді, Франції та Південній Кореї. Ну і в США, як вже говорилося.

Тому нагадуємо: бережіть своє здоров’я!

Інші матеріали розділу Суспільство

Ветерани й ветеранки мають можливість безкоштовно оволодіти новою професією

Ветерани, ветеранки та члени їхніх родин, які шукають роботу, можуть скористатися можливістю пройти безплатне навчання на нову спеціальність — соціальний працівник. Про це повідомили у Міністерстві соціальної політики України, передає портал PromPolitInform. Для отримання цієї нової професії в Державній службі центрів зайнятості… Продовження…


В Україні досі понад 8 тисяч церков Московського патріархату: де найбільше

В Україні залишається понад 8 тисяч церков, які належать до Української православної церкви Московського патріархату. Лише 22 з них прямо вказують свою приналежність у найменуванні, повідомляє “Опендатабот”, інформує портал PromPolitInform. За даними Єдиного державного реєстру, 8097 церков все… Продовження…


Литва планує до кінця року побудувати шість підземних шкіл в Україні

Литва в рамках допомоги Україні у відновленні планує до кінця поточного року побудувати шість підземних шкіл у Миколаївській, Одеській, Запорізькій, Сумській, Чернігівській, а також вірогідно Харківській областях. Як передає портал PromPolitInform, про це інтерв’ю Укрінформу… Продовження…


«Вишиваємо Перемогу»: з’явився проморолик до Всесвітнього дня вишиванки

Українці продовжують у важких боях виборювати право на свою незалежність і свободу Організатори Всесвітнього дня вишиванки презентували тематичне промо відео до свята, яке цьогоріч відзначатимуть 16-го травня. Улюблене свято мільйонів українців, яке засвідчує національну ідентичність і збереження… Продовження…


Фондом All4Ukraine за час своєї роботи акумульовано та доставлено на передову допомоги на понад 72 мільйони гривень

Нещодавно волонтери All4Ukraine стали одними з головних популяризаторів ініціативи чеського уряду про збір коштів на артилерійські снаряди для українського війська у Словаччині, де народ країни на відміну від свого уряду, активно долучився до допомоги українським… Продовження…


Верховна Рада прийняла важливий закон про пенсії українців, які працювали за кордоном

Сьогодні, 25 квітня, Верховна Рада України ухвалила у цілому закон про пропорційне обчислення страхового стажу особам, які працювали за межами України. Зміни стосуються понад двох мільйонів пенсіонерів: майбутніх і діючих. За прийняття в цілому законопроєкту №… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: