У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Тариф на електроенергію будуть підвищувати. Залежить це не тільки від вимог МВФ

Аналітика 12.04.2021
58

Тариф на електроенергію для населення будуть підвищувати, хоча український уряд дуже боїться це робити. Втім, радикального підвищення ціни на електрику для населення навряд чи варто очікувати найближчим часом. До такої думки схиляються експерти енергоринку. Про це пише Today.ua, інформує портал PrоmPolitInform..

Повноцінне функціонування ринку електроенергії та інших енергоресурсів – одна з ключових умов МВФ для надання кредиту Україні. Якщо наш уряд не піде на умови МВФ, то, скоріш за все, чергового кредитного траншу не буде.

Однак можливі тарифні майдани лякають нашу владу не менш, ніж перспектива залишитися без грошей МВФ. І, судячи з усього, вона вже стала готуватися саме до другого сценарію. Судячи з того, як масштабно взялися за верифікацію соцвиплат, детінізацію доходів і згортання соціальних гарантій, гроші МВФ нам навряд чи світять в найближчому майбутньому.

На скільки потрібно підвищити тариф на електроенергію

Скасування з 1 січня пільгового тарифу на перші 100 кВт-година проблеми не вирішила. Навіть по 1,68 гривні, тариф на електроенергію залишається збитковим. Вже з 1 квітня його мали намір підвищувати. Однак влада вирішила продовжити виробникам енергії спеціальні зобов’язання, за якими вони дешево продають електроенергію для населення, ще на місяць. Очевидно, уряд узяв собі ще місяць, щоб виробити якесь рішення по тарифу.

Фахівці кажуть, що середня собівартість виробленої електроенергії складе близько 3 гривень за кіловат-годину. Однак і це ще не все. Якщо додати до цього гроші за передачу і розподіл енергії, то буде не менше 3,5 гривні. Приблизно таким зараз повинен бути ринковий тариф на електроенергію для населення. Однак таке дворазове підвищення нинішньої плати за електроенергію загрожує черговим «тарифним» бунтом.

Який вихід може знайти уряд

Можливе підвищення тарифу на електроенергію для певного обсягу споживання. При цьому, кажуть, в уряді розглядають два варіанти: перший – дворазове підвищення тарифу на електроенергію для споживання понад 300 кВт-година і другий – для споживання понад 500 кВт-год.

Ймовірно, ні той, ні інший варіант МВФ не влаштують. Однак уряду все одно доведеться щось вирішувати з тарифом на електроенергію. І справа тут не тільки у вимогах міжнародних кредиторів. Все набагато серйозніше: «Енергоатому», «Укгідроенерго» і «Укренерго», які зараз змушені збувати електроенергію для населення за заниженими тарифами, ніде брати грошей для поновлення своїх основних фондів. Чим це може закінчитися, всім зрозуміло: другий «Чорнобиль» нам не потрібен.

«Тому вирішувати щось буде потрібно, але що саме, ніхто до цих пір не знає. Існує ряд пропозицій, але вони до сих пір не придбали обрисів конкретного документа. Економічно обґрунтованого і юридично правильно оформленого. І тут проглядається нездатність Кабінету міністрів до вирішення серйозних проблем і підміна комплексних дій реагуванням на ситуативні кризи. Комплексне рішення – це не для Кабміну», – вважає директор спеціальних програм НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев.

Ще більше сумнівається в тому, що уряд ризикне підвищити тариф на електроенергію вже цього літа, керівник газопостачальної компанії ETG.UA Володимир Шведкий. Він вважає, що дії уряду буде стримувати загроза тарифного майдану, і воно на це не піде.

Однак СЕО групи постачальників енергоресурсів TOLK Володимир Крупко вважає, що якісь зрушення з тарифом на електроенергію все ж намічаються. Інакше уряд продовжив би дію спеціальних зобов’язань не на один місяць, а, хоча б, до кінця року. Але оскільки влада взяла собі тайм-аут лише до 1 травня, то очевидно, до цього числа народу повинні озвучити якісь зміни в тарифі на електроенергію.

У підсумку, можна вважати, що вже в цьому році населенню готують підвищення тарифу на електроенергію. Наскільки воно буде м’яким, залежить від рішень уряду. Якщо м’яко підвищити не вийде, то може статися, що країна опиниться і без грошей МВФ, і з новим тарифним майданом.

Інші матеріали розділу Аналітика

Розвідка Естонії про ситуацію на фронті: окупанти зазнають великих втрат у боях за Часів Яр

Розвідувальний центр Сил оборони Естонії констатує, що ситуація на фронті в Україні залишається складною: окупаційні війська РФ мають певні успіхи, хоча й зазнають значних втрат, тоді як ЗСУ відчувають брак боєприпасів. Як інформує портал PromPolitInform,… Продовження…


Половина французької молоді готова воювати в Україні, щоб захистити Францію – опитування

У Франції провели опитування, яке свідчить про те, що 51% молоді країни готові брати до рук зброю та воювати в Україні, якщо це буде потрібно для захисту інтересів їхньої держави. Це випливає з результатів опитування,… Продовження…


Росіяни посилюють «пропаганду страху»: поширюють нові фейки про «підготовку здачі Харкова»

Росіяни, завдаючи терористичних ударів по Харкову, водночас посилюють «пропаганду страху» та спроби інформаційного впливу на цивільних мешканців міста. Як передає портал PromPolitInform, про це йдеться у повідомленні Центру протидії дезінформації. Пропагандистські ресурси рф продовжують інформаційну кампанію… Продовження…


Опитування показало, скільки українців довірили б владу військовим

45% українців готові після закінчення війни підтримати політсилу, що складалася б з військових. Як повідомляє UA.NEWS, про це свідчить опитування соціологічної служби Центру Разумкова, яке проводилось 21 – 27 березня, передає портал PromPolitInform. Згідно з результатами опитування,… Продовження…


У ЦПД розповіли деталі спецоперації Росії «Майдан-3»

Наразі Росія проводить інформаційну кампанію, що складається з низки тез, а саме: відсутність виборів в Україні, дискредитація головнокомандувача Збройних Сил України, а також мир за будь-яку ціну. Про це, повідомляє Ліга.net, розповів керівник Центру протидії… Продовження…


У Польщі поступово зростає підтримка участі польських військ у війні в Україні – ЗМІ

У польському суспільстві поступово починає зростати підтримка ідеї щодо можливої участі польських військ у війні в Україні. Про це, передає Укрінформ,  повідомляє польське видання RMF24, звертаючи увагу на останнє соцопитування центру United Surveys «Яку допомогу Польща… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: