У Києві
UA | RU
Prompolitinform

Через підвищення ренти Україна втратить власний газовидобуток – АГКУ

Нафта та газ 11.02.2022
_gaza_7_650x410

Асоціація газовидобувних компаній України, яка об’єднує провідні видобувні підприємства, категорично проти законопроєкту № 7038, що передбачає радикальне підвищення ставок рентної плати за видобування природного газу. Про це йдеться у пресрелізі АГКУ, наданому порталу PrоmPolitInform.

Повідомляється, що подібні пагубні ініціативи ставлять під загрозу енергетичну безпеку країни, і наслідком прийняття законопроєкту буде стрімке падіння обсягів видобутку газу в Україні, збільшення залежності від імпорту енергетичних ресурсів, в тому числі, з країни-агресора РФ.

Це створить загрозу національним інтересам держави та нівелює цілі Національної економічної стратегії із забезпечення потреб українських споживачів газом власного видобутку до 2030 року.

Україна ризикує втратити власне газовидобування через емоційні рішення влади та ініціативи. Країна, яка прагне бути частиною Європейського Союзу, не може думати лише про сьогодні, а повинна мислити стратегічно. Українська влада має бути зацікавлена у нарощуванні газовидобутку, адже зупинка інвестиційної діяльності призведе до ще більшої залежності від імпорту енергоресурсів.

Досвід видобувних країн ЄС, які, як і Україна, є залежними від імпорту газу, показує, що рентні ставки за видобуток газу там є в рази нижчими, ніж в Україні. У Польщі вони становлять 1,5-3%, у Румунії – від 3,5% до 13%, в Угорщині – від 2% до 30%. Жодна з видобувних країн не вдається до радикальних заходів, адже там добре розуміють важливість роботи газовидобувних компаній та залучення інвестицій для зміцнення енергетичної безпеки, особливо в сьогоднішніх реаліях.

Без сумніву, чергове збільшення податкового навантаження на газовидобувні підприємства у 2022 році повторить сценарій восьмирічної давнини. Нагадаємо, що влітку 2014 року українська влада більш ніж у 2 рази підвищила рентні ставки за видобуток газу і продовжила їх на весь 2015 рік.

Таке значне податкове навантаження змусило більшість компаній повністю зупинити інвестиційну діяльність. Уже в 2015 році було згорнуто проєктів на суму $400 млн, що призвело до неможливості буріння 90% свердловин, які раніше компанії планували пробурити.

У 2015 році у порівнянні з 2014 годом незалежні газовидобувники зменшили капітальні інвестиції в сектор на 80%. Частина компаній скоротила обсяги видобутку, а в деяких падіння становило 40-50%.

Негативний результат від податкової ініціативи 2014 року Україна відчула не миттєво, а лише у наступні два роки у зв’язку з інертністю галузі. Темпи приросту приватних видобувників становили лише 0,2 млрд м3 газу, хоча до цього приріст був на рівні 0,6-0,8 млрд м3 на рік. Очевидно, що без підвищення ренти видобувники стабільно б нарощували обсяги видобутку й рекордні 5 млрд м3 газу приватний сектор зміг би добути в 2017–2018 роках.

Кратне збільшення ренти завдасть катастрофічного удару по інвестиційній привабливості сектору та стане негативним сигналом для іноземних інвесторів.

Окремо наголошуємо, що газовидобувні компанії нараховують та сплачують рентну плату від ринкової ціни на природний газ. Так, за минулий рік газовидобувники сплатили за видобуток газу понад 62 млрд грн ренти, з яких більше 3 млрд грн отримали місцеві бюджети.

Окрім того, в поточних умовах України та розвитку галузі єдиним джерелом для фінансування нафтогазовидобувних проєктів є саме доходи видобувних підприємств. Без постійного вкладання значних коштів у розвідку та розробку нафтогазових ділянок, видобуток буде зменшуватися щонайменше на 10-15% в рік.

Асоціація газовидобувних компаній України закликає Парламент не підтримувати законопроєкт № 7038 та звертається до Президента України та Уряду невідкладно вжити заходів, щоб не допустити зупинки інвестиційної діяльності та втрати вітчизняного газовидобутку.

Інші матеріали розділу Нафта та газ

За три місяці 2024 року Нафтогаз сплатив до держбюджету 18,2 млрд гривень

За січень-березень 2024 року Група Нафтогаз сплатила до державного бюджету податків на суму 18,2 млрд гривень. Про це  повідомили в компанії, передає портал PromPolitInform. Це 6% всіх платежів, що контролюються Державною податковою службою України. «Ми… Продовження…


Ревіталізація свердловин. «Укрнафта» запрошує інвесторів до відновлення видобутку

«Укрнафта» розпочинає програму ревіталізації та запрошує інвесторів до відновлення свердловин. Про це йдеться на сайті компанії, повідомляє портал PromPolitInform. «Важлива частина стратегії компанії зі збільшення видобутку – це відновлення вже пробурених але ліквідованих свердловин, які… Продовження…


Плюс 160 нових свердловин. Укрнафта збільшила запаси на 100 тисяч тонн нафти і мільярд кубометрів газу

Укрнафта отримала бланк нового спецдозволу від Державної служби геології та надр. Це перший спецдозвіл, отриманий Укрнафтою за останні 14 років. Як повідомили у пресслужбі Укрнафти, компанія збільшила загальні видобувні запаси на мільярд кубометрів газу та сто тисяч тонн нафти, інформує портал PromPolitInform…. Продовження…


«Укрнафта» придбала для фронту 79 пікапів на 71 млн грн

ПАТ «Укрнафта» зробило черговий вагомий внесок в обороноздатність України. ЗСУ підсилено 79-ма пікапами. Як передає портал PromPolitInform, про це повідомляється на сторінці компанії у мережі Facebook. «Черговий вагомий внесок ПАТ «Укрнафта» в обороноздатність України. Підтримали… Продовження…


«Укрнафта» отримала від АМКУ дозволи на контроль над 18 активами групи «Глуско»

Антимонопольний комітет України надав ПАТ «Укрнафта» дозволи на набуття в управління часток у статутних капіталах 18 суб’єктів господарювання групи «Глуско». Про це повідомили в АМКУ, інформує портал PromPolitInform. Це сталося після того, як АРМА розірвало договір з… Продовження…


Укргазвидобування запустило ще одну потужну свердловину

Укргазвидобування, що входить до Групи Нафтогаз, запустило нову свердловину із видобутком 400 тис. кубів на добу. Про це повідомляє пресслужба Нафтогазу, передає портал PromPolitInform. «Ще близько 400 тис. куб. м на добу! Стільки газу дає… Продовження…


Усі матеріали розділу
Про нас / Контакти / Реклама

© Prompolitinform, 2015-2024
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на prompolit.info. Редакція порталу Prompolitinform може не поділяти позицію авторів

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: